Is de procedure niet goed als men er niet bij is? Bedenkingen bij Gatz op Radio 1

Leestijd: 4 minuten

Minister van Media Sven Gatz was gisteren, donderdag 28 december, even te gast in de Ochtend op Radio 1. Hij antwoordde op commentaar van Katia Segers (sp-a), professor in Media en lid van de Commissie Media, en van Ralph Iliano van Radio Katanga. Er vielen opmerkelijke uitspraken, een paar bedenkingen daarbij.

Schaars 

Minister Gatz had het nogmaals over de schaarste op de FM band, en ook volgens Katia Segers kan ”niet iedereen daarop”. Het ligt er natuurlijk aan hoe je alles verdeeld. In 1982 werd beslist om de ‘radiojungle’ (wildgroei) te legaliseren. In 1983 kwamen er 803 aanvragen binnen waarvan er 677 ontvankelijk waren. Er werden uiteindelijk 370 lokale radio’s erkend, de ‘100 Watt zenders’.


Lees verder onder de advertentie


Begin 1990 werden nieuwe erkenningen uitgereikt, de bandbreedte voor de lokale radio’s werd echter beperkt vanaf 104 MHz. In 1998 wou men het aantal omroepen drastisch verminderen, doch dat werd afgeketst. Met alle wijzigingen die er na het millennium nog waren staan er momenteel 283 omroepen online bij de VRM. Dat zijn er vanaf 1 januari 124, op 228 frequenties, en 4 netwerken.


Gewijzigde invulling

Het is een pak minder dan de 370 frequenties die er eerst waren. De band bleef echter even druk, de bezetting ervan wijzigde. Landelijk en regionaal werden goede frequenties en vaak grote vermogens voorzien, ze zijn in handen van uitgevers. Samen met de al even sterk uitgebouwde frequenties en vermogens van de VRT hebben ze het merendeel van de FM band in handen, in power zeker.

Eerdere pogingen van die uitgevers, en dat waren er niet weinig, mogen echter toen evenzeer een verschraling van het lokale radiolandschap worden genoemd. Het ware in dit opzicht eerlijker als de minister voortaan zou spreken van gewijzigde invullingen van de FM band in plaats van schaarste. Vergeten we bovendien niet dat er nog frequenties in conflict zijn met de Waalse gemeenschap en dat een aantal andere blijkbaar niet eens worden vrijgegeven.


Fout bij beoordeling 

Als het over de beoordelingen gaat dan lijkt Gatz vooraf al te steigeren. Volgens Katia Segers is het daar echter fout gelopen. Mogelijke kennis van media en radio ‘strekte enkel tot aanbeveling’, papieren beoordeling was een benadeling tegenover ‘luchtkastelen’, er was geen wederwoord geweest en zij zou als minister de administratie volledig hebben gecontroleerd.

Gatz sprak dit tegen. Hij noemde weer de zes beoordelaars die volgens hem zelfs complementair waren in capaciteiten: de één kon meer zakelijk beoordelen, de ander meer inhoudelijk. Toch hadden er, volgens hem, telkens twee apart beoordeeld, dan “een derde vanuit die twee” en zo waren er de punten. Een wederwoord was er volgens hem ook vroeger niet geweest en hij meende dat dit toch niet het verschil zou maken.Meer duidelijkheid 

Al geruime tijd proberen betrokkenen effectieve duidelijkheid te krijgen over die beoordelingen. Het zou tot heel wat meer begrip kunnen leiden als de minister eens eindelijk man en paard noemt in de ‘vakjury’. Daarvoor hoeft geen privacy te worden geschonden, er is al voldoende informatie te geven zonder één iemand in diskrediet te brengen en/of in privacy te schenden. Omdat dit niet gebeurt blijven er twijfels en reclamaties. Gevolg en oorzaak, de volgorde is echter andersom.


Tien percent en anderhalf percent   

‘Als men er niet bij is dan is de procedure niet goed’, zo simplificeerde minister Gatz de onvrede in de radiowereld. Hij vergeleek het nogmaals met een voetbalclub waar supporters er ‘die hard’ bij willen zijn, en blijven. Gatz gaf als voorbeeld dat er duidelijk een betere was als er meer dan 10% verschil was in scores.

De scores tonen echter ook een tiental erkenningen met minder dan 1,5% verschil. Er waren er zelfs bij die slechts 0,08% en 0,09% minder scoorden. Dat is verre van 10 percent. De omroepen scoorden soms zelfs beiden boven de 90%. Dan mag er toch een vraag worden gesteld aan een minister, of niet? Gatz verwees eveneens naar de 1,5 percent die TOPradio te kort kwam. Hij beweerde dat dit nog was nagekeken en dat het klopte. Erg gedetailleerd was die uitleg echter niet.

RGR

Bovendien zijn er ook erkende omroepen die niet echt tevreden zijn. Marc Holemans van RGR stelde op Radio 1 dat hij wel tevreden is met de twee frequentiepakketten die werden behaald. Hij noemde het echter geen stap vooruit. “We blijven met het gevoel zitten dat we het met de restfrequenties van de nationale en netwerkradio’s moeten doen”, zo zei hij. En verder “We zouden liever met krachtigere zenders willen werken. Dan zouden we met minder kosten een betere ontvangst kunnen realiseren”.


Lokale verankering

Ralph Iliano van Radio Katanga merkte op dat de twee omroepen met nog absolute lokale verankering in hun regio er net uitvallen. Hij bevestigde daarmee de ontgoocheling die velen hebben over die beloofde lokale verankering. Volgens Iliano kregen in die regio alle omroepen zelfs een maximum daarop en werden de erkenningen in feite op Techniek en Financieel uitgereikt.

Minister Gatz antwoordde dat niet enkel de lokale weging belangrijk was, en onderstreepte dat de procedure vooraf niet in vraag was gesteld. De uiteindelijke weging (met vragen) was echter duidelijk anders dan de verwachting. Een puur theoretisch dossier kon evengoed lokaal scoren en dat is ook gebeurd. Je kan dan moeilijk verwachten dat mensen reclameren voor ze dat weten.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Feiten achter de feiten Een blik achter recente beslissingen Een maand na de beslissing Op 11 juni 2018 sprak de Algemene Kamer van de Vlaamse Regulator Media zich uit over de klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM ...
Het Avondblad van 18 juli (video) TOPradio mag niet, tv-kijker wil niet meer en Felix moch... TOPradio: zendvergunning verplaatsing geweigerd Op 28 mei 2018 ontving de VRM een aanvraag van de nv CFM (TOPradio), tot het bekomen van een zendvergunning voor Sint-Gillis-Waas...
VRM legt kleine bom onder lokaal radiodecreet Staat de deur nu open voor ‘familiale ketenr... Rechtstreekse bindingen Zoals u gisteren hier al kon lezen heeft de Vlaamse Regulator voor de Media een klacht van FM Promotion bvba tegen de vzw’s van FM Goud en FM Goud Plus a...
Waarschuwing voor Stadsradio Vlaanderen Twee maanden om nog veel puntjes op de i te zetten Stadsradio Vlaanderen krijgt twee maanden de tijd om zich in regel te stellen met het mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) gaf de vierde netwerkradio een waarschu...
Het Middagblad van 12 juli Meer nieuws, meer storingen en meer mensen Newsmonkey wil ook radionieuws maken Heel wat lokale radio’s in Vlaanderen kregen de voorbije dagen een aanbod van een potentiële nieuwe nieuwsleverancier. Het gaat om GMGroup, ...
Het Middagblad van 9 juli (audio) PROS, Astrid, Sheena, Puck, Sarah, Evelyn... en tot slot... Tweede FM-avontuur voor PROS PROS begint aan z’n tweede ‘evenementenradioavontuur’ (wat een mooi woord is dit!). Nadat de Heldergemse webradio al onafgebroken tussen 1 en 28 mei...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Amptec
Amptec
Amptec

6 gedachten over “Is de procedure niet goed als men er niet bij is?

 • vr 29 dec 2017 om 17:25
  Permalink

  Waarom heeft RGRFM – Marc Holemans zich geen kandidaat gesteld voor een netwerkradio?
  Daar zitten krachtige zenders in.
  Want met de +90% score zou hij zeker een pakket hebben bemachtigd.
  Altijd klagen over power……

  Beantwoorden
 • za 30 dec 2017 om 09:36
  Permalink

  Als je er niet bij bent is het niet goed. Juist, maar hij blijft maar liegen. De commissie heeft geen enkel dossier onderzocht. Iedereen kon insturen wat hij wilde. De fm band zit vol? Waarom hebben dan sommigen 30 frequenties? De gebieden die de zenders bij krijgen overlappen elkaar, dus alleen maar kosten. Dit circus dient voor niks. Maar het gaat hem verdomme veel stemmen kosten. Gatz je bent een kabinet chef die niet weet wat de mensen rondom jouw willen. U heeft lege hokken met een zender en computer overal in vlaanderen gezet. Is dit uwe vorm van samenleving voor de gemeenschap? Shaam u om altijd uw leugens te blijven herhalen.

  Beantwoorden
 • za 30 dec 2017 om 20:53
  Permalink

  Wat nu komt is nog meer eenheidswurst en overlappingen van zenders, legedozen, energie-verspilling, storingen en de boel nodeloos op kosten jagen.. Zerobase en meer diversiteit is niet voor morgen voor de FM-Band. Ik kijk eerder uit naar radio alternatieven zoals Middengolf , DAB, Internet radio enz…..

  Beantwoorden
 • zo 31 dec 2017 om 10:03
  Permalink

  Men had voorlopig alles beter bij het oude gelaten. Zelfs het door Europa opgedrongen DAB+ is geen lang leven beschoren. Geef mij althans de vrijheid om te luisteren naar wat ik wil en liefst zonder reclame. Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat binnen afzienbare tijd het fenomeen radio zoals we het een aantal generaties gekend hebben definitief tot zijn einde komt. De politieke en in mijn ogen ondeskundige beslissingen van de laatste dagen gaan dit proces alleen maar versnellen. Verdeel en heers ?

  Beantwoorden
  • zo 31 dec 2017 om 22:20
   Permalink

   Joop, toen in 1953 (31 oktober om precies te zijn) in Vlaanderen de televisie (en elders zelfs eerder) zijn intrede deed zei men ook dat deze de radio zou doen verdwijnen op korte termijn. We zijn bijna 65 jaar verder en de radio leeft nog altijd! Radio is uiteraard op dit moment niet meer wat hij vroeger was en de nieuwe generatie zal zich hoe dan ook (volgens mijn bescheiden mening) terug aanpassen aan deze moderne digitale tijden.De vooruitgang kan je niet tegenhouden.

   Beantwoorden
 • ma 1 jan 2018 om 09:22
  Permalink

  wat voor radio meteor de start van fm moest zijn op 1 januari op 105,8 in Tielt…een heel nachtprogramma werd voorzien, maar het loopt allemaal een beetje in de mist, radio Caraadfm weigert immers de zender uit te zetten, na middernacht ging de muziek nog eventjes door, en ook nu om 9u20 staat nog steeds de (stoor)zender, op vol vermogen en draaggolf op, waardoor radio meteor kwasi nergens te ontvangen is, slechte verliezers noemen ze dat…. merci….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *