RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Italië: lokale DAB+ kan definitieve licenties bekomen

In Italië is het wetgevende huiswerk klaar om licenties toe te kennen aan lokale DAB+-operatoren. Aeranti-Corallo, de gezamenlijke belangenvereniging van 414 lokale radiostations in Italië, spreekt van een mijlpaal.

Nadat Italië in de zomer van vorig jaar het frequentieplan voor DAB+ “voorlopig definitief” goedkeurde, zijn nu vorige week donderdag ook de richtlijnen en criteria gepubliceerd voor het afbakenen van de lokale DAB+-netwerken. Hierdoor kan de media- en telecomregulator Agcom vanaf nu definitieve licenties uitreiken aan lokale operatoren.

In Italië heeft al een twintigtal lokale muxen in de ether, maar die werken momenteel nog met voorlopige licenties. In tegenstelling tot andere landen is de dekking via DAB+ voor de meeste lokale radio’s momenteel ook kleiner dan hun bereik via FM.

Het frequentieplan (PNAF-DAB) omvat, naast de drie landelijke multiplexen, 54 regionale muxen, waarvan 27 verder opgesplitst kunnen worden, plus 36 provinciale of multiprovinciale muxen. Op termijn komen er in de grensregio’s nog bijkomende frequenties beschikbaar, maar daarvoor is het wachten op het afronden van de internationale coördinaties. Zoals we vorig jaar al schreven, zijn die complex.

De Italiaanse toezichthouders verwachten dat ze binnen twee jaar in elke operationele regio of subregio licenties te kunnen toewijzen, waardoor 40 procent van de bevolking toegang zal hebben tot lokale DAB+. Binnen vier jaar moet dat 60 procent en binnen vijf jaar 70 procent worden.

“Dit is een zeer belangrijke stap voor een correcte ontwikkeling van DAB+ in Italië. Het versterkt de rol van lokale radiozenders”, aldus Marco Rossignoli, coördinator van Aeranti-Corallo, de grootste koepelwerking van lokale radio’s in Italië. “Met de toewijzing van deze rechten kunnen lokale radio-omroepen uitzendingen via DAB+ combineren met analoge FM- en IP-uitzendingen en zo een compleet multiplatform-omroepsysteem creëren.”

Tijdens de openbare raadpleging die voorafging aan de huidige nieuwe richtlijnen ijverde Aeranti-Corallo voor het beter definiëren van de geografische gebieden. Vooral in minder bevolkte gebieden zou lokale DAB+ anders een uitdaging zijn geworden. Aeranti-Corallo is alvast tevreden over de aangebrachte wijzigingen in het definitieve plan.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx