RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Jeffrey Willems: geïnspireerd door ‘de stemmen van de zee’ (audio & video)

De week begon helemaal niet goed, toen we het overlijden – aan een fatale hartstilstand – moesten melden van Jeffrey Willems. Hij was nog maar net 53 jaar geworden. Het nieuws werd bekendgemaakt door het persagentschap ANP, dat vooral zijn radiocarrière bij de Nederlandse publieke omroep benadrukte. Zelf vulden we aan met zijn uitstapjes bij onder andere Radio Mi Amigo International. De ‘patron’ van dit laatste project – Lion Keezer – zorgde voor nog heel wat bijkomende informatie. 

Nieuwe fase abrupt gestopt

Anderhalf jaar geleden besloot Jeffrey te stoppen met zijn radiocarrière, al bleef hij op de achtergrond altijd deel uitmaken van Radio Mi Amigo International, dat hij sinds 2016 mee had helpen uitbouwen. Zijn vermogen om mensen te motiveren en te inspireren bleek een groot verborgen talent, waar hij mee verder wilde. Na een studie opende hij nog maar kort geleden zijn eigen praktijk als burn-out coach. Als cursusleider hielp hij de afgelopen twee jaar duizenden mensen van het roken af. 

Lion Keezer: “Hij was klaar voor een heel nieuwe en gelukkige fase in zijn leven dat nu zo abrupt is afgebroken. Jeffrey was in alle opzichten een prachtig mens, de beste vriend die iemand kon hebben en al 34 jaar mijn beste vriend. Rust zacht Jeff”.

Geïnspireerd door de zeezenders

Jeffrey Willems was regisseur, presentator, filmmaker, voice-over en multimedia-producent. Hij heeft in de afgelopen jaren gewerkt voor diverse commerciële en publieke omroepen. Vanaf z’n achtste was hij al geboeid door het medium radio. Zijn kennismaking met ‘vrije’ radio waren de zeezenders: Laser 558, Monique, Caroline en Mi Amigo, halverwege de jaren 70 en begin jaren 80. Als jochie vroeg hij zijn oudere broers geregeld om zijn radiootje ‘op Mi Amigo te zetten’, waarna hij moest beloven met zijn tengels van de afstemknop te blijven. Gefascineerd luisterde Jeffrey urenlang naar de stemmen van zee; de vriendjes van de radio. En hij besloot: dit wil ik later ook.

Het eerste radiostation waar hij aan de slag ging was Virginia, een piraat in Hilversum. Jeffrey was dertien en begon er als manusje-van-alles. Eerst was hij telefoon-opnemer, later mocht hij zijn eerste uurtje radio maken op zondagmorgen. Nadat het station door de Radio Controle Dienst uit de lucht was gehaald, verhuisden Jeffrey en zijn piraten-collega’s naar andere zenders in de stad. In 1985 besloot hij met een aantal oude DJ’s tot een doorstart van Virginia in Hilversum, maar ze hadden niet veel luisteraars. Jeffrey ging daarom met twee collega’s naar Baarn bij Roulette 103. Op 17 december 1989 kwam ook hier een eind aan en daarmee stopte ook Jeffrey’s illegale carrière.

Werken voor de publieke omroep

Daarna ging hij twee jaar lang werken als journalist. In de periode 1992 / 1993 kwam Jeffrey bij Sky Radio terecht. De non-stop zender was, samen met Radio 538, gehuisvest in hetzelfde pand. Al snel werkte hij voor beide stations. Voor 538 maakte hij ook een jaartje programma’s in het weekend. Nadien stond Jeffrey, samen met Peter Teekamp, Meta de Vries, Will Luikinga en Stan Haag aan de wieg van een ander SkyRadio project: De Gouwe Ouwe Zender. De concurrent van Radio 10 Gold. Maar na een jaar was het alweer gedaan.

In 1996 besloot Jeffrey het Sky-bastion te verlaten en uitvoerend producent te worden van radioprogramma’s via een eigen bedrijf. Dus ging hij een paar jaar freelancen bij de publieke omroepen: NOS, KRO (Breakfastclub, 3FM) en AVRO (Steenen Tijdperk, Radio 2). Hij verhuisde daarna definitief naar de AVRO als vaste presentator. Hij maakte er Zondagvitaminen, De Overnachting, Steenentijdperk, Top 2000 en De week van de Jaren 70 / 80. 

Door De Overnachting ontstond op zaterdagnacht Oldschool, later werd het ‘Back To The Old School’, wat een jaar lang te horen was tussen april 2000 – april 2001. Dit soulprogramma beleefde later nog een doorstart op Radio 2 in de nacht van zondag op maandag. Back To The Old School is tegenwoordig op internet te vinden als webstation.

Heynen

Drang naar meer creativiteit

In 2010 besloot Jeffrey zijn bedrijf uit te breiden van radio- en stemproducties naar meer multimediale concepten. Hij verliet na twaalf jaar de AVRO om meer innovatief en creatief te kunnen werken. Zo ontwikkelde Willems video-concepten voor bedrijven en experimenteerde hij met verkoop-documentaires. Hij zag zijn films als ‘radio met beeld’. Waarbij emotie, gevoel en authenticiteit een belangrijke rol spelen. Ook legde hij zich toe op het produceren van E-learning video’s. Daarnaast werkte hij als regisseur, vormgever en adviseur bij Omroep Max en gaf hij presentaties in het land als coach en media trainer.

Als regisseur van het programma van Tineke op NPO Radio 5 kwam hij in contact met iemand die anti-rook cursussen gaf. Het concept sprak hem aan en het contact was snel gelegd. Jeffrey had het goed aangevoeld: hij begon zelf cursussen te geven, waarmee hij vervolgens duizenden mensen van het roken afhielp. Zijn vermogen om mensen te inspireren en motiveren bleek een lang verborgen talent. In 2019 besloot hij zich daar geheel op toe te leggen en stopte met alle media activiteiten (en ook met zijn programma bij Mi Amigo International). Na een zware studie die hij met succes afrondde, startte hij begin 2022 zijn eigen een praktijk als gecertificeerd burn-out coach. (Mediapages)

Tekst: Leon Keezer
Foto: Koop Geersing


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx