fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Italië schakelt meer FM-zenders uit

Italië gaat deze week opnieuw een aantal FM-zenders uitzetten. Het betreft steunzenders op zeven locaties in de autonome provincie Zuid-Tirol. Volgens eigenaar RAS – Radiotelevisione Azienda Speciale – zijn ze aan vervanging toe en wordt er steeds meer digitaal, onder meer via DAB+, geluisterd.

In Zuid-Tirol wordt naast Italiaans ook veel Duits (62%) gesproken. Het is de taak van de RAS om Duitstalige programma’s uit te zenden. In deze provincie zijn ook de Oostenrijkse publieke radiostations Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 op FM te ontvangen. In bepaalde regio’s zijn bovendien Radio Rumantsch en de Retoromaans-talige publieke omroep van Zwitserland, op FM te beluisteren. Hiervoor staan ruim tweehonderd  FM-zenders aan.

Probleem is evenwel dat veel van deze installaties al meer dan dertig jaar oud zijn en vervangen moeten worden. Dit kost de RAS telkens 200.000 euro per jaar. Dat geld wil de omroep echter niet meer investeren in een achterhaalde techniek. In 2017 werden de eerste zes steunzenders van de RAS, bedoeld voor Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 uitgezet. 

Vandaag, dinsdag 11 december, worden er nog eens 22 FM-zenders van deze omroepen, plus van Radio Rumantsch, op liefst zeven locaties, afgeschakeld. Telkens gaat het om zwakke steunzenders met een gering bereik.

Een groot deel van de ongeveer miljoen inwoners van Zuid-Tirol luistert inmiddels digitaal naar de radio via bijvoorbeeld DAB+. Naast de Oostenrijkse publieke zenders zijn ook de Zwitserse (SRF) en de Duitse (Beieren) te ontvangen. In totaal verspreidt de RAS 22 Duitstalige radiostations via DAB+ tegenover drie op FM. Een veel groter aanbod dus. Daarnaast is de dekking van DAB+ in Zuid-Tirol met 99,6% al groter dan die van FM. 

Ook zijn er nog eens dertien lokale commerciële radiostations uit Zuid-Tirol in 95% van de provincie via DAB+ te ontvangen. Wat eveneens meespeelt is dat radiotoestellen, die vanaf 1 januari 2020 in Italië verkocht worden, verplicht geschikt moeten zijn voor DAB+-ontvangst. (radio.nl)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Kwam dat even goed uit. Belt de baas van deze club me op met de
Norkring versterkt en steekt de Nederlandse grens overBrahim krijgt Gers vijf weken naast zich bij
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
WorldDAB, de internationaal overkoepelende belangenorganisatie voor digitale radio, publiceerde deze week zijn zesmaandelijkse update van
Of: hoe lang is de korte termijn?  Een voorlopige balans DAB+ verving de eerder ‘nieuwe’
Oudste Britse commerciële mux zet eerste stappen naar DAB+Britse mediaregulator versoepelt overstap van DAB naar
De radiomakers aan de Medialaan in Vilvoorde blijven aan een flink tempo de tweede Vlaamse
Klacht Broadcast Partners gegrond, Norkring moet zich regulariseren Niet naleven van voorwaarden Het blijft onrustig

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Avondblad van 10 december (video)

Google personaliseert radionieuws via je Assistant (video)

Evy van ‘tijdelijk’ naar ‘vast’ bij Nostalgie (video)

Queen nog steeds royaal op 1 in Nederland (video)

Het Avondblad van 9 december (filmpje)

Nederland: nieuwe LPAM-licenties verlengbaar

Sluiten