RadioVisie

 • .
  Spotlight
  .
TVV Sound

Jess FM viert 40 jaar lokale radio in Menen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op zaterdag 6 en zondag 7 maart 2021 wordt bij Jess FM 40 jaar lokale radio in Menen gevierd. Een stukje radiogeschiedenis… 

Jo Van Torp

Pallieter ontstond in 1981 op initiatief van o.a. wijlen Yves Demey die toen de baan optrok met de ‘Mi Amigo Drive in Show’. Nadat contacten met Radio  MRL, ook pas gestart, om samen te werken op niets uitliepen, vond de nieuwe, uiteraard nog illegale radiozender onderdak op een zolderkamertje op Ons Dorp in  Menen. De naam Pallieter verwees naar het café van mede-oprichter Eddy Schelstraete. 

Na wat onenigheid ontstond er een opsplitsing in Radio Pallieter en Radio  West. Radio Pallieter verhuisde in 1983 naar de bovenverdieping van het pand in de Zandputstraat in Menen. In 1984 ontving Radio Pallieter als één van de eerste vrije radio’s een officiële  zendvergunning. Het opzet van de vzw als lokale radio was aanvankelijk een alternatief brengen voor de openbare omroep die toen een monopolie had. De huidige zendvergunning loopt zeker al tot 2027. 

De radiostudio kende de voorbije 40 jaar meermaals een metamorfose. In 1994 werd de benedenverdieping tot nieuwe studioruimte omgebouwd met een afzonderlijke technische en praatruimte. Ook in 2004 en 2011 (vanaf dan een open studioruimte) waren er verbouwingswerken. In 2018 werd een extra  opnameruimte voorzien. 

De voorbije 40 jaar veranderde de radiozender enkele keren van naam. In 2000 werd een samenwerkingsverband aangegaan met de Vlaamse Media Maatschappij onder de naam Radio Mango Menen. Na 3 jaar werd terug overgeschakeld naar stadsradio Pallieter. Van 2009 tot 2014 werd er uitgezonden onder de naam Club FM Menen, ook dit was een samenwerkingsverband. Die samenwerkingen waren noodzakelijk om enkele periodes met minder actieve medewerkers te  overbruggen.  

In 2021 kan Jess FM rekenen op de inzet en het engagement van 15 actieve medewerkers, alsook een aantal freelancers die ‘op afroep’ hun steentje bijdragen aan de vzw. Tijdens de gloriedagen van de lokale radio in de jaren ’90 telde het station 50 actieve medewerkers. 

Sinds december 2014 vaart de zender onder de naam Jess FM terug een onafhankelijke koers waarbij een sterke focus ligt op de lokale verankering: Wieltjesfeesten, braderie in Wevelgem, Kerst in Lauwe, Zotte Maandag Wervik, Open  Bedrijvendag, … het zijn maar enkele van de vele evenementen waar de radiomakers van Jess FM live te gast zijn. Daarnaast pakken we ook uit met de  happening ‘De Wonderjaren Live’ en verschillende politieke debatten in o.a. Menen, Wervik en Wevelgem. 

Dagelijks verzorgt een eigen redactie het regionaal nieuws en het prikbord. In het weekend zijn er vaak interviews en reportages te horen. Via het persagentschap Belga is er dagelijks om het uur nationaal nieuws bij Jess FM. 

Omdat een zo ruim mogelijk publiek te bereiken in de regio Menen,  Wervik en Wevelgem is het muziekformat van Jess FM mainstream en zeer gevarieerd. De hele dag door worden feel-good pophits/klassiekers afgewisseld met recentere hits. Enkel de zondagvoormiddag is met ‘De  Wonderjaren’ gericht op een specifieke doelgroep. 

Feestweekend 

 • Tijdens het feestweekend van zaterdag 6 en zondag 7 maart vormt de Top 200 van 1981 tot 2021 de muzikale rode draad (zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur en zondag van 8.00 tot 18.00 uur).
 • Op zondag 7 maart worden van 8.00 tot 18.00 uur de hele dag anekdotes bovengehaald met medewerkers en oud-medewerkers. De zenderdiefstal in 1983, het neervallen van de antennemast in 1990 (foto), de concurrentie met MRL en West, de slogan ‘Een klasse apart’, … het zijn enkele onderwerpen die zeker aan bod zullen komen. 
 • Oud-medewerkers Filip Pletinckx (VRT), Gunnar Cheyns (Bruzz), Christian Vandenabeele (journalist Sportmagzine), Tara Fernandez Y Mendez (beeldregisseur) hebben ondertussen een mooie carrière in de media weten uit te  bouwen.  
 • We bellen zondag ook met minister van Media Benjamin Dalle en oud-Menenaar Bram Vandendriessche die ooit deelnam aan spelprogramma’s op  Radio Pallieter. Het was zijn eerste ervaring met het medium radio. 
 • Via de facebookpagina werd de voorbije weken al heel wat  archiefmateriaal gepost. 
 • Tijdens het feestweekend worden enkele succesvolle programma’s uit het  verleden nog eens live uitgezonden: Swinging Time met Jo Van Torp (Mario Durieu), Rave Satellite met Dj Junne (Björn Claeys), Slowmotion (een drukbeluisterd verzoekprogramma op zondagavond in de jaren 90) en Stamgasten  (Francis, Peter en Anthony). 
 • In oktober 2020 werd aan de alarmbel getrokken. Wegens corona zagen we  een terugval een serieuze terugval van onze reclame-inkomsten. Dankzij enkele  sponsors en nieuwe reclame-inkomsten is de financiële situatie opnieuw  gunstiger en is de toekomst van lokale radio in Menen verzekerd.

Programma zaterdag 6 maart 

 • 8.00-9.00 uur: Ontbijtradio met Pol Deruyter 
 • 9.00-11.00 uur: Swinging Time met Jo van Torp 
 • 11.00-18.00 uur: Top 200 van 1981 tot 2021 
 • 18.00-22.00 uur: Vive la fete Deluxe met Dj H 
 • 22.00-23.00 uur: Rave Satellite met Dj Junne 
 • 23.00-00.00 uur: Dj Bbeatz in the mix 

Programma zondag 7 maart 

 • 8.00-18.00 uur: vervolg Top 200 van 1981 tot 2021 + hele dag  geluidsfragmenten, getuigenissen en anekdotes met diverse (ex-)medewerkers. 
 • 18.00-20.00 uur: Slowmotion met Geert ‘Plaatslager’ Samijn en Jurgen Ghijs
 • 20.00-22.00 uur: Stamcafé met Francis, Peter en Anthony 

40 jaar lokale radio zaterdag 6 en zondag 7 maart 2021 – te beluisteren via FM 89.9 en www.jessfm.be


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Jess FM: overleven op pannenkoeken(verkoop)

Het is lovenswaardig dat ze het doen, tegelijk is het intriest dat ze verplicht zijn Lees verder

Blad 446: Felix, NRJ, Bingo, Jess FM, Kompas, TOP & Mi Amigo (audio)

Op de verjaardag van één van de founding fathters van de populaire Vlaamse radio - Lees verder

Blad 692: Jess, Bingo en omroepbladen

• Ook in Groot Menen kunnen extra harten onder de riem worden gestoken. • Ondersteuning Lees verder

Intussen in de provincies: Radio Bingo en Radio Maaskant

Radio Bingo in Roeselare gaat rolschaatsen en Radio Maaskant in Maasmechelen houdt het voor bekeken.

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Blad 1584: Lily, Tom, Radio LRM & ROS

• 'Lily' van Tom De Cock wint trofee • Minister Dalle bezocht Radio LRM • Lees verder

Blad 1581: OER Audio, Jess FM, Radio2, NPO 3FM (video/audio)

• Nieuw DAB+-toestel voor mensen met dementie • Jess FM hervat Wonderjaren Live • Jingles Lees verder

PXL Radio brengt leren radiomaken in de praktijk

Hogeschool PXL start op maandag 19 september, de start van het nieuwe academiejaar, met haar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx