Is de VRM slechts een papieren tijger? Waarom wordt er niet ingegrepen? 

Leestijd: 3 minuten

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Scheiding der machten

De Vlaamse Regulator Media zou in theorie moeten nazien of de media zich aan de regels houden. Om dat te doen is er een onderzoekscel, met een eigen diensthoofd. Al jaren lang. Op zich is de VRM een rare constructie: ze zijn agent, rechter en jury op eenzelfde moment. Daar komt nog de mogelijke politieke druk bij, op dit toch wel bijzondere instituut.


Lees verder onder de advertentie


Wie herinnert zich niet de uitspraak van Sven Gatz in januari? De minister riep toen in de kamer dat ‘de VRM niet zou optreden tegen zenders die even zonder vergunning zouden uitzenden’. Iedereen begrijpt dat de minister dit helemaal niet kan zeggen, de man is ook jurist, en bekend met de scheiding der machten. Officieel is de VRM onafhankelijk, los van elke vorm van politieke invloed.

Generalistisch profiel

Het is ongeveer één jaar geleden dat S-Radio, de omroep van SBS, werd erkend. In het erkenningsdossier werd vermeld dat ze iets heel anders wilden brengen dan wat er nu met NRJ wordt uitgezonden. Het zou zeker geen doelgroepzender worden, met een hoge herhaalfactor van hits. Er werd zelfs expliciet beweerd geen NRJ te willen zijn.

Hitradio’s waren er al genoeg. Dat mocht ook niet, netwerk 1 moest generalistisch zijn. Wie de uitleg van het woord generalistisch niet zou begrijpen, kan deze uitleg van de overheid bij de wettekst nog eens nalezen: “ Het generalistische profiel omvat een concept waarbij de omroep zich richt tot de volledige bevolking van een zendgebied”. Pagina 14 op deze link.

Bepalende invullingen

S-Radio werd met prachtige plannen de winnaar van de hoofprijs van de netwerken. En toen bleef het negen maanden stil. Dat was een langere periode dan was beloofd in het dossier. De onderzoekscel had het blijkbaar te druk om dit te ‘onderzoeken’. Af en toe stelde S-radio in de pers zelfs nog niet te weten wat doen met de vergunning, of welk product men zou brengen.

Het is allemaal vreemd. Die invullingen bepaalden immers wie de erkenning van het netwerk kon binnenhalen. Deze ‘wanorde’ werd andermaal niet opgepikt door de onderzoekscel van de VRM. Druk bezig zijn met andere zaken is mogelijk, het mag geen automatisch antwoord worden, zo ééntje dat verschijnt als iemand op vakantie is. Niet bezig dus. Of is de VRM slechts een ‘papieren tijger’? Facebook account

Vandaag twijfelen velen eraan of het wel ooit de bedoeling was dat S… radio zou gaan maken. Zowel insiders, als meer buitenstaanders, merken dat er volop gespeeld kan worden met de reservatie van namen voor internet, enz. Een grapjas moet zelfs voor S-radio een account voor Facebook hebben vastgelegd. Aan de inhoud te zien is dat waarschijnlijk niet in handen van SBS.

Opera is in da house

Terug naar de wedstrijd. De beauty-contest kan worden vergeleken met een wedstrijd om het leukste culturele evenement op een Grote Markt kan organiseren. Laten we stellen dat een deelnemer wint met het voorstel om een opera te brengen. Zij mogen in ruil ook wat geld verdienen door pintjes te tappen. De markt is van iedereen, én zo ongeveer gratis ter beschikking.

Dan organiseert de organisator echter een houseparty op de Grote Markt. Normaal gezien staat het dorp dan op zijn kop, zeker diegenen die ook een open-air opera hadden willen organiseren, of anderen voor een houseparty. Op dat ogenblik zou het bestuur van het dorp zeker ingrijpen. Hier is het echter niet de Grote Markt, hier is het media, en frequenties die ‘schaars’ zijn. 

S-radio nooit uitgevoerd

Van Sven Gatz moeten we in dit kader niet teveel verwachten, die ging zelfs op bezoek bij de omroep, alsof er niets aan de hand is. Hoe lang blijven de ambtenaren van de VRM dit echter pikken? Wat hier gebeurt kan helemaal niet: het S-radio dossier werd nooit uitgevoerd, niemand van de S-radioploeg werkt voor NRJ. Sterker nog: S-Radio wilde allesbehalve een soort NRJ maken.

Het decreet laat geen NRJ-achtig product toe op net 1, daar moet een brede omroep uitzenden, die iedereen bereikt. Iedereen in de radiosector weet dat. Mag iemand dan denken dat de VRM niet meer is dan een papieren tijger? Waarom wordt hier niet ingegrepen? We leven in een rechtsstaat, die begint voor media hoe langer hoe meer meer op het Italië van Noord-Europa te lijken. 

° Is getekend Victor Olsen

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Erkenningen van alle netwerken ernstig in gevaar Minister Gatz kiest voor een snelle oplos... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Gatz en de verliezers Blunders in beleid RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Crisiscommunicatie à la Sven Gatz Wat zijn de gevolgen van de vernietiging van het frequen... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
‘Sorry, niet met onze medewerking’ “Neem deel aan de discussie” vraagt RadioVi... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Bespaar ons dit soort radio a.u.b. Geert Do’s en don’ts op een radio D-Day  RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Is dat het nieuwe radiodecreet van Gatz? 'Minister gebombardeerd zonder bekwaamheidsbewijs... RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publicere...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
PVM Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
PVM
Gast
PVM

Je hebt volledig gelijk: VBRO, S-radio…..

Meer in Opinie
Bespaar ons dit soort radio a.u.b. Geert
Dank dat u bij ons was
Niet zoveel “plus” aan Vlaamse DAB
De Zomerhit is een vorm van discriminatie
Is dat het nieuwe radiodecreet van Gatz?
Sven en Alexander steken elkaar de loef af
Sluiten