RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Italië: Radio Codogno = Corona Radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Italië gaat versneld op slot. Of dan toch grote delen van het land. Wie niet meer naar buiten kan of mag, is aangewezen op externe hulp en de… media, die nu meer dan ooit hun nut mogen bewijzen. Zo is er bijvoorbeeld Radio Codogno, de plaatselijke zender van het gelijknamige stadje, dat bekend is geworden als het ‘Wuhan van Italië’ en volledige in lockdown is. Treinen stoppen niet meer en de straten zijn leeg.

“Goedemorgen, Codogno!” zegt de 82-jarige presentator Pino Pagani (foto), die zijn live uitzending startte vanuit de rode zone van Lombardije, waar ongeveer 50.000 mensen bijna twee weken in quarantaine hebben doorgebracht.

Hij leest vervolgens een boodschap van luisteraar Diego Lazzanoni, een Italiaan die in Castiglione d’Adda woont. Heel wat luisteraars sturen boodschappen om anderen moed en hoop te geven. 

Dat soort berichten is ook vaak te horen op Radio Zona Rossa, of Radio Red Zone, stations die werden gestart op de frequenties Radio Codogno te midden van de noodsituatie. Twee keer per dag wordt alle verzamelde info van onder andere de overheid, maar ook de openingstijden voor winkels en postkantoren en medische instellingen, doorgegeven. Ondanks de quarantaine komen er wel nog gasten langs om iedereen bij te praten over de laatste stand van zaken 

De Facebook-pagina van Radio Codogno heeft zo’n duizend volgers die elkaar steunen en op de hoogte houden als ze bijvoorbeeld iets bedenken om het verplichte thuiszitten wat aangenamer fte maken. Gelukkig is er sociale media.  “Mensen moeten praten en informatie hebben,” vertelde Pagani aan Al Jazeera. “Vooral ouderen, die het heel moeilijk hebben, omdat ze soms alleen achterblijven.”

“Een oude dame belde ons een paar dagen geleden en zei dat ze geen thermometer had,” aldus collega presentator Francesco D’Adda. “Ze vroeg wat ze moest doen.” Binnen enkele minuten waarschuwde Radio Zona Rossa de plaatselijke afdeling van de civiele verdediging, die de vrouw meteen kon helpen.

Een andere oudere dame die zich extreem eenzaam voelde werd een half uur lang bijgepraat in de uitzending. Nadien namen de presentatoren contact op met de gemeente om haar situatie uit te leggen en daarbij werd de hoogdringend van enig menselijk contact extra benadrukt. Radio Zona Rossa herhaalt ook voortdurend wat burgers kunnen doen om een besmetting te voorkomen, dan wel te beheersen.

Omdat de katholieke erediensten zijn opgeschort in een groot deel van het noorden van Italië, worden veel missen gestreamd op Facebook en YouTube. Ook Radio Zona Rossa streamt diverse preken.

° Luister hier naar Radio Codogno.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Beleidsnota Media zet in op digitalisering radio

Het kabinet van Mediaminister Benjamin Dalle zal de komende beleidsperiode geconfronteerd worden met een aantal Lees verder

Italië: RMC Sport gestopt, RMC2 terug

Er is na ruim een jaar alweer een einde gekomen aan het radioproject RMC Sport Lees verder

Italië schakelt meer FM-zenders uit

Italië gaat deze week opnieuw een aantal FM-zenders uitzetten. Het betreft steunzenders op zeven locaties Lees verder

Italië: RAI breidt uit op DAB+

De Italiaanse publieke omroep RAI breidt haar digitale radio-aanbod uit met twee nieuwe radiostations. Deze Lees verder

Denemarken: de stekker gaat uit NRJ

De Deense versie van NRJ stopt op 31 juli. Een en ander blijkt een rechtstreeks Lees verder

Eurobarometer: traditionele media genieten meeste vertrouwen in België

Volgens een 'flash survey' van de Eurobarometer heeft een meerderheid van de Belgen meer vertrouwen Lees verder

Canada: KiSS Radio 104.9 FM draait nog slechts één plaat (video)

Al draait het Canadese station wel de 'radio edit', wat neerkomt op een gekuiste versie Lees verder

Daar zijn de tropo’s weer: Oekraïense radio’s flitsen op de Vlaamse FM!

Het is weer die tijd van het jaar dat de gewone FM-luisteraar al eens klaagt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx