fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Instrumentals Forever ruilt Radionomy voor Torontocast

Instrumentals Forever, sinds 2012 een behoorlijk succesvol vanuit Vlaanderen geproduceerde internetradiostream, verlaat Radionomy en stapt over naar de Canadese streamprovider Torontocast. De nieuwe streams, beschikbaar in 128k (mp3) en 64k (aac), zijn intussen al twee weken actief. De oude stream via Radionomy wordt de komende weken geleidelijk afgebouwd.

Bij Instrumentals Forever hoor je enkel en alleen instrumentale muziek van de grote legendarische orkesten als James Last, Bert Kaempfert, Paul Mauriat, Franck Pourcel, Caravelli, André Rieu, Kai Warner, Mantovani, Max Greger, Percy Faith, Ray Conniff, Raymond Lefèvre, Werner Müller en nog tientallen andere. Ook heel wat bigbands, bekende instrumentalisten, plus een selectie populaire instrumentale hits en soundtracks zitten mee in het muziekpakket, samen goed voor zowat 10.000 zorgvuldig gekozen titels.

Jan Demin
Luc Vanden Bosch

“We wisten al bij de start in 2012 dat we hiermee een redelijk uniek muziekproduct in handen hadden”, zegt bedenker Luc Vanden Bosch over zijn wereldwijd beluisterde hobbyproject. De andere bedenker is Jan Demin, voorzitter van de James Last Benelux Club en eveneens een notoir kenner van het orkestrale/instrumentale genre.

“Het is zeer herkenbare muziek die je vrijwel nergens nog hoort, maar waarvoor wereldwijd nog een enorm groot “unserved audience” bestaat. Met instrumentale muziek maak je ook letterlijk een grenzeloos product. In 2016, op het hoogtepunt van Radionomy, haalde de stream maandelijks vlot meer dan 200.000 uur via 100.000 unieke IP-adressen in meer dan 120 landen. We hadden een vast plekje in de top 20 van de best beluisterde streams via Radionomy en stegen nog iedere maand.”

Alternatief via Canada

“Alleen al via de app TuneIn had onze stream toen 44.000 volgers, meer dan Studio Brussel er op dat moment had. Tot Radionomy in de loop van 2016 al zijn streams plots weghaalde bij TuneIn en vervolgens in heel wat landen zijn streams ook nog eens blokkeerde. We zagen zowat twee derde van ons trouwe publiek in rook opgaan. Het laatste jaar via Radionomy hadden we op maandbasis wereldwijd gemiddeld nog zo’n 35.000 unieke luisteraars, waarvan 3.500 in België en 2.000 in Nederland. Op zich nog niet slecht voor een internetstream, maar we zagen geen echte toekomst meer via het Radionomy-platform.”

Als alternatief werd gekozen voor Torontocast, dat voor zijn auteursrechten een globale deal heeft met het Canadese Socan. De voorbije weken werd een stappenplan uitgewerkt om de nieuwe streams tot bij de trouwe luisteraars te krijgen. Bij bekende portals als Radioline, Radio.net, vTuner, MediaU, Nobex, Online Radio Box en Xiialive raakte de adreswijziging intussen al doorgevoerd. “Dat ging gelukkig vlotter dan we durfden hopen. Al na een week haalde de nieuwe stream via Torontocast hogere cijfers dan de oude via Radionomy. Maar onze oude stream was doorheen de jaren wereldwijd te vinden op meer dan 30 portals, dus het duurt wellicht enkele weken voor die allemaal gehoor geven aan onze vraag voor een update.”

De volgende stap is het langzaam afbouwen van de oude stream. “We monitoren dagelijks de cijfers en zodra de oude stream voldoende is teruggelopen, lanceren we via Radionomy tussen de muziek een gesproken boodschap, die we nog enkele weken zullen aanhouden. We willen vooral niet bruuskeren, gelet op de gemiddelde luisteraar die we aanspreken met Instrumentals Forever. In de meeste gevallen zijn dat mensen die onze stream waarderen om in de achtergrond op te zetten.”


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Plugplaten, daar had ik het de vorige keer over. Liedjes waarvoor betaald wordt om ze
Anderhalf etmaal na dat Duncan Laurence (fotocredits: Songfestival.be) voor Nederland het Eurovisie Songfestival in Tel
Nostalgie verwelkomt vanaf 1 juni Johan Notenbaert (42) als programma-manager. Hij verlaat daarvoor de Q-groep.
Begin jaren 80 van de vorige eeuw was het format ‘Disco Radio’ tanende en onderging
‘Dos Cervezas’, de singel waarmee Tom Waes probeert om zich te plaatsen voor een schlagerfestival
Het is een traditie geworden: elk jaar bedenkt Radio 2 een passend Feestlied voor de Vlaamse feestdag.
In deze column neem ik je mee naar de jaren 70 en 80 van de
Het fenomeen van de 'Sperziebonen' De krant. Daar begint en eindigt mijn dag mee. Logisch

4
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
3 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Rudy De Saedeleirjohan Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
johan
Gast
johan

Ik weet niet hoe de situatie met Torontocast is maar met Sonixcast eveneens uit Canada, ben ik in het bezit van een email van sabam die tenstelligste ontkent dat er deals zijn met Socan, de rechten worden niet doorgestort en dat is dus een probleem…er zijn destijds gesprekken geweest en er zijn nog een aantal Belgische (Vlaamse) internetradio’s die via dat platform draaien om geen auteursrechten te moeten betalen, en afwillen van radionomy, of er zijn afgevlogen…
Ik heb enkele maanden geleden de vraag gesteld omdat er een discutie liep tussen een van onze medewerkers en een internetradio , en onze medewerker schrik had om in de problemen te geraken, en heb tot 2x toe dat antwoord gekregen van Wouter Cromphout van Sabam…..

“Naar aanleiding van ons telefonisch contact van deze morgen bevestig ik je nogmaals dat SoniXCast volgens Socan geen licentie heeft bij hen en dus geen auteursrechten betaalt voor de webradio’s die via hen uitzenden. Theoretisch zouden zij wel alle rechten moeten clearen voor de aangesloten webradio’s maar dat doen ze dus niet. Daardoor zijn uiteraard de webradio’s in kwestie ook niet gedekt.
Ik volg het verder op met de collega’s van Socan.”

Meer in Actueel
UK: John Humphrys alweer onder vuur (video)
Het weekendblad van 8 & 9 september (audio)
MNM: Peter & Julie van op de motor
Flinke groei DAB+-stations in Berlijn
Het Avondblad van 7 september (audio & video)
Sven Gatz trekt 8 erkenningen in
Sluiten