RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Italië: Frequentieplan DAB+ eindelijk goedgekeurd

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Italië heeft de telecomregulator Agcom een “voorlopig definitief” nieuw nationaal frequentieplan goedgekeurd voor DAB+. Voor het land betekent dat een enorme stap voorwaarts, want de sector was al twintig jaar vragende partij.

Italië werkte in band III (DAB+) al jaren met een geïmproviseerd frequentieplan dat met veel haken en ogen in elkaar zat. Hierdoor slaagden de twee nationale commerciële muxen er nog steeds niet in om overal een degelijke dekking te realiseren. Er was ook amper plaats voor de uitrol van regionale DAB+.

De laatste jaren kwam daar, met tussenstappen, geleidelijk wel verbetering in, onder meer dankzij het opnieuw vrijkomen van kanalen die eerder aan DVB-T waren toegewezen (vergelijkbaar met de zaak rond kanaal 10 in Vlaanderen). Toch bleef het wachten op een optimaal én internationaal gecoördineerd plan.

Net die jarenlange internationale coördinatie met zo’n tien buurlanden bleef het grote probleem. Vooral de landen ten noorden van Italië – langs de Adriatische kust – deden en doen nog steeds moeilijk, maar Italië heeft beslist om daar niet meer op te wachten.

Enkele landen willen met name pas een coördinatie van de DAB+-frequenties met Italië formeel goedkeuren als er eerst ook een akkoord is over de FM-frequenties. De FM-problematiek sleept echter al tientallen jaren aan en zal wellicht nooit meer opgelost geraken. Daarom krijgt het nieuwe digitale frequentieplan officieel nog steeds de status van “voorlopig”, maar zal het in de prakrijk als “definitief” worden toegepast.

Het plan voorziet in drie nationale SFN-multiplexen met een evenwaardige dekking. Voorts worden in elke regio ten minste drie lagen voorzien voor lokale DAB+. In sommige relevante gebieden kan dat zelfs oplopen tot zeven. Volgens de eerste officiële reacties wordt het plan binnen de radiosector met veel enthousiasme onthaald.

DAB Italia, operator van een van de twee landelijke commerciële muxen en jarenlang ook een van de grootste criticasters op de talmende overheid, noemt het plan “volledig, haalbaar en duurzaam”, al hopen ze vooral dat er nu geen redenen meer gezocht gaan worden voor nieuwe vertragingsmanoeuvres.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx