RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Italië: RAI schakelde laatste middengolfzenders uit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Italië werden zondag 11 september, zoals aangekondigd, de laatste 13 middengolfzenders van de publieke omroep RAI uitgezet. De omroep vindt de kosten niet meer verantwoord.

Het was in het najaar van 2021 al duidelijk dat de RAI de nog resterende middengolfzenders ging stopzetten. Rai Way, het beursgenoteerde bedrijf dat de omroepinfrastructuur van de Italiaanse staatsomroep beheert, ontving eind september een opzeg vanwege de bevoegde minister voor alle nog lopende contracten, samen goed voor 13 middengolfzenders.

Die opzeg kwam er na overleg tussen de RAI en de minister. In de opzegbrief werden als redenen “de technologische evolutie in de radiosector” en “beheersing van de exploitatiekosten” gegeven.

De RAI had zes jaar geleden nog een 30-tal actieve middengolfzenders. Sinds 2018 waren er dat nog 12, die het programma van RAI Radio 1 uitzenden onder de naam Radio OM Unica, plus de zender van Triest op 981 kHz die de uitzendingen in het Sloveens ′RAI Furlanija Julijska krajina′ verzorgt.

De sterkste RAI-zender bevond zich in Pisa, goed voor 100 kW op 657 kHz. Andere steunzenders waren er onder meer in de regio’s Milaan, Turijn en Rome. De langegolfzender van de RAI op 189 kHz in Caltanissetta, met het programma van RAI Radio 2, werd in de zomer van 2004 uitgeschakeld.

FM en DAB+ nemen de taken over, plus blijft RAI Radio 1 te horen via DVB-T en wereldwijd via internet. Via de middengolfzenders van RAI Radio 1 werd ook de audioscriptie van de tv-programma’s RAI1, RAI2 en RAI3, ten behoeve van blinden en slechtzienden uitgezonden. Die blijven beschikbaar via de zogenaamde tweede audiotrack via DVB-T en satelliet.

Vanuit de Sloveense gemeenschap in Italië was er de voorbije dagen een poging om alsnog de middengolfsignalen van Radio Trieste A (981 kHz) en L’Ora della Venezia Giulia (936 kHz vanuit Campalto) te redden, maar die vond geen gehoor.

De close down van 657 kHz – RAI Radio 1 Toscanië
De close down van 900 kHz – RAI Radio 1 Lombardije
De close down van 936 kHz – RAI Radio 1 Veneto FVG
De close down van 981 kHz – RAI Radio Triëste A
De close down van 999 kHz – RAI Radio 1 Piemonte

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
14 september 2022 - 12:43 12:43

Alle 14 RAI-radiostations zijn ook via de Hotbird-satelliet (11766/Vert./29900) in gans Europa en omstreken te ontvangen. Ook de regionale Radio Trieste A & L’Ora della Venezia Giulia.
Daarnaast zijn, via dezelfde satelliet maar op diverse andere transponders, 45 Italiaanse commerciële radiostations te beluisteren.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
14 september 2022 - 16:26 16:26
Antwoord aan  Luc Van Coillie

Klopt volledig Luc !

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx