RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Italië: Radio Codogno = Corona Radio

Italië gaat versneld op slot. Of dan toch grote delen van het land. Wie niet meer naar buiten kan of mag, is aangewezen op externe hulp en de… media, die nu meer dan ooit hun nut mogen bewijzen. Zo is er bijvoorbeeld Radio Codogno, de plaatselijke zender van het gelijknamige stadje, dat bekend is geworden als het ‘Wuhan van Italië’ en volledige in lockdown is. Treinen stoppen niet meer en de straten zijn leeg.

“Goedemorgen, Codogno!” zegt de 82-jarige presentator Pino Pagani (foto), die zijn live uitzending startte vanuit de rode zone van Lombardije, waar ongeveer 50.000 mensen bijna twee weken in quarantaine hebben doorgebracht.

Hij leest vervolgens een boodschap van luisteraar Diego Lazzanoni, een Italiaan die in Castiglione d’Adda woont. Heel wat luisteraars sturen boodschappen om anderen moed en hoop te geven. 

Dat soort berichten is ook vaak te horen op Radio Zona Rossa, of Radio Red Zone, stations die werden gestart op de frequenties Radio Codogno te midden van de noodsituatie. Twee keer per dag wordt alle verzamelde info van onder andere de overheid, maar ook de openingstijden voor winkels en postkantoren en medische instellingen, doorgegeven. Ondanks de quarantaine komen er wel nog gasten langs om iedereen bij te praten over de laatste stand van zaken 

De Facebook-pagina van Radio Codogno heeft zo’n duizend volgers die elkaar steunen en op de hoogte houden als ze bijvoorbeeld iets bedenken om het verplichte thuiszitten wat aangenamer fte maken. Gelukkig is er sociale media.  “Mensen moeten praten en informatie hebben,” vertelde Pagani aan Al Jazeera. “Vooral ouderen, die het heel moeilijk hebben, omdat ze soms alleen achterblijven.”

“Een oude dame belde ons een paar dagen geleden en zei dat ze geen thermometer had,” aldus collega presentator Francesco D’Adda. “Ze vroeg wat ze moest doen.” Binnen enkele minuten waarschuwde Radio Zona Rossa de plaatselijke afdeling van de civiele verdediging, die de vrouw meteen kon helpen.

Een andere oudere dame die zich extreem eenzaam voelde werd een half uur lang bijgepraat in de uitzending. Nadien namen de presentatoren contact op met de gemeente om haar situatie uit te leggen en daarbij werd de hoogdringend van enig menselijk contact extra benadrukt. Radio Zona Rossa herhaalt ook voortdurend wat burgers kunnen doen om een besmetting te voorkomen, dan wel te beheersen.

Omdat de katholieke erediensten zijn opgeschort in een groot deel van het noorden van Italië, worden veel missen gestreamd op Facebook en YouTube. Ook Radio Zona Rossa streamt diverse preken.

° Luister hier naar Radio Codogno.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Italië schakelt meer FM-zenders uit

Italië gaat deze week opnieuw een aantal FM-zenders uitzetten. Het betreft steunzenders op zeven locaties Lees verder

Italië: RAI breidt uit op DAB+

De Italiaanse publieke omroep RAI breidt haar digitale radio-aanbod uit met twee nieuwe radiostations. Deze Lees verder

Veranderingen op FM in Stockholm

In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn de afgelopen weken diverse wijzigingen in FM-band doorgevoerd. Bauer Lees verder

Zweden: Radio Disney voor volwassenen

De Bauer Media Group, het van origine Duitse multimediaconglomeraat dat wereldwijd actief is en naast Lees verder

Italië: Rehabilitatie wenkt voor historische Palazzina Marconi

Het Italiaanse Pisa is dan wel wereldberoemd voor zijn scheve toren, maar de stad krijgt Lees verder

Bauer koopt nog twee Slowaakse radiostations

De Duitse mediareus Bauer Media heeft gisteren aangekondigd dat het in Slowakije de nationale commerciële Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x