RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Jarig KL85 blikt terug op stranding Nordeney (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!


KL85.net
 is een online radio. De enigszins Amerikaans aandoende naam heeft evenwel alles te maken met Zuid-West-Vlaanderen. KL staat voor Kortrijk-Leie en 85 zijn de eerste cijfers van de postcodes van de gemeenten binnen deze regio die beginnen met 85. Op 10 april aanstaande wordt alweer de eerste verjaardag gevierd.

Aan het project werken hoofdzakelijk mensen mee die naast de klassieke papfles, ook werden opgevoed met een flinke dagelijkse portie zeezenderradio. Dat heeft zo z’n gevolgen. Sinds de start van KL85 wordt er zeventien uur per week teruggeblikt op programma’s die ooit door een offshore radiostation werden uitgezonden. Ondertussen is het ook alweer drie volle decennia geleden dat het fenomeen van de Noordzee verdween. De herinnering en impact is evenwel gebleven.

Getuige daarvan zijn de vele radiostations die nog steeds aandacht besteden aan Veronica, Caroline en Mi Amigo. Om er maar drie te noemen… Niet zelden wordt voor de productie van die historische terugblikken een beroep gedaan op Oostendenaar Bert Ree. Ooit de Belgische uitgever van Caroline Radio Nieuws en nog steeds gelegenheidsmedewerker van RadioVisie. De journalist lanceerde ooit het idee om een toeristische kustradio in West-Vlaanderen te beginnen. Daarop reageerden Noël Cordier en Marc Terrenga. Meteen lag dit trio aan de basis van de toeristische kustradio’s Kompas en Andromeda.

Vanaf maandag 5 april krijgen de KL85-uitzendingen die terugblikken op de offshore radioperiode een nieuwe overkoepelde naam: ‘Zeezendertijd’. En er is meteen al heel wat om uit de archieven te halen. De Nederlandse zeezender Radio Veronica begon immers in april 1960 aan het grote avontuur. Dertien jaar later liep het zendschip vast op het strand van Scheveningen en was het bijna afgelopen. Kortom: de komende dagen heeft KL85 volop aandacht voor de belevenissen van een ‘zwart schaap’.

° Voor de juiste ‘Veronica-uitzenduren’ kijkt u bij ‘Zeezendertijd’.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx