fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Interne machtsstrijd bij Europe 1

Dat Europe 1 door de aanhoudende teleurstellende luistercijfers – uitgevoerd door Médiamétrie – in vieze papieren was beland, is al langer bekend. De opdrogende inkomsten uit de stil gevallen advertentiesector waardoor de exploitatiekosten nu dermate oplopen, verontrustten de aandeelhouders dusdanig dat die zich tegen Arnaud Lagardère, de algemene en managing partner van Lagardère SCA, houdstermaatschappij van de Lagardère Group, keerden. Een stand van zaken.

Het verhaal van de voormalige Franse radioreus is genoegzaam bekend; een halve eeuw pure ‘grandeur’ en daarna het verval. Van voormalig muziekstation op de lange golf, dat het uiteindelijk tegen de oprukkende netwerken op de FM-band moest afleggen, tot de gemiste kans om dé nieuwsradio van Frankrijk te worden. Het gebrek aan een duidelijke strategie gekoppeld aan het vertrek van mediapersoonlijkheden zoals Nikos Alliagas, Laurent Ruquier en Jean-Marc Morandini, na een reeks incidenten, deden het al wankelende Europe 1 geen goed. Rechtstreekse concurrenten France Inter, RMC, France Info en in iets mindere mate France Bleu, profiteerden van de terugval en ontvingen de overgelopen luisteraars met open armen.

2019: Directeurs kwamen en gingen. Ondanks de pogingen om het zwalpende station terug op de rails te krijgen, flopten zowat alle herschikkingen, de vormgeving en de programmawijzigingen. De gevolgen lieten niet langer op zich wachten. Het personeel herhaalde het wantrouwen, maar daarop kwamen weinig geruststellende antwoorden. Een mogelijke verkoop aan de concurrentie – NRJ bijvoorbeeld – werd per definitie uitgesloten. De uitermate gespannen sfeer escaleerde toen het coronavirus voor een ongeziene lockdown zorgde. De vrees voor een sociaal bloedbad, het gebrek aan degelijk leiderschap en een duidelijke visie op de toekomst, zorgden voor nog meer onrust en een groeiende verdeeldheid onder de aandeelhouders.

Arnaud bedreigd

Vooral het investeringsfonds Amber Capital van Joseph Ourgouhrian mengde zich in de debatten. Het huidige leiderschap van Arnaud Lagardère (foto) werd openlijk in vraag gesteld. Bovendien vond men het niet kunnen dat investeerders zich tijdens de huidige pandemie met bonussen en andere vergoedingen verrijkten. De goedgekeurde voorstellen om geen uitbetalingen in deze crisis te doen, waren echter slechts een voorsmaakje op het echte vuurwerk, een resolute poging om de huidige leiding tijdens de jaarlijkse vergadering op 5 mei aanstaande te vervangen. De actuele topman, wiens positie onder vuur lag, trok aan de rem en sprak enkele ondernemers aan.

Afgelopen dinsdag 21 april 2020 volgde er een doorbraak met de komst van Vivendi dat, als eigenaar van onder meer Universal Music, de concertzaal Olympia en van Canal Plus, zich voor 10,6% bij het kapitaal van de groep Lagardère inkocht. Voldoende om een dreigende machtsgreep van Amber Capital, dat 18% van het kapitaal beheert, af te wenden. Deze samenwerking, gebaseerd op een lange termijn visie en met steun voor de huidige topman, kan wel eens de redding van Europe 1 betekenen. 

Waarschijnlijk worden ook de nog steeds te koop aangeboden netwerken RFM en Virgin Radio in de operatie betrokken. Net genoeg om een complete teloorgang van een voormalig radiomonument te vermijden. (FVM)


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Europe 1 niet langer meer op de vertrouwde 183 kHz

Het hing al een hele tijd in de lucht, dan weer werd het ontkend, om Lees verder

France Inter en RTL heersen, Europe 1 op drift

De Franse radiowereld kampte in de schaduw van de bikkelharde strijd om de hegemonie tussen Lees verder

France: Triest eindejaar voor Europe 1?

Dat Europe 1 sinds enkele jaren in een zware crisis verkeert, is een understatement. De Lees verder

France: Nikos Alliagas weg bij Europe 1

Het in zware crisis verkerende Europe 1 moet voor de komende najaarsprogrammering op zoek naar Lees verder

Frankrijk: Stilte voor de storm bij Europe 1 (audio)

De recente slechte resultaten voor Europe 1 van de luisteronderzoeken in Parijs én op landelijk Lees verder

France: RFM en Virgin te koop

Dat de Franse radiowereld een rustige zomer zou tegemoet gaan, is een utopie gebleken. De Lees verder

France: Grand Prix Radio & Europe 1

Grand Prix Radio vanop de Holland Boats Racen in de nauwe straten van Monaco langs Lees verder

Analyse: France Inter onttroont RTL

Grote verrassing bij de analyse van de eerste kwartaalcijfers over het Franse luistergedrag, waarover we Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in frankrijk
Het radiodagboek van 27 april – 118 (video)

Het radiodagboek van 26 april – 117 (video)

Het radiodagboek van 23 april – 114 (video)

Het radiodagboek van 22 april – 113 (audio)

Het radiodagboek van 20 april – 110 (audio)

France Inter autoritair in Parijs

Sluiten