RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Jan de Hoop stopte show wegens ‘noodsituatie’

Midden in een babbel op televisie weglopen, er zijn voorbeelden zat en het levert altijd een ‘boeiend’ spektakel op. Pierre Kartner deed het toen hij vond dat talkshowhost Johan Anthierens hem teveel lastige vragen stelde, Arno trapte het af tijdens ‘De Laatste Show’, premier Yves Leterme liet ooit middenin een interview tijdens het ochtendprogramma op Radio 1 de presentator verbouwereerd achter…

Alle incidenten zijn te herleiden tot ego’s die net iets te zwaar belast werden. Af en toe is er ook een andere reden, een diep menselijke om tijdens een uitzending ‘dag te zeggen’. Neem nu Radio Gelderland-presentator Jan de Hoop die zaterdagochtend 12 januari zijn live uitzending stopte nadat hij het bericht kreeg dat zijn man Coen ziek was geworden, en meteen naar huis reed. “Er zijn dingen die veel belangrijker zijn dan de radio”, aldus Jan.

Een collega nam daarna het programma over. Niet meer dan een fait divers, eigenlijk. Maar toch opvallend genoeg om de nationale pers te halen in Nederland. ‘Jan de Hoop stopt ochtendshow wegens noodsituatie’, meldde het Algemeen Dagblad. Dezelfde kop was terug te vinden bij NU.nl. MSN.com schreef ‘Jan de Hoop verlaat uitzending voor noodsituatie. Dagblad De Telegraaf was de snelste om met goed nieuws te komen en kon meegeven dat ‘de situatie met de echtgenoot inmiddels onder controle was’.

Hugo Meulenhoff, Frank van der Mast worden geïnterviewd door François Lhotte van het radioblad Offshore Echoes tijdens een zeezender reünie.

Toen Jan nog ‘gewoon’ Frank was

Jan de Hoop kennen de oudere luisteraars beter onder de naam Frank van der Mast. In 1976 werd hij in de Lage Landen bekend via de zeezender Radio Mi Amigo. Hij zat aan boord van het zendschip de MV Mi Amigo, en werd samen met Marc Jacobs erg populair dankzij het live uitgezonden middagprogramma ‘Baken 16′. Na een conflict met Mi Amigo directeur Sylvain Tack, over de slechte situatie aan boord van het zendschip, nam hij in december 1977 ontslag.

In de jaren ’80 werkte hij voor diverse informatieve programma’s bij de Veronica Omroep Organisatie. In Vlaanderen bleef hij nog vele jaren weekendprogramma’s maken voor het Zuid West-Vlaamse Radio Gemini. In 1989 trad hij in dienst als nieuwslezer bij de toen nieuwe tv-zender RTL Veronique, die later de naam wijzigde in RTL 4. Jan werkt er nog steeds, hij leest nog elke werkdag het ontbijtnieuws.

Pas in juni 2016 ging hij ook weer voor de radio werken. Elke zaterdagochtend van tien tot twaalf uur neemt hij het programma ‘De Hoop’ voor zijn rekening bij de regionale zender ‘Omroep Gelderland’. (TvH)

Foto bovenaan: credits Omroep Gelderland


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Mi Amigo’s Offshore Days ook via Nederlandse DAB+

We brachten eerder al enkele keren het bericht dat Radio Mi Amigo van 8 tot Lees verder

1981: Van het ‘Paradijs’ naar de hel (audio & video)

Met het zinken van een totaal versleten zendschip - de MV Mi Amigo - bleef Lees verder

Blad 876: Zeezenders, een einde en een regenboogkerk

• Een Nederlandse stream vol oude zeezendergeluiden • Als een rubriek zijn tijd gehad heeft... Lees verder

Het is vandaag 30 juli… 1988 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Mi Amigo Top 50: 45 jaar later

Ferry Eden's digitale remake van een analoge hitlijst In de zomer van 1976 stemden talloze Lees verder

Het is vandaag 29 juli… 1979 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Blad 874: Ann Reymen, Made in Kent, Veronica’s toeter (video)

• Herbeleef de laatste minuten van Ann Reymen bij MNM • Commercials gaan overboord, nieuw Lees verder

Het is vandaag 28 juli… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Avondblad van 12 januari (video)

Omroep MAX dwingt Radio Max (Aalter) tot naamswijziging

Het vinylmoment van Manneke Pop – 52 (video)

Sluiten