RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Italië: geen FM-radio meer in Samsung-smartphones (en het is de schuld van DAB+)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Italië zorgt de verplichting – sinds 1 januari 2021 – om alle nieuwe radiotoestellen te voorzien van DAB+ voor een bizar ‘bijverschijnsel’ bij de smartphones. Zo heeft Samsung beslist om via een OS-update voor zijn smartphones de FM-radio uit te schakelen.

De maatregel is een rechtstreeks gevolg van de inwerkingtreding van Italiaanse wet nr. 205/2017, waarin staat dat “om technologische innovatie te bevorderen, vanaf 1 juni 2019 de apparaten die geschikt zijn voor ontvangst van geluidsuitzendingen die door productiebedrijven worden verkocht aan distributeurs van elektronische detailhandel in het hele land” ten minste een interface moeten integreren waarmee je naar digitale radio kunt luisteren (DAB en DAB +). Daarnaast moet “vanaf 1 januari 2021 alle apparatuur die geschikt is voor de ontvangst van geluidsuitzendingen die worden verkocht aan consumenten op het nationale grondgebied ten minste één interface bevatten waarmee de gebruikers digitale radioservices ontvangen”.

Producenten van smartphones verslikten zich in hun koffie toen ze dit lazen. Ook smartphones vielen plots onder die regel, om de eenvoudige reden dat ze FM-radio kunnen ontvangen. FM-radio is namelijk een functie die van oudsher op zowat alle smartphones aanwezig was en in de meeste gevallen trouwens ook nog steeds aanwezig is, al wordt die functie al jaren vaak niet meer standaard geactiveerd. Zeker op de Europese markt, al hebben de meeste toestellen wel nog steeds de nodige hardware aan boord.

Enkel de iPhone van Apple heeft al enkele jaren (vanaf de 6s) geen ingebouwde FM-radio meer, maar bij Android-toestellen is het niet zo heel moeilijk om je doorgaans verborgen FM-radio alsnog aan de praat te krijgen. Met de juiste app, weliswaar niet via Google Play maar met een ontgrendelde APK, lukt dat in een handomdraai.

Geliefd bij joggers

Samsung was totnogtoe het merk dat niet al te moeilijk deed over die analoge radiofunctie in zijn smartphones. Veel Samsung-modellen komen nog steeds standaard met een voorgeïnstalleerde app om de FM-radio op te starten. Het maakt dat de toestellen al jaren geliefd zijn bij joggers, want je kunt tijdens het lopen dan makkelijk radio luisteren zonder dat je moet streamen.

Maar in Italië komt daar nu dus snel een einde aan, bovendien met terugwerkende kracht voor bestaande toestellen sinds 2019 (i.c. alle toestellen die OS-updates blijven krijgen). Verwacht wordt dat naast Samsung ook andere merken een OS-update zullen uitsturen voor de Italiaanse markt, om zo het gebruik van FM-radio onmogelijk te maken. De producenten moeten dit doen om boetes te voorkomen.

Hoe dat in de nabije toekomst moet met andere landen binnen de EU is momenteel nog onduidelijk. Heel wat landen voeren, naast de EECC-verplichting voor autoradio’s, ook een verplichting op DAB+ in voor de gewone radiotoestellen. Juridisch is het dan niet vanzelfsprekend om smartphones daar als een uitzondering weg te zetten en enkel daar analoge radio te blijven tolereren.

Smartphones zitten niet te wachten op DAB+

Het is al jaren geen geheim dat zowel de producenten van smartphones als de mobiele providers de radiofunctie in die toestellen liever kwijt dan rijk zijn. Want wie veel luistert via de FM-radio, die verbruikt op die momenten weinig of geen data en dat hebben de operatoren niet graag.

Tot op heden integreert geen enkele fabrikant van smartphones een module voor de ontvangst van digitale radio (die zoals FM-radio in de chip moet zitten en niet als app kan worden toegevoegd). De belangrijkste fabrikanten van chips voor Android-smartphones – Qualcomm, Mediatek en Huawei – produceren trouwens geen chips van dit type en hebben geen plannen in die richting. Er was ooit nog maar één smartphone, de LG Stylus 2 uit 2016, die verkrijgbaar was met een ingebouwde DAB+, maar dat model stierf al snel een stille dood.

En dus is de kans groot dat Italië hier gewoon de voorbode is en dat ook in de rest van Europa de (al dan niet verborgen) functie van FM-radio definitief zal verdwijnen van je smartphone. En dat alles “with a little help from DAB+”, al lijkt dat iets waar de producenten en providers van smartphones allerminst wakker van zullen liggen. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

3 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 januari 2021 - 15:26 15:26

O jee! Alleen slechte wetten hebben zulke resultaten. Gaan ze nu de FM autoradio’s er ook uithakken in auto’s die geen DAB-ontvanger hebben? Dan krijgt de fabrikant geen boete, maar de koper zit wel met een gat in zijn dashboard…

Maarten
Maarten
6 januari 2021 - 20:38 20:38
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Idd, en daarom is de titel van dit stuk misschien een beetje misleidend: het is niet de schuld van DAB+, maar van Samsung zelf.
Als ze echt iets hadden willen doen voor hun klanten, hadden ze enkele jaren geleden gewoon moeten beslissen om ook DAB+ mogelijk te maken. Dit zou per smartphone hoop en al enkele euro’s kosten, maar ze schuiven liever de schuld af op een ander.

Don`t copy text!
3
0
Deel hier gerust uw gedachtenx