RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Internet aan de ‘speed’?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Vandaag met een bijdrage van Louis Mariën.

Internet aan de speed ?

Als men het heeft over internetsnelheid, de geboden luxe en het comfort die de talrijke providers ons voorhouden, dan roept een kijkje binnen Europa vragen op. Enige tijd geleden kieperde Spanje het digitale radiogebeuren via de ether – DAB dus – overboord omwille van wat zij formuleerden als; ‘Een minimale kwaliteit in vergelijking met wat FM biedt’.

DAB wordt er voorgesteld als een streaming dienst omwille van de vorm waarin het aangeboden wordt. De radio-ontvangers laten hoofdzakelijk een kwaliteit van 64kbps AAC zien. Wellicht zou een minimale waarde van 96kbps 48kHz mp3 streaming een opwaardering zijn in het Spaanse digitale medialandschap.

Europa wordt voorgesteld als een eenheid waar elk bedrijf op één lijn zit, of idealiter zou moeten en kunnen zitten, ten behoeve van de klant. Er wordt de laatste jaren zelfs gestreefd naar een soort eenheidsprijs in telefoon, sms- of dataverkeer.

Maar niét iedereen doet mee. Spanje zit duidelijk achterop en doet me denken aan de ‘toestanden’ in België en Nederland, begin deze eeuw. Een minimale up en download snelheid die velen tot wanhoop dreef. Een bestand downloaden kostte heel wat tijd, én gevloek omdat de verbinding regelmatig uitviel.

Zowel vanop de Canarische eilanden als vanop het Spaanse vaste land hoor ik nu dezelfde geluiden. Een landgenoot die in Fuerteventura woont (en vaak naar webradio luistert), gaf me een update over de Spaanse service anno 2019. Een download van gemiddeld 7,5 Mb/s en een upload van 0,30 Mb/s. Voor vele Belgen en Nederlanders voorhistorische waarden.

Cijfers uit de maand oktober 2018 tonen aan dat Spanje één van de duurste internet of/en tv-pakketten heeft in Europa. Het gemiddeld jaarbedrag voor internetgebruik is € 636,00 (€ 53,00 per maand). Mét televisie erbij wordt de factuur gemiddeld € 155,00 hoger. Met andere woorden, minimale kwaliteit aan de hoogste prijs.

Het goedkoopste Europese land voor internet en telefoon is Duitsland (gemiddeld € 33,67), gevolgd door Frankrijk (€ 35,00). Het lijkt me dat het ideale beeld van één Europa, met de voordeligste internettarieven voor elke consument dringend een behandeling met ‘speed’ kan gebruiken.

° Is getekend: Louis Mariën


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1504: PINK!, Sonantic, Nostalgie (video)

• PINK! in de bres voor Pink Ribbon • Spotify koopt AI bedrijf Sonantic • Lees verder

Blad 1481: small scale DAB+, NFT’s, Radiodays Europe (video)

• Met 37 op één lokale DAB+ in Liverpool • Spotify: artiesten kunnen NFT promoten Lees verder

Blad 1474: Spotify, Rudy Meyns, FamousGrey (audio)

• Spotify introduceert zichzelf in de virtuele Roblox-wereld • Rudy Meyns haakt definitief af bij Lees verder

Blad 1466: Telenet, Spotify, Emmeloord

• Telenet: twee extra radiokanalen in basisaanbod • Spotify stijgt naar 422 miljoen gebruikers • Lees verder

Qmusic NL: het meest online beluisterd

Qmusic was in maart het meest beluisterde radiostation online in Nederland. Dit blijkt uit de Lees verder

Imec.digimeter 2021: DAB+ is opnieuw de winnaar

In Vlaanderen kampt het radioluisteren plots met een probleem in de belangrijke groep 35-44 jaar, Lees verder

Blad 1457: MNM, Arrow Bluesbox Radio, Spotify

• Sander en Laura verdienden hun tweede MNM-bos • 60 jaar The Rolling Stones, dat Lees verder

Blad 1456: Bridger, Radio Prawda, Qmusic

• AudioValley int via Bridger auteursrechten voor onafhankelijke songschrijvers • Radio Prawda, nog een nieuw Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx