RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Jambon I en de VRT: het (wederzijds) masseren is begonnen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De krant De Morgen brengt in zijn weekendeditie een diepgravend stuk over twee volle pagina’s onder de noemer ‘Heeft Jambon I een probleem met de VRT’. Daarin staan best wat interessante elementen over wie hoe denkt over de openbare omroep.

In het Vlaamse regeerakkoord wordt de VRT liefst 16 keer vernoemd en dat is een record. Vooral het “respect voor het pluralisme” valt daarbij op. Het artikel gaat daar dieper op in, want in de uitbreiding is dat een discussie die al tientallen jaren wordt gevoerd. “Ze moeten dringend hun fichebak wat uitbreiden”, klinkt het in de (politieke) wandelgangen. In de praktijk gaat het vooral over de zere tenen als deze of gene partij kritiek moet incasseren in een of ander programma. Vooral ‘De Afspraak’ blijkt vaker een steen des aanstoots in de partijkwartieren.

De controle door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is in wezen een lege doos want die baseert zich uitsluitend op de gegevens die hij van de VRT krijgt. “Zo is het niet moeilijk om elk jaar een goed rapport voor te leggen.” Daarom wordt nu gedacht aan externe controle door Audit Vlaanderen of het Rekenhof. Ook meer middelen voorzien voor de VRM is een optie. De gesprekken daarover moeten nog gevoerd worden.

“Rechtse partijen hebben vaak een moeilijkere relatie met mainstream media. Als je dan, zoals in Vlaanderen, met een heel sterke publieke omroep wordt geconfronteerd, is het logisch dat die in het vizier komt”, zegt Karen Donders, professor communicatiewetenschap aan de VUB.

Over objectiviteit zeggen enkele VRT-journalisten off the record: “We merken dat het heel moeilijk is om daarover te discussiëren met politici, die meestal slechts een fractie van onze totale berichtgeving hebben gezien, vaak dan nog de fragmenten waarin zijzelf of hun partij in een negatief daglicht worden gesteld.”

En daar was ook MNM weer

De voorstellen die met name de N-VA bij het begin van de onderhandelingen op tafel legde gingen nog een stuk verder. Zo dook het idee om radiozender MNM te verkopen opnieuw op. En waar nu in het regeerakkoord staat dat de VRT moet evolueren naar een ‘slanke’ mediaorganisatie, had de N-VA in haar oorspronkelijke teksten ‘slankere’ staan. Een detail dat een nog verregaander besparingsoefening zou inluiden.

De N-VA nam volgens De Morgen ook het entertainment – en het feit of dat al dan niet tot de kerntaken van de openbare omroep behoort – in het vizier, maar die passages haalden uiteindelijk het regeerakkoord niet, op uitdrukkelijke vraag van de andere onderhandelaars. Voorts staat het taalgebruik bij de openbare omroep hoog op de prioriteitenlijst. Dat haalde zelfs de startnota van Bart De Wever. Ook die passage werd uiteindelijk fors afgezwakt.

Wel wordt expliciet vermeld dat de VRT zich aan de reclameplafonds moet houden, niet mag meestappen in het opbod rond schermgezichten of sportrechten en dat er op VRT.NWS geen lange teksten meer mogen verschijnen. Het resultaat van het doorgedreven lobbywerk van de commerciële mediagroepen, is dan de logische conclusie.

De politici zien dat anders: “Ze hebben er aan de Reyerslaan al te lang een gewoonte van gemaakt om steeds de grenzen van het toelaatbare op te zoeken. Het regeerakkoord is in deze wel het Nieuw Testament: het moet worden uitgevoerd.”

Geen 12 maar 40 miljoen

Over het inhoudelijke luik liggen ze bij de VRT voorlopig nog niet echt wakker, wel over de besparingen. De openbare omroep moet tegen 2024 geen 12 miljoen maar wel meer dan 40 miljoen euro besparen. In de begrotingscijfers van de nieuwe Vlaamse regering wordt volgens de VRT geen rekening gehouden met de niet-indexering van de werkingsmiddelen en de zogenaamde vergrijzingskosten die de loonkosten de hoogte in jagen.

In een interne mededeling aan het personeel liet CEO Paul Lembrechts gisteren weten ongerust te zijn over de impact van de besparing op de openbare omroep, de mediasector en bij uitbreiding de creatieve sector in ons land. Volgens de socialistische vakbond ACOD zijn door de besparingen 250 jobs bedreigd.

Mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) wijst erop dat “voor de VRT een specifiek budgettair traject werd uitgestippeld”. Dat wijkt af en is minder dan de 6 procent besparingen die van andere organisaties wordt gevraagd.

De verzamelde hoofdredacteurs van de VRT zijn intussen gestart met hun ronde langs de verschillende regeringspartijen, om te polsen waar precies de knopen zitten en hoe die weggemasseerd kunnen worden. “De soep wordt nooit zo warm gegeten als ze wordt geserveerd.”


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vlaamse regering legt VRT “soepel besparingspad” op

De openbare omroep VRT moet het volgend jaar stellen met een dotatie van 260 miljoen Lees verder

Minister Dalle: “Ook VRT zal moeten besparen”

De VRT zal, net als de hele Vlaamse administratie, moeten besparen tijdens de regeerperiode van Lees verder

Regeerakkoord is vaag over toekomst Vlaamse radio

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Nieuwe mediaminister is jonge West-Vlaamse Brusselaar

De 37-jarige Benjamin Dalle (CD&V) wordt de verrassende nieuwe Vlaamse minister van Media. Hij krijgt Lees verder

De mediaplannen van Jambon I

Een kleine 24 uur na de voorstelling van het Vlaamse regeerakkoord is de definitieve tekst Lees verder

Blad 1595: StuBru, Apple Podcasts, NPO Klassiek

• Exclusieve show Arctic Monkeys bij StuBru • Apple Podcasts lanceert Delegated Delivery • NPO Lees verder

Blad 1594: Gunther D, radio & energie, British DX Club

• Na de zondagsmis, de zondagsquiz • Energie besparen met een stillere radio? • Wat Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Vermeire
Vermeire
13 oktober 2019 - 19:06 19:06

De NVA is kind aan huis bij VTM,wiens brood met eet………….

Dimitri
Dimitri
13 oktober 2019 - 01:05 01:05

Vervang de 5 Radio 2 edities door 1 nationale zender met veel aandacht voor de dorpsstraat, dit aangevuld met veel Vlaamse muziek. Eventueel via het FM netwerk van Klara. Bespaard toch al wat onkosten uit en als Radio 2 haar Oost-Vlaamse frequenties afstaat is Klara weer in 60% van Vlaanderen te beluisteren.

Om maar een voorbeeld te geven vroeger had men hier Spits FM dat regionaal nieuws bracht over de 3 provinciegrenzen heen daar had men eigenlijk meer aan dan aan R2 O-Vl die meestal nieuws bracht uit de regio Gent of het Waasland.

Lionel3200
Lionel3200
14 oktober 2019 - 18:56 18:56
Antwoord aan  Dimitri

Als de VRT minder overheidsgeld krijgt, het maximum aan reclamegeld beter moet opvolgen en de 5 Radio 2 zenders wil behouden zie ik een combinatie van 2 zaken: enerzijds MNM verkopen en anderzijds een volledige aparte programmatie tussen 6 en 20u., zoals de aparte uitzendingen per Land bij het 2de programma van de Oostenrijkse openbare omroep ORF. Als dit voor de VRT te hoog gegrepen is, zie ik geen andere oplossing dan 1 nationale Radio 2 zoals door Dimitri beschreven.

Boonen Jean-marie
Boonen Jean-marie
12 oktober 2019 - 18:26 18:26

Ik hoop dat ze MNM rap verkopen want dat is een ramp als men daar naar luistert

Lionel3200
Lionel3200
14 oktober 2019 - 18:46 18:46
Antwoord aan  Boonen Jean-marie

Ik ben het idee MNM te verkopen genegen. Als je als openbaar omroep een jongerenzender wil maken moet het zeker niet commercieel zijn. Bovendien hoort de geprogrammeerde muziek dichter bij de commerciële soort dan bij, bijvoorbeeld, Studio Brussel. Maar aan wie zou je die verkopen, en om wat mee te doen? Mogen DPG of Mediahuis kopen? Indien ja, riskeren we niet nog meer concentratie, alsof dat nog niet genoeg is. MNM verkopen mag dus, maar dan wel goed doordacht. De kwaliteit van de huidige programmatie bij de zender is voor mij geen argument om tot die verkoop over te gaan…

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx