Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

Leestijd: 2 minuten

Collega JL Bostyn had het eergisteren over het Nederlandse NPO Radio 5, een publieke zender voor de ietwat oudere medemens. En daar horen hij, de grote helft van de redactie van RadioVisie en ikzelf bij. Geen wonder dat het Nederlandse station met onze bijzondere aandacht gaat lopen. Want we voelen ons, samen met heel veel generatiegenoten, in de steek gelaten in eigen land.

Ik ben vermoedelijk één van de allereerste Vlaamse luisteraars van Radio 5. Toen nog vrolijk uitzendend op de 747 AM. Op het moment dat ze daar verdwenen in 2014, schakelde ik gezwind over op satelliet en internet. Maar niet iedereen doet dit, of heeft de mogelijkheden om het te doen. De kabel zou een oplossing kunnen bieden. Dus trok ik op onderzoek. Maar daar was ik snel mee klaar. Radio 5 wordt nérgens in heel het land doorgegeven. Of je moet de moed hebben om de Radioline app van Proximus TV te gebruiken. Eigenlijk is dit niks meer dan een equivalent van het bekende Tunein radio. Maar dit terzijde.


Lees verder onder de advertentie


Wat mij het meest opviel… alle kabelmaatschappijen geven standaard alle Nederlandse publieke zenders door maar niet… NPO Radio 5. Toch ook een openbaar net?  Vreemd. Het deed me terugdenken aan 1986 toen het commerciële Sky Radio en Radio 10 Gold her en der op de Vlaamse kabel verscheen. Een groot succes in handelszaken, bij dokters, ziekenhuizen, kappers. Maar even snel als ze waren verschenen, verdwenen ze ook weer van de kabel. Zou er een stil verbond zijn gesloten om Radio5 Nostalgia te weren? Want die zender is populair. Mogelijk té. Wordt Radio 2 van de VRT beschermd? Stille afspraken?

Maar waarom zet de Vlaamse publieke omroep dan zelf geen gelijkaardig format in de markt? DAB+, DVB-T en internet zijn braakliggend terrein. Wegens te duur? Onzin, ik ken zelf tig oud-radiomedewerkers, gepensioneerd, die voor de spreekwoordelijke appel en een ei nog steeds radio willen maken. En je hebt geen team van honderd mensen nodig. VRT stuurt iedereen die 65 is geworden onherroepelijk de laan uit. Laat mensen met kennis van zaken toch radio maken voor hun leeftijdsgenoten.

Pieter Van Banden

° Waar is Radio Mona Lisa gebleven?

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Herbert Visser over muziek en publieke omroep Muziekradio met belastingsgeld is niet meer ... RadioVisie wil een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we r...
Te lelijk voor de radio! Patrick Kicken over de teloorgang van de echte radio Patrick Kicken begon zijn radiocarrière in december 1989 bij lokale en regionale radiostations in Nederland. Zes jaar later was hij te horen op het landelijke popstation 3FM. In de...
De nadagen van de Nederlandse radiokolonisatie Vlaamse presentatoren en Nederlandse dj’s Een paar decennia geleden luisterden veel, heel veel Vlamingen naar de Nederlandse zeezenders, of naar de Vlaamse collega-stations Atlantis en Mi Amigo, waar tal van… Nederlanders ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec
TVV Sound
Spotlight

2 gedachten over “Is Vlaanderen bang van NPO Radio 5?

 • do 9 nov 2017 om 21:55
  Permalink

  Een 6de Radio 2 kanaal op DAB+ die de bestaande Radio 2 programma’s van pakweg guy de pré omringd met non-stop muziek moet eventueel wel kunnen.

  Beantwoorden
 • za 11 nov 2017 om 08:45
  Permalink

  Op radiogebied kunnen we heel wat leren van onze Noorderburen. Wraakroepend is dat de in Vlaanderen toegekende en ongebruikte middengolffrequenties niet gebruikt mogen worden. Met een goed afgestemde antenne en een zender van pakweg 1 KWatt kan men gerust een provincie bedienen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *