RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Is de procedure niet goed als men er niet bij is?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Minister van Media Sven Gatz was gisteren, donderdag 28 december, even te gast in de Ochtend op Radio 1. Hij antwoordde op commentaar van Katia Segers (sp-a), professor in Media en lid van de Commissie Media, en van Ralph Iliano van Radio Katanga. Er vielen opmerkelijke uitspraken, een paar bedenkingen daarbij.

Schaars 

Minister Gatz had het nogmaals over de schaarste op de FM band, en ook volgens Katia Segers kan ”niet iedereen daarop”. Het ligt er natuurlijk aan hoe je alles verdeeld. In 1982 werd beslist om de ‘radiojungle’ (wildgroei) te legaliseren. In 1983 kwamen er 803 aanvragen binnen waarvan er 677 ontvankelijk waren. Er werden uiteindelijk 370 lokale radio’s erkend, de ‘100 Watt zenders’.

Begin 1990 werden nieuwe erkenningen uitgereikt, de bandbreedte voor de lokale radio’s werd echter beperkt vanaf 104 MHz. In 1998 wou men het aantal omroepen drastisch verminderen, doch dat werd afgeketst. Met alle wijzigingen die er na het millennium nog waren staan er momenteel 283 omroepen online bij de VRM. Dat zijn er vanaf 1 januari 124, op 228 frequenties, en 4 netwerken.


Gewijzigde invulling

Het is een pak minder dan de 370 frequenties die er eerst waren. De band bleef echter even druk, de bezetting ervan wijzigde. Landelijk en regionaal werden goede frequenties en vaak grote vermogens voorzien, ze zijn in handen van uitgevers. Samen met de al even sterk uitgebouwde frequenties en vermogens van de VRT hebben ze het merendeel van de FM band in handen, in power zeker.

Eerdere pogingen van die uitgevers, en dat waren er niet weinig, mogen echter toen evenzeer een verschraling van het lokale radiolandschap worden genoemd. Het ware in dit opzicht eerlijker als de minister voortaan zou spreken van gewijzigde invullingen van de FM band in plaats van schaarste. Vergeten we bovendien niet dat er nog frequenties in conflict zijn met de Waalse gemeenschap en dat een aantal andere blijkbaar niet eens worden vrijgegeven.


Fout bij beoordeling 

Als het over de beoordelingen gaat dan lijkt Gatz vooraf al te steigeren. Volgens Katia Segers is het daar echter fout gelopen. Mogelijke kennis van media en radio ‘strekte enkel tot aanbeveling’, papieren beoordeling was een benadeling tegenover ‘luchtkastelen’, er was geen wederwoord geweest en zij zou als minister de administratie volledig hebben gecontroleerd.

Gatz sprak dit tegen. Hij noemde weer de zes beoordelaars die volgens hem zelfs complementair waren in capaciteiten: de één kon meer zakelijk beoordelen, de ander meer inhoudelijk. Toch hadden er, volgens hem, telkens twee apart beoordeeld, dan “een derde vanuit die twee” en zo waren er de punten. Een wederwoord was er volgens hem ook vroeger niet geweest en hij meende dat dit toch niet het verschil zou maken.

Meer duidelijkheid 

Al geruime tijd proberen betrokkenen effectieve duidelijkheid te krijgen over die beoordelingen. Het zou tot heel wat meer begrip kunnen leiden als de minister eens eindelijk man en paard noemt in de ‘vakjury’. Daarvoor hoeft geen privacy te worden geschonden, er is al voldoende informatie te geven zonder één iemand in diskrediet te brengen en/of in privacy te schenden. Omdat dit niet gebeurt blijven er twijfels en reclamaties. Gevolg en oorzaak, de volgorde is echter andersom.


Tien percent en anderhalf percent   

‘Als men er niet bij is dan is de procedure niet goed’, zo simplificeerde minister Gatz de onvrede in de radiowereld. Hij vergeleek het nogmaals met een voetbalclub waar supporters er ‘die hard’ bij willen zijn, en blijven. Gatz gaf als voorbeeld dat er duidelijk een betere was als er meer dan 10% verschil was in scores.

De scores tonen echter ook een tiental erkenningen met minder dan 1,5% verschil. Er waren er zelfs bij die slechts 0,08% en 0,09% minder scoorden. Dat is verre van 10 percent. De omroepen scoorden soms zelfs beiden boven de 90%. Dan mag er toch een vraag worden gesteld aan een minister, of niet? Gatz verwees eveneens naar de 1,5 percent die TOPradio te kort kwam. Hij beweerde dat dit nog was nagekeken en dat het klopte. Erg gedetailleerd was die uitleg echter niet.

RGR

Bovendien zijn er ook erkende omroepen die niet echt tevreden zijn. Marc Holemans van RGR stelde op Radio 1 dat hij wel tevreden is met de twee frequentiepakketten die werden behaald. Hij noemde het echter geen stap vooruit. “We blijven met het gevoel zitten dat we het met de restfrequenties van de nationale en netwerkradio’s moeten doen”, zo zei hij. En verder “We zouden liever met krachtigere zenders willen werken. Dan zouden we met minder kosten een betere ontvangst kunnen realiseren”.


Lokale verankering

Ralph Iliano van Radio Katanga merkte op dat de twee omroepen met nog absolute lokale verankering in hun regio er net uitvallen. Hij bevestigde daarmee de ontgoocheling die velen hebben over die beloofde lokale verankering. Volgens Iliano kregen in die regio alle omroepen zelfs een maximum daarop en werden de erkenningen in feite op Techniek en Financieel uitgereikt.

Minister Gatz antwoordde dat niet enkel de lokale weging belangrijk was, en onderstreepte dat de procedure vooraf niet in vraag was gesteld. De uiteindelijke weging (met vragen) was echter duidelijk anders dan de verwachting. Een puur theoretisch dossier kon evengoed lokaal scoren en dat is ook gebeurd. Je kan dan moeilijk verwachten dat mensen reclameren voor ze dat weten.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Tisseltse lokale Radio Sint Jan herleeft als podcast

Op 1 mei was het precies 40 jaar geleden dat in Tisselt de lokale Radio Lees verder

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Blad 1482: Radio VRW, Hans Hogendoorn, Peter Rijsenbrij (video)

• Radio VRW-team kon eindelijk nog eens samen barbecueën • Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn Lees verder

Knelpuntberoep: reclameverkoper voor lokale radio

De Oost-Vlaamse lokale radio’s MIG en SU fm, actief in de regio Geraardsbergen, Ninove en Lees verder

Blad 1480: Radio GRK, KINK, Qmusic

• Radio GRK houdt tweede benefietavond voor Kom op tegen Kanker • Nederland: (weer) geen Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
johan
johan
1 januari 2018 - 09:22 09:22

wat voor radio meteor de start van fm moest zijn op 1 januari op 105,8 in Tielt…een heel nachtprogramma werd voorzien, maar het loopt allemaal een beetje in de mist, radio Caraadfm weigert immers de zender uit te zetten, na middernacht ging de muziek nog eventjes door, en ook nu om 9u20 staat nog steeds de (stoor)zender, op vol vermogen en draaggolf op, waardoor radio meteor kwasi nergens te ontvangen is, slechte verliezers noemen ze dat…. merci….

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
31 december 2017 - 10:03 10:03

Men had voorlopig alles beter bij het oude gelaten. Zelfs het door Europa opgedrongen DAB+ is geen lang leven beschoren. Geef mij althans de vrijheid om te luisteren naar wat ik wil en liefst zonder reclame. Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat binnen afzienbare tijd het fenomeen radio zoals we het een aantal generaties gekend hebben definitief tot zijn einde komt. De politieke en in mijn ogen ondeskundige beslissingen van de laatste dagen gaan dit proces alleen maar versnellen. Verdeel en heers ?

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
31 december 2017 - 22:20 22:20
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Joop, toen in 1953 (31 oktober om precies te zijn) in Vlaanderen de televisie (en elders zelfs eerder) zijn intrede deed zei men ook dat deze de radio zou doen verdwijnen op korte termijn. We zijn bijna 65 jaar verder en de radio leeft nog altijd! Radio is uiteraard op dit moment niet meer wat hij vroeger was en de nieuwe generatie zal zich hoe dan ook (volgens mijn bescheiden mening) terug aanpassen aan deze moderne digitale tijden.De vooruitgang kan je niet tegenhouden.

Leeman Marc
Leeman Marc
30 december 2017 - 20:53 20:53

Wat nu komt is nog meer eenheidswurst en overlappingen van zenders, legedozen, energie-verspilling, storingen en de boel nodeloos op kosten jagen.. Zerobase en meer diversiteit is niet voor morgen voor de FM-Band. Ik kijk eerder uit naar radio alternatieven zoals Middengolf , DAB, Internet radio enz…..

Van Craen Benny
Van Craen Benny
30 december 2017 - 09:36 09:36

Als je er niet bij bent is het niet goed. Juist, maar hij blijft maar liegen. De commissie heeft geen enkel dossier onderzocht. Iedereen kon insturen wat hij wilde. De fm band zit vol? Waarom hebben dan sommigen 30 frequenties? De gebieden die de zenders bij krijgen overlappen elkaar, dus alleen maar kosten. Dit circus dient voor niks. Maar het gaat hem verdomme veel stemmen kosten. Gatz je bent een kabinet chef die niet weet wat de mensen rondom jouw willen. U heeft lege hokken met een zender en computer overal in vlaanderen gezet. Is dit uwe vorm van samenleving voor de gemeenschap? Shaam u om altijd uw leugens te blijven herhalen.

Gunnar W.
Gunnar W.
29 december 2017 - 17:25 17:25

Waarom heeft RGRFM – Marc Holemans zich geen kandidaat gesteld voor een netwerkradio?
Daar zitten krachtige zenders in.
Want met de +90% score zou hij zeker een pakket hebben bemachtigd.
Altijd klagen over power……

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x