RadioVisie

  • .
    .

Is er een ‘Streamz’ voor audio op komst?

Streamz, het Vlaamse videostreamingplatform van Telenet en DPG Media dat in september 2020 gelanceerd werd, krijgt – mogelijk – een audiozusje. Maar dan met andere initiatiefnemers, die beide tonnen ervaring hebben in de… radiosector. VRT en Mediahuis zijn de protagonisten in dit verhaal. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gaf meteen aan ­“positief te staan ­tegenover zo’n initiatief”.

De publieke omroep en de uitgever van onder andere Het Nieuwsblad en De Standaard, maar ook het bedrijf achter Nostalgie en NRJ, broeden op het idee om samen een platform voor Vlaamse podcasts, een ‘Streamz voor audio’ te starten. Al bestaat de kans dat ook DPG Media – met Qmusic en Joe in hun rangen – mee aan boord stapt.

Koen Verwee, CEO van Mediahuis België, zei op dag 1 van het allereerste podcastfestival in Oostende: “Moeten we als Vlaamse mediapartners niet nadenken over een Vlaams podcastplatform? Belangrijk is dat we het platform zelf controleren. Alleen zo vermijden we dat advertentie-inkomsten naar het buitenland vloeien.”

Er is vooralsnog geen blauwdruk hoe dat allemaal zou moeten. Wel bevestigde de VRT dat er gepraat werd met Mediahuis. “Net zoals bij video zijn we op zoek naar slimme manieren om samen te werken rond audio en de markt te versterken”, aldus Bob Vermeir, huidig woordvoerder van de publieke omroep.

DPG Media, naast radio (en heel veel VTM tv-kanalen) ook de uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, doet nog niet mee, maar de kans is groot dat ze eveneens aan boord stappen. In Nederland is het overigens DPG Media zélf dat ginds al langer bij de openbare omroep (NPO) aandringt om zijn app open te zetten voor alle podcastmakers.

Financiële steun zou er kunnen komen uit de verdeelpot van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Zij kennen sedert 2022 subsidies toe voor de ontwikkeling en productie van podcasts. Dit jaar gaat het om een bedrag van 250.000 euro, vanaf 2023 wordt dat 340.000 euro. (SV)

°Illustratie: Freepik


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx