RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Indycar Radio overgenomen in de VS

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Met de overname van de Indycar Series en het legendarische circuit van Indianapolis door het zeer succesvolle autosporticoon Roger Penske beleefde de Amerikaanse zakenwereld bewogen dagen. Wat minder in de verf werd gezet, was het medialuik van deze megadeal. Immers, in één ruk door werd ook het vaak bejubelde Indianapolis Motor Speedway Network, alias Indycar Radio, binnen gehaald.

Het station is sedert 1922 de spreekbuis van onder meer de wereldbefaamde ‘500 Miles’ race van Indianapolis tijdens het laatste weekend van mei. Twee lokale radiostations uit de buurt; WOH en WLK, sloegen in dat jaar de handen in elkaar en brachten aanvankelijk beperkte flitsen. Maar de interesse was gewekt. De mogelijkheid om te adverteren ontsnapte niet aan de aandacht van de grotere maatschappijen. NBC en WIBC zagen vanaf de jaren ’50 brood in deze hoogmis van de autosport en stopten geld in de onderneming.

Nieuwe partners 

In 1951 dreigde de journalistieke bejdragen nochtans te verdwijnen. Door de plotse verhoging van de reclametarieven haakten enkele belangrijke investeerders, waaronder de hoofdsponsor ‘Perfect Circle Pistons Rings’, af. Gelukkig bereikte Wilbur Shaw, de voorzitter van de beroemde speedway, een deal met WIBC-AM. Beide partijen namen de productiekosten op zich en haalden er Sid Collins als ‘anchorman’ bij. 

Zijn energieke stijl, gecombineerd met volkse accenten tijdens de interviews met de vele beroemdheden, veroverde het Amerikaanse continent. De toevoeging aan het klantenbestand via korte golf van het American Forces Network (AFN) deed in één klap de luistercijfers fors toenemen. In 1977 verving Paul Page de zieke presentator, die zich later van het leven beroofde.

Nog voor het einde van de vorige eeuw werd de redactie flink uitgebreid. Naast de hoofdpresentator kregen verschillende journalisten de kans om zich volledig uit te leven. Mike King, Jerry Baker, Mark Jaynes, Bob Jenkins, Davey Hamilton, Paul Page en historicus Donald Davidson zorgden tijdens de vele races voor een unieke beleving. Terend op puur enthousiasme en op maximale informatie, hielden ze miljoenen fans aan de radio gekluisterd. Een opmars die met de integratie van de nieuwe multimediamogelijkheden, opnieuw naar een hogere versnelling schakelde.

Onderneming met naam en faam

Het Indianapolis Motor Speedway Network Radio Network, met de studio’s op de negende verdieping van de controletoren langs het circuit, werkt voltijds. Niet alleen de wereldbekende ‘500 Miles’ race maar ook de Indy Lights Series, de Brickyard 400, de NASCAR-competitie en het Indycar kampioenschap zorgen voor een rijk gevulde programmering. De resterende uren worden sinds kort met de heruitzending van historische duels opgevuld. 

Met ongeveer 350 aangesloten radiostations, AFN, World Harvest Radio, satellietradio Sirius XM, diverse streaming-diensten en podcasts-services wordt op een maximale bereikbaarheid gemikt. Een extra troef dus voor de kersverse eigenaar, die reeds in stilte plannen koestert om ook het zwaar besmeurde imago van de F1 op de iconische omloop op te poetsen. 

Ter herinnering: in 2005 verschenen tot grote woede van de toeschouwers slechts zes van de twintig deelnemers aan de start van de Grand Prix van de Verenigde Staten omdat bandenleverancier Michelin de veiligheid niet kon garanderen. (FvM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1649: Willy Class X, Business AM, Google, iHeartMedia

• Sinterklaas bracht Willy Class X • Business AM start op 9 januari • Miljoenenboete Lees verder

De jingle-geheimen van JAM-boss Jon Wolfert (audio)

Wie wist dat in de intro van een Z100-jingle uit The Flame Thrower een jingle Lees verder

Blad 1630: Vader Abraham, Cork’s Red FM, Conan O’Brien (audio)

• De radio-avonturen van Vader Abraham • Ierland: Bauer Media koopt Cork’s Red FM • Lees verder

VS: Scott Shannon verlaat WCBS FM

We hadden het er gisteren reeds over in Blad 1620, vandaag gaan we er - Lees verder

Vintage TM jingles nu ook op ‘video’ (beeld & geluid)

Jinglebedrijf TM Studios in Dallas – dat twee jaar geleden nieuwe eigenaren kreeg – weet als geen Lees verder

Blad 1620: Dario Monferini, Funiculi Funicula, Scott Shannon (audio)

• DX-wereld verloor Dario Monferini • Funiculi Funicula: nieuwe telg voor de CD-reeks • Scott Lees verder

Jingles uit Brussel op Amerikaanse radio

Een Amerikaans radiostation dat een beroep doet op een Belgische jingleproducent, het blijft bijzonder.

Blad 1611: Studio Brussel, Roel Fooij, JAM (audio-video)

• Studio Brussel: ‘easter eggs’ in oktober • Stemacteur aan de praattafel • TROS-jingles herleven Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx