RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Jong en minder jong stemt anders af op de radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een recent onderzoek van IP radio Belgium, de reclameregie van onder andere ROXX (ex-Club FM), TOPradio en Nostalgie heeft aangetoond hoe jongvolwassenen radio gebruiken. Al vraagt IP directeur Steve Van den Audenaerde om voorzichtig te zijn met het trekken van algemene conclusies. Vooral met het feit dat de jeugd tegenwoordig véél minder zou luisteren. “Dat is wellicht niet het geval. Vroeger luisterden jongeren ook naar cd’s, cassettes, vinyl en mp3, maar dat werd allemaal niet gemeten”.

Historisch gezien is radio het eerste mobiele medium stelt Audioobserver.be. Ondertussen heeft het zich uitgebreid tot tal van andere zendplatforms en ontvangtoestellen. We luisteren weliswaar nog altijd via een radiotoestel of een autoradio, maar ook via televisie, smartphones, tablets, computers en heel wat andere apparaten waarmee we online kunnen. Deze nieuwe context leidt tot nieuwe luistergewoonten.

Diversiteit was nooit groter

Het publiek luistert niet langer enkel ‘live’, maar ook via diverse uitgestelde vormen ‘on demand’. Het aanbod was nog nooit zo ruim en wordt ook meer dan ooit gebruikt als soundtrack bij de dagelijkse activiteiten. Er wordt altijd gezocht naar een geluidsomgeving die aangepast is aan de activiteit van het moment. Zowel thuis als buitenshuis, tijdens het winkelen, tijdens een verplaatsing, op het werk, tijdens het sporten, de maaltijd, om te ontspannen…

Er vallen enkele verschillen op tussen de twee taalgemeenschappen in ons land. In het noorden luistert men per dag dertig minuten langer naar audio en krijgen FM-uitzendingen een grotere rol toebedeeld. Het zuiden luistert graag naar de radio via de televisie. Inzake streaming zijn de Nederlandstaligen sterker vertegenwoordigd op platforms zoals Spotify of Deezer, terwijl Franstaligen de voorkeur geven aan video-streaming.

Er is geen groot verschil in luistergedrag tussen mannen en vrouwen, behalve dat mannen meer te vinden zijn voor digitaal luisteren en muzikale streamingdiensten. De opvallendste verschillen doen zich voor – zoals wel vaker wanneer het om mediagebruik gaat – op het vlak van de leeftijd. Wie jonger is dan 25 luistert veel meer naar muziek dan wie ouder is. Dat is trouwens altijd zo geweest. In de jaren 80 luisterde men naar muziek op cassettes via een walkman, in de jaren 2000 werd muziek het domein van de iPod, tegenwoordig zitten de smartphone en de streamingplatforms in de lift.

De ‘headphone’ generatie

Aan het gedrag is in feite weinig veranderd, enkel het materiaal en de geluidsdrager zijn nu anders. Het feit dat muziek, dankzij de digitalisering toegankelijker is geworden, heeft beslist ook bijgedragen aan een stijging van de luisterduur bij jongeren. We hebben het tegenwoordig al eens over de ‘headphone generation’, de generatie die bij verplaatsingen en op het werk steeds vaker oortjes in heeft of een koptelefoon draagt.

Het aandeel van het live luisteren bij de 18-24-jarigen bedraagt 47 %. Van zodra men begint te werken, loopt dat percentage op tot 74 % (bij de groep 25-34 jaar) en tot 87 % bij wie ouder is dan 35 jaar. Hoe ouder we worden, hoe meer interesse we hebben in nieuws, diensten (weerbericht, verkeersinfo…) en gewoonweg aan menselijke aanwezigheid, via divers entertainment of vaste rubrieken.

Op zich is de vraag naar inhoud mettertijd niet gewijzigd. Wat wel veranderd is, zijn de plekken waar je die content kunt vinden: die zijn nu veel gevarieerder dan vroeger.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
cleo
cleo
28 maart 2018 - 17:39 17:39

wie luistert er nog naar radio?ik ken iemand meer echt die dat doet ondertussen…

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx