RadioVisie

  • .
    .

Jean-Marie Dedecker beetje boos op Radio 2

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Humor is een moeilijk vak. Reclame is risky business. Politici zijn ‘aparte’ mensen. Ziedaar 99% kans dat er iets fout kan gaan als ze alle drie gecombineerd worden tot één geheel. Radio 2 kan er inmiddels over meepraten…

Wie gisteren een van de kranten van Het Mediahuis las, kon er niet naast kijken. Half pagina grote advertenties meldden dat Radio 2 vervangers zocht voor de ‘Madammen’. Iedere presentatrice kreeg daarbij een gepersonaliseerde halve bladzijde. Eentje voor Anja Daems, een andere voor Catherine Vandoorne en een derde voor Siska Schoeters. En bij deze laatste ging het fout. Een beetje, dan toch.

Maar niet met Jean-Marie

De sollicitanten moesten voldoen aan enkele specifieke voorwaarden die onder andere refereerden naar eigenschappen en gebeurtenissen van hun voorganger. Daarbij werden enkele opvallende zaken uit hun persoonlijke leven apart belicht, omdat de advertentie op maat was geschreven. Zo lazen we dat de opvolger van Madam Siska ‘het met iedereen moet kunnen vinden, behalve met Jean-Marie Dedecker dan’.

Nu zien ook wij bij RadioVisie iedere dag alle kranten langskomen, de annonces waren ons opgevallen, we wisten dat het om een ludieke actie ging, maar toch hadden we de verwijzing naar de ex-judo coach en huidig onafhankelijk kandidaat op de N-VA lijst niet gezien. Anderen wel en toen de Middelkerkse burgervader de vacature onder ogen kreeg, werd opnieuw bewezen dat humor geslaagd is als die achteraf niet uitgelegd moet worden. 

De vacature-campagne was uiteraard niet echt en moest de luisteraar vooral alluderen op het feit dat Daems, Vandoorne en Schoeters volgende week, met z’n drietjes naar de VS trekken, samen met een groep luisteraars. Hun doordeweekse programma wordt daarom overgenomen door Bart Peeters, Gilles Decoster en Tomas De Soete. 

Deze laatste is de echtgenoot van Siska Schoeters en laat nu net hij, toen hij nog voort Studio Brussel werkte in 2007, een aanvaring hebben gehad met JM Dedecker. Een luisteraar had de politicus toen op een snelweg, tijdens een smogalarm, veel te snel zien rijden en JMD werd daarover live op de zender aangesproken. Om te weten wie reed met nummerplaat P7, had De Soete eerder het Vlaams Parlement ingeschakeld. En dat bleek een brug te ver te zijn. 

‘DDR-toestanden’

De krantenadvertentie van gisteren alludeerde op dit feit. Maar omdat niet iedereen nog weet, kan weten, of ooit geweten heeft van deze aanvaring tussen De Soete en Dedecker, kan de lezer zich afvragen wat Radio 2 nu net tegen die ene politicus heeft. Omdat de advertenties in Het Nieuwsblad verschenen, uitte de politicus dan ook daar zijn ongenoegen, naast een misnoegd telefoontje naar de openbare omroep. De VRT heeft zich daarna verontschuldigd, zegt Jean-Marie Dedecker in een reactie aan Het Nieuwsblad:

“Ze zeggen dat de advertentie aan hun aandacht ontsnapt is, wat ik moeilijk kan geloven. Je bent een staatszender of niet, denk ik dan. Ik wil er geen drama van maken, maar het is wel ongelukkig. En dan te zeggen dat ik onlangs nog een hele week bij Anja Daems te beluisteren was in ‘De Madammen’. Ik weet nog wel dat ik pisnijdig was na dat gesprek op Studio Brussel. Ik vond dat echt getuigen van DDR-toestanden, op die manier politici aanpakken. En ik blijf dat smogalarm hypocriet vinden. Ik ga geen onnozele reglementen volgen.”

Volgens nethoofd Jan Knudde van Radio 2 ging het om een inschattingsfout en waren er geen slechte bedoelingen of politieke statements gemoeid: “De advertentie was ludiek bedoeld. Dat heb ik Jean-Marie Dedecker ook persoonlijk verteld. Radio 2 werkt met de gemeente Middelkerke samen voor een aantal projecten en we willen die goede samenwerking behouden.” (TB)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx