fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Internet aan de ‘speed’?

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag met een bijdrage van Louis Mariën.

Internet aan de speed ?

Als men het heeft over internetsnelheid, de geboden luxe en het comfort die de talrijke providers ons voorhouden, dan roept een kijkje binnen Europa vragen op. Enige tijd geleden kieperde Spanje het digitale radiogebeuren via de ether – DAB dus – overboord omwille van wat zij formuleerden als; ‘Een minimale kwaliteit in vergelijking met wat FM biedt’.

DAB wordt er voorgesteld als een streaming dienst omwille van de vorm waarin het aangeboden wordt. De radio-ontvangers laten hoofdzakelijk een kwaliteit van 64kbps AAC zien. Wellicht zou een minimale waarde van 96kbps 48kHz mp3 streaming een opwaardering zijn in het Spaanse digitale medialandschap.

Europa wordt voorgesteld als een eenheid waar elk bedrijf op één lijn zit, of idealiter zou moeten en kunnen zitten, ten behoeve van de klant. Er wordt de laatste jaren zelfs gestreefd naar een soort eenheidsprijs in telefoon, sms- of dataverkeer.

Maar niét iedereen doet mee. Spanje zit duidelijk achterop en doet me denken aan de ‘toestanden’ in België en Nederland, begin deze eeuw. Een minimale up en download snelheid die velen tot wanhoop dreef. Een bestand downloaden kostte heel wat tijd, én gevloek omdat de verbinding regelmatig uitviel.

Zowel vanop de Canarische eilanden als vanop het Spaanse vaste land hoor ik nu dezelfde geluiden. Een landgenoot die in Fuerteventura woont (en vaak naar webradio luistert), gaf me een update over de Spaanse service anno 2019. Een download van gemiddeld 7,5 Mb/s en een upload van 0,30 Mb/s. Voor vele Belgen en Nederlanders voorhistorische waarden.

Cijfers uit de maand oktober 2018 tonen aan dat Spanje één van de duurste internet of/en tv-pakketten heeft in Europa. Het gemiddeld jaarbedrag voor internetgebruik is € 636,00 (€ 53,00 per maand). Mét televisie erbij wordt de factuur gemiddeld € 155,00 hoger. Met andere woorden, minimale kwaliteit aan de hoogste prijs.

Het goedkoopste Europese land voor internet en telefoon is Duitsland (gemiddeld € 33,67), gevolgd door Frankrijk (€ 35,00). Het lijkt me dat het ideale beeld van één Europa, met de voordeligste internettarieven voor elke consument dringend een behandeling met ‘speed’ kan gebruiken.

° Is getekend: Louis Mariën


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Broadcast Partners
Belgian Radio Day
TVV Sound
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het was een voorstel van de persdienst van DPG Media toen we vroegen om het
Waar is de tijd dat muziek vooral uit de radio kwam, of de Juke box,
Retro-radio studio, met veel vinyl, echte carts, jinglemachines en echte jocksSommige bedrijven weten beter wat
'Leentje buur spelen'? Ach, als het voor de eindgebruiker maar wat oplevert... Hij heeft er
DAB+ of internet, geen moeilijke keuze https://youtu.be/v0exKGrLMxE Ik ben terug uit de Ardennen. Veel gemijmerd maar
Geen glaasje op? Dan hebt u helemaal gelijk en mogelijk naar deze wijze raad geluisterd
Belgen blijven kampioenen in deze discipline. Europees kampioen zelfs! Het kan niet lang genoeg zijn!
Google Nest, voorheen bekend als de Google Home, werd deze week in België gelanceerd. 'Nest'

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Opinie
Radio Evanna (direct) met een gat in de boeg

Paul was jarenlang ‘Tot uw dienst’! (audio)

Goodbye my radio friend Bob! (audio)

DAB+ en ‘the point of no return’

Test Aankoop heel kritisch voor Vlaamse DAB+

Afscheid van een (radio)generatie

Sluiten