fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Is dat het nieuwe radiodecreet van Gatz?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Is dat het nieuwe radiodecreet van Gatz?

Rudi Van Vlaanderen, een uitmuntend radiomaker, heeft programma’s voor Radio Brouwer gemaakt maar heeft zelf geen frequentie meer aangevraagd omdat hij de ‘business’ ermee grondig beu is. Het ‘gefoefel’ met de schaarse frequenties blijft duren. Christophe Moens uit Eeklo nam de vroegere Radio Contact-frequenties over (met welk kapitaal?) voor zijn ketenradio’s FamilyRadio en ClubFM. Enkele van die frequenties zijn nu in handen gekomen van Patrick Vandewattyne wiens management- en boekingskantoor Bvba Van Dijk Publishing door de rechtbank van koophandel in oktober 2017 werd failliet verklaard. 

Vandewattyne heeft op 6 juni 2017 de statuten van de bestaande VZW Digitaal op naam van Christophe Moens van Family Radio gewijzigd en neergelegd bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel te Gent. De bestaande leden van VZW Digitaal werden ontslagen en nieuwe leden benoemd, zijnde Patrick Vandewattyne, drie familieleden en een Oudenaards schepen. Die schepen is volgens hemzelf in die VZW opgenomen zonder zijn toestemming en zonder zijn medeweten. Zijn ontslag uit de VZW verscheen op 5/03/2018 in het Belgisch Staatsblad. 

Ook de statuten van de VZW Digitaal werden gewijzigd en de zetel van de VZW verplaatst. Die VZW kreeg van Gatz wel de vergunning voor drie frequenties voor het nieuwe VLARfm in de Vlaamse Ardennen. Die frequenties zijn door Gatz uitgedeeld onder frequentiepakket 097 aan VZW Digitaal en bevat Kluisbergen 107.4 FM, Oudenaarde 106.6 FM en Zingem 105.9 FM. Roepnaam radiostation : VLARfm. Maar tegenwoordig hoor je er Radio Domino. Het ‘gefoefel’ met namen en vergunningen blijft blijkbaar voortduren. Op Radio Domino is enkel non-stopmuziek te horen met enkele reclameboodschappen die veelal niets met Oudenaarde te maken hebben. 

Is dat het nieuwe radiodecreet ?

Moest Radio Brouwer hiervoor wijken? Brouwer moest van Gatz een bijkomende zendmast en studio oprichten aan de Hotond in Zulzeke. En…ineens zijn er nu drie frequenties beschikbaar in Oudenaarde voor de nieuwe politieke vrienden van Gatz ten nadele van stadsradio Brouwer. Consequentie : RIP stadsradio Brouwer in het jaar dat de schilderijen van Adriaen Brouwer opnieuw naar Oudenaarde komen. Is Gatz ook niet minister van cultuur? 

Ondanks de 73.000 personen van TOPradio die een petitie tegen het radiodecreet van Gatz tekenden, plus zij wiens lokale radio geen zendvergunning meer kreeg blijft Gatz koppig volhouden aan zijn radiodecreet. In onze streek kregen ondermeer volgende stations geen vergunning meer: radio Brouwer, WasabiFM (Zwevegem), Katanga (Aalst), Beiaard (Dendermonde), PROS (Haaltert), Delta (Lierde). De procedures die Gatz op kosten van de Vlaamse Gemeenschap voert bij de Raad van State weerhouden hem niet zijn radiodecreet door te drukken. 

Uit een VRT-peiling blijkt dat Gatz nu al het slechtst scoort van alle ministers. De grond onder zijn voeten wordt heet in 2018 en nog heter op 26 mei 2019 (verkiezingen!), terwijl de schadeclaims zullen volgen van diegenen die ten onrechte geen nieuwe licentie kregen. De minister moest nu al met hangende pootjes de licentie voor pakket 3 aan TOPradio teruggeven. Het wordt tijd dat een nieuwe en bekwame minister van Media het Vlaamse radiolandschap de 21ste eeuw binnenloodst wat al vier decennia lang maar niet lijkt te lukken.                                                                                        

Het verleden van Sven Gatz  

In 2015 (vijf jaar na Bert Anciaux) is Sven Gatz (ex-Volksunie, ID-21 en Spirit) de nieuwe minister van Cultuur en Media geworden. Ooit was Gatz Anciaux’s rechterhand, of zoals hij het zelf zegt : zijn ‘schildknaap’. Besluit : Sven Gatz is een overloper pur sang. In 2011 ruilde Gatz zijn job van politicus in voor die van directeur van de Unie van de Belgische Brouwers, de belangengroepering van de Belgische brouwerijen. Er ontstond toen ophef omdat hij een aanvraag had ingediend voor een parlementaire uittredingsvergoeding van 300.000 euro. Foei! 

In 2015 werd Gatz als deus ex machina (niet verkozen, want hij kwam zelfs niet op bij de verkiezingen) en als tweede keuze de nieuwe Cultuurminister en minister van Media. In dit land waar een poetsvrouw proeven moet afleggen wordt een niet verkozen politicus tot minister gebombardeerd zonder bekwaamheidsbewijs (wat vereist is voor onderwijspersoneel maar niet voor ministers!) met als gevolg nog zeventien hangende procedures bij de Raad van State die op kosten van de Vlaamse Gemeenschap worden gevoerd.

Is getekend John Velghe, ex-voorzitter (17 jaar) Radio Brouwer


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Goeiedagradio voelt sprankeltje hoop

Het Laatste Nieuws meldt in zijn weekendeditie voor het Pajottenland dat Goeiedagradio in Opwijk een Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in erkenningen, lokale radio
TNGRN maakt het nog wat heter

Radio Diest wordt Radio Demerstad

Sven en Alexander steken elkaar de loef af

De zomer van FM Goud in het park

Radio Tequila zit in het nieuw

Radio VRW in de Jupiler Pro League

Sluiten