RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Internationaal onderzoek: automobilist vindt ‘free-to-air’ radio onmisbaar

Wereldwijd blijft radio de meest geprefereerde bron van entertainment in de auto. Dat zegt een nieuwe internationale studie van Edison Research. 90 procent van de respondenten van de enquête vindt dat elke nieuwe auto standaard een radio-ontvanger moet hebben. Die trend is consistent in alle leeftijdsgroepen.

Het onderzoek werd in september uitgevoerd bij ruim 6.287 respondenten in Australië, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, in opdracht van WorldDAB, in samenwerking met Radioplayer en gesponsord door The National Association of Broadcasters, Commercial Radio Australia en Xperi. De interviews gebeurden bij mensen die onlangs een nieuwe auto kochten of leaseden, of die van plan zijn dit in de nabije toekomst te doen.

Een radio-ontvanger – welteverstaan: ‘free -to-air’, dus met gratis ontvangst via de ether – is de meest gewaardeerde standaard audiofunctie in een nieuwe auto (door 89 procent beoordeeld als ‘belangrijk’), vóór USB-poorten (86 procent), de beschikbaarheid van Bluetooth (85 procent) en de zogenaamde smartphone-mirroringtechnologie (Android Auto haalt 65 procent en Apple CarPlay 54 procent).

Het dagelijkse gebruik van radio-uitzendingen onder automobilisten blijft beduidend hoger dan voor enige andere vorm van audio. 65 procent van de respondenten zegt ‘vaak’ naar radio-uitzendingen in de auto te luisteren, tegenover 23 procent voor online muziekstreamingdiensten en 15 procent voor cd’s. 80 procent is het eens met de stelling: “radio biedt een betere luisterervaring in de auto dan andere soorten audiobronnen.”

De belangrijkste reden om radio te luisteren is om ‘nieuws en informatie te krijgen’ (63 procent), gevolgd door ‘favoriete nummers horen’ (42 procent). Een duidelijke meerderheid wil niet betalen voor radio. 93 procent vindt het ‘belangrijk’ dat radio gratis te beluisteren blijft, zoals nu via analoge en digitale radiotuners. Meer nog: 82 procent van de potentiële autokopers zegt dat ze minder snel een auto zouden kopen of leasen die niet is uitgerust met een ingebouwde radiotuner.

Het belang van ‘free-to-air’ radio werd benadrukt door de bezorgdheid van automobilisten over datakosten voor gestreamde inhoud. Een duidelijke meerderheid (70 procent) van de deelnemers die momenteel naar audio luisteren via hun mobiele apparaat, zegt dat ze ‘bezorgd’ zijn over hoeveel data ze gebruiken.

Autokopers werden ook gevraagd naar hun meest gewenste radiofuncties met toegevoegde waarde. Het ‘kunnen zoeken naar radiostations met spraakbediening’ is het populairst (genoemd door 58 procent van de respondenten), gevolgd door ‘het verstrekken van informatie over inhoud’ (54 procent).

Het gebruik van etherradio blijft zeer hoog onder de huidige autokopers: 89 procent zegt de afgelopen week te hebben geluisterd en 76 procent zegt dat ze minstens één keer per dag luisteren.

Heynen

De auto blijft de meest populaire locatie om naar de radio te luisteren, genoemd door gemiddeld 89 procent van de respondenten, gevolgd door 75 procent voor thuis luisteren en 39 procent voor luisteren op het werk.

“Dit consumentenonderzoek bestrijkt enkele van de grootste automarkten, maar de houding ten opzichte van radio onder autokopers in alle onderzochte landen was griezelig vergelijkbaar”, zegt Tom Webster, Senior Vice President bij Edison Research.

“Het is ook duidelijk dat omroepradio specifiek werd uitgekozen als een onmisbare optie. Ongeveer tweederde van de automobilisten in alle onderzochte landen gaf aan dat ze ‘niet naar hun favoriete radiozenders zouden luisteren’ als ze alleen online beschikbaar waren. Voor consumenten is de beschikbaarheid van gratis, gemakkelijk toegankelijke radio-uitzendingen als standaard een essentieel onderdeel van het entertainmentsysteem in de auto en het ziet ernaar uit dat dit zo zal blijven.”


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx