De gebeurtenissen rond Frontier – en meer bepaald het gebruik en de doorgave van radioportals – tonen aan dat het voor pure internetradio vaak op een slappe koord dansen blijft.
Bij Frontier Smart Technologies – de naam die al een tijdje wordt gebruikt in vervanging van Frontier Silicon – was het de voorbije twee weken alle zeilen bijzetten om de crisis te bezweren, in het kader van de switch van (het Amerikaanse) vTuner naar (het Duitse) Airable.
De Britse chipsproducent draagt de morele verantwoordelijkheid over het blijvend functioneren van zo’n drie miljoen IP-radiotoestellen (een cijfer dat ze zelf meedeelden). En was de stabiliteit van vTuner Frontier net iets te vaak zoek, hun radioportal en hun software voldeden wel aan de wensen van de gebruikers. Bij Airable deden ze de voorbije weken al hun stinkende best om de achterstand in te halen. Er werden al vijfduizend extra (ontbrekende) streams toegevoegd, bovenop de bestaande collectie van zo’n 40.000 streams.
Frontier communiceerde deze week dat ze “druk werk maken” van een nieuw online-platform, waar de gebruikers van toestellen met Frontier-chips opnieuw hun favorieten zullen kunnen beheren en ook zelf streams gaan kunnen toevoegen.
Laut.fm
Een van de grote streamers die afgelopen maand door deze switch plots in de miserie raakte was Laut.fm. Dat is een Duitse variante op Radionomy, goed voor een paar duizenden streams. Die zaten allemaal in de database van vTuner, maar nergens in die van Airable. Bij Laut.fm was vTuner normaal goed voor 20 procent van hun streamverkeer. Na 7 mei zagen ze dat aandeel plots terugvallen naar 5 procent. Intussen zitten alle streams van Laut.fm ook bij Airable, maar dan nog duurt het in het grote IP-radiobos weken, soms maanden eer je je verloren luisteraars terugwint.
Het herinnert aan die keer toen Radionomy zich (begin 2016) terugtrok uit de Amerikaanse radioportal TuneIn, waardoor heel wat producers binnen het Radionomy-platform plots tot twee derde van hun vaste luisteraars in rook zagen opgaan.
Het proces TuneIn als een testcase
En er dreigen nog meer donkere wolken voor de radioportals. Het gerucht circuleert namelijk dat het proces dat Sony en Warner in Groot-Brittannië inspanden tegen TuneIn zijn ontknoping nadert én dat het er niet zo goed uitziet voor TuneIn. Dit proces wordt door alle betrokken partijen zoveel mogelijk uit de schijnwerpers van de media gehouden, maar de zaak loopt nog steeds, reden trouwens waarom TuneIn al meer dan een jaar zo goed als geen nieuwe radiostreams wil toevoegen.
In dit proces, opgestart in 2017, wordt TuneIn beschuldigd van het doorgeven van streams die niet in orde zouden zijn met de auteursrechten. Het kan daarbij zowel gaan om pure piraten als om streams die kunnen beluisterd worden in landen zonder dat de betrokken streams een specifieke muzieklicentie hebben voor die landen.
Sony en Warner baseren zich op de rechtspraak tegen The Pirate Bay, dat destijds werd veroordeeld voor het doorgeven van links die auteursrechtelijk beschermd materiaal (films, audio, software) illegaal aanboden. Als TuneIn inderdaad wordt veroordeeld, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor alle radioportals ter wereld. Hoeveel portals kunnen namelijk 100 procent zeker zijn dat ze enkel streams aanbieden die wereldwijd in orde zijn met hun auteursrechten?
Kortom, als het de grote houders van muziekrechten menens is, dan kunnen ze de huidige relatieve vrijheid van IP-radio sterk beknotten. Neem morgen alle radioportals weg en IP-radio houdt nog nauwelijks luisteraars over. Dat Radionomy eind deze maand er de stekker uittrekt in de Verenigde Staten is een duidelijk voorbeeld van die jacht.
Op naar een gesloten ecosysteem?
Daarnaast heb je grote spelers uit de radiowereld zelf – zoals het Amerikaanse iHeartRadio en Radio.com en het Europese platform RadioPlayer – die het doorgeven van hun eigen streams steeds vaker gaan beperken tot hun eigen gesloten ecosysteem. Zo mag Airable bv. al geen stations doorgeven van Radio.com, terwijl die wel nog beschikbaar waren via vTuner.
Veel portals proberen ook hun deeltje van de reclamekoek mee te pikken en dat zint de grote radionetwerken niet langer. Herinner u dat ook de VRT al eens in de clinch ging met TuneIn omdat die via hun app eigen reclame in pre-roll aanboden alvorens de streams te starten. Op de Vlaamse versie van RadioPlayer blijft het voorlopig nog wachten, maar ook hier bij ons lijkt de evolutie naar “gesloten internetradio” op termijn onvermijdelijk.