RadioVisie

  • .
    .

Jess FM: overleven op pannenkoeken(verkoop)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het is lovenswaardig dat ze het doen, tegelijk is het intriest dat ze verplicht zijn om het te doen. Jess FM, de lokale zender voor Menen (89.9 FM), gaat pannenkoeken verkopen om uit de kosten te raken. In 2021 wordt het station veertig. En net zoals in de begindagen ziet men zich genoodzaakt tot Chiro- en Scouts-ingrepen om het hoofd boven water te houden. De voorbije maanden moest men zelfs het spaarvarken openbreken om enkele terugkerende kosten zoals Sabam, verzekeringen en nutsvoorzieningen te betalen.

Uiteraard heeft de corona-crisis er geen goed aan gedaan, anderzijds is Jess FM ook het typevoorbeeld van een sector die door de overheid al vier decennia in de steek wordt gelaten. Eger nog, een sector die door een falend beleid continu in de wielen wordt gereden. Dat er nog enkele tientallen lokale omroepen in de Vlaamse FM-ether overblijven is te vaak bij gratie van de – meestal oudere – vrijwilligers. Zij die er in den beginne ook al bij waren. Maar een gezonde situatie is dit nauwelijks te noemen. Misschien dat de sector zelf ook wat harder op de tafel moet slaan? Of dat de gemeenten waar men voor uitzendt iets bijdragen. Zoals in Nederland vaak het geval is.

‘Amper 350 euro verdiend dit jaar’

In de Krant van West-Vlaanderen licht Jess FM-voorzitter Didier Sinnaeve één en ander toe: “Met lede ogen moeten we toezien hoe alle inkomsten sinds maart zijn stilgevallen. Onze werkingskosten bedragen al gauw zevenhonderd euro per maand. Normaal kunnen we dat bolwerken dankzij de inkomsten uit publiciteitscampagnes van lokale handelaars, de inkomsten uit uitzendingen op locatie en de organisatie van onze seniorenhappening. De lokale handelaars hebben het momenteel zelf moeilijk en adverteren voorlopig niet. Dit jaar hebben we amper 350 euro aan reclame-inkomsten opgehaald, daar waar we normaal jaarlijks mogen rekenen op een veelvoud daarvan.

“De braderie van Wevelgem, Zotte Maandag in Wervik, de Meense Wieltjesfeesten, de kerstmarkt van Menen, Kerst Lauwe: het zijn maar enkele van een hele rist uitzendingen die we zagen wegvallen. En dan hebben we nog ons eigen evenement ‘De Wonderjaren Live’. Op 15 november zou Laura Lynn optreden op onze seniorenhappening in Park Ter Walle. Helaas moeten de bejaarden ditmaal hun jaarlijks feest missen en lopen wij 4 à 5000 euro mis. Gelukkig zagen we de bui tijdig hangen en beslisten we al in april om het evenement te schrappen. Daardoor hebben we een grote financiële kater kunnen voorkomen.”

“Met een eenmalige tegemoetkoming van 1.250 euro uit het noodfonds voor media zullen we het niet redden. Het is nog even wachten op steun uit het noodfonds voor de cultuur-, sport- en jeugdverenigingen. Daarbij hopen we te kunnen rekenen op eventuele steun van de steden en gemeenten binnen ons uitzendgebied. Om het hoofd financieel boven water te houden, moeten er dringend extra financiële middelen binnenkomen. Jammer genoeg moesten we voor het eerst in veertig jaar aan onze medewerkers vragen om een financiële bijdrage als lidgeld te betalen.”

Daarnaast gaat Jess FM dus ook pannenkoeken verkopen, zeven euro voor een kilo. Verkrijgbaar bij medewerkers van Jess FM, via 0475/87.21.58, info@jessfm.be of via de invulpagina op Facebook of Jess FM. Misschien dat het Kabinet van Media en de stad Menen alvast een voorraadje kunnen inslaan voor al hun personeel? (Interview: KW)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Lokale radio en DAB+: “Bijzonder complexe aangelegenheid”, zegt Dalle

In de (digitaal verlopen) commissie Media van het Vlaams parlement stelde Karin Brouwers (CD&V) gisteren Lees verder

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (1)

Gisteren, maandag 20 juli, richtte minister van media Benjamin Dalle zich tijdens een online meeting Lees verder

Minister Dalle ‘zoomde’ met lokale radiosector (2)

Begin deze week had minister van media Benjamin Dalle alle lokale radiostations uitgenodigd voor een Lees verder

Coronasteun lokale radio’s: van 500.000 naar 161.250 euro

Begin juni kondigde de Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aan dat 10 miljoen Lees verder

Minister Dalle houdt Zoom-sessie met lokale radiosector

Tijdens de coronacrisis hebben de Vlaamse mediabedrijven meer dan ooit een verbindende en maatschappelijke rol Lees verder

Lokale radiostations krijgen financiële hulp

Half miljoen euro voorzien voor o.a. 126 lokale Vlaamse radiozenders Goed nieuws voor de lokale Lees verder

Student@Night: DWW-platform tijdens eigen radiomarathon

Morgen, donderdag 1 december om 20 uur trapt Student@Night in samenwerking met PXL Radio een Lees verder

Radio Noordzee start apart kerstkanaal

De kerstmuziek wordt aangevuld met regionaal nieuws, een kerstweerbericht en de verschillende kerstevents aan de kust worden Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
9 november 2020 - 21:39 21:39
  • Het signaal van Musica 107.1 gaf recent IRO door, dat je in Menen ook hoort op 107.6. Aan de ene kant zijn er teveel zenders, en ze vissen in een kleine vijver van reclame … En er zijn daardoor teveel freqs bezet … De ene radio krijg je op 50+km, de andere zit geprangd op 13km van mekaar, bvb Melinda en Bota
  • Maar als er dan eens 1 radio geld krijgt van een lokaal bestuur, dan zitten ze er ergens op te vitten.
  • En de recente opmerking van de minister dat ze via een regie voor alle radios een soort van overheidsberichten, zoals corona, zouden betalen op de vrije radios …
jaques
jaques
11 november 2020 - 13:56 13:56
Antwoord aan  Marc

Mag dit wel? Op 7 frequenties hoor ik krak dezelfde IRO programma’s ’the music is yours’ .. enkel een andere id ertussen en daarmee is de kous af? ( verbod ketenradio omzeild? )

wesley
wesley
11 november 2020 - 17:45 17:45
Antwoord aan  jaques

Tuurlijk niet! Vroeg of laat lopen die tegen de lamp. en terecht! Maar zo zijn er nog cowboys, hé.
Check maar eens de Family-bende. En zo verzieken zij het weer voor wie het serieus aanpakt. Het is nooit anders geweest, en het zal nooit anders worden. Het finale verdict is al lang gevallen in Brussel: het einde van FM betekent het einde van lokale radio. Waarom zou men vanuit de overheid nog investeren?

jaques
jaques
11 november 2020 - 22:28 22:28
Antwoord aan  wesley

Einde van de FM? Hopelijk dan enkel en alleen voor de grote jongens die elk weelderig met tientallen Kilowatts aan het pompen zijn over heel Vlaanderen. Diezelfde jongens die nu trouwens toch al op DAB+ te horen zijn. Het zou perfect zijn dat de lokale zenders dan meer zendcomfort krijgen op FM bij het vrijkomen van die BRT, Q, Joe, enz frequenties met hun extreem grote +-200khz buren marge. Het zal zeker niet liggen aan de ecologische voetafdruk van die kleine “oharme” lokale100 Watt’ertjes, die trouwens meestal zelfs maar vergund zijn voor 20 a 30 Watt TX power door de VRM.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door jaques
jaques
jaques
9 november 2020 - 11:38 11:38

En zoals Jess zijn er nog héél veel meer die in het zelfde schuitje zitten, die ofwel het nog niet durven naar buiten brengen ofwel stillekes aan het sterven zijn. Die 1250 euro is helaas maar een druppel op een héél hete plaat. En Jess, 700 euro werkingskosten is wel heel laag. Da’s fantastisch dat jullie dit kunnen doen voor dit bedrag. Als je enkel Sabam, Billijke vergoeding, VRM bijdrage rekent, dan kom je als heel snel aan 500 euro vaste kost per maand. Dan heb je nog geen gram investeringen gedaan, of huur, verzekeringen, energie kosten, boekhouding, bipt straalverbinding, enz als kosten gerekend. En het ziet er naar uit dat de pub inkomsten de eerste maanden nog niet vlug gaan stijgen wel integendeel. Ik hoop dat ik verkeerd ben, maar er hangen veel donkere wolken boven de meeste locale projecten.

Rdg
Rdg
9 november 2020 - 10:01 10:01

Kan VRRO nav van tweede lockdown niet gaan pleiten voor een tweede schijf noodsteun?

jaques
jaques
9 november 2020 - 21:56 21:56
Antwoord aan  Rdg

Waren ze bij de eerste plannen gebleven, dus 500.000 voor de locale projecten, dan ging het er iets beter uitgezien hebben. Maar nee, dit moest persé naar beneden, naar 161.250 te verdelen onder 129. En dan op het zelfde moment er al 500 vanaf voor de nieuw uitgevonden VRM bijdrage. Ik vraag me af wie of wat er volgend jaar een nieuwe bijdrage zal vragen. De locale radio is meer een melkkoe geworden dan wat anders. Ah ja .. mast/pyloon taksen beginnen nu ook in meer en meer gemeenten boven te drijven. Dat kan er ook nog net (niet) bij.

Laatst bewerkt 2 jaren geleden door jaques
Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx