fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Indianapolis: 500 Miles en veel radio (audio & video)

Jaarlijks combineren talloze Amerikanen tijdens het laatste weekend van mei de herdenking van de gesneuvelde landgenoten in militair dienstverband met een uitstap naar de meest iconische tempel van de autosport, de Indianapolis Motor Speedway (IMS). 

Neergezet in een adembenemend groen decor krijgen de fans een weergaloos spektakel waarbij duizelingwekkende snelheden, bloedstollende gevechten en de verheerlijking van het patriottisme goed zijn voor vele legendarische bladzijden sportgeschiedenis. Bovendien zorgt het IMS-radionetwerk, dankzij een niet te evenaren verslaggeving, voor een flinke bekendheid die concurrerende sporten als basketbal even naar het achterplan verwijzen. Tijd voor een blik achter de schermen van een strak geoliede organisatie.

Stap voor stap

Het concept van de ‘500 Miles’, bestaande uit 33 deelnemers, die tegen waanzinnige snelheden tweehonderd rondjes op een rechthoekig circuit met vier licht hellende bochten voltooien, leidde in 1922 tot het prille begin van de radioverslaggeving. Twee lokale ‘stations’ uit de buurt van Indianapolis; WOH en WLK, sloegen toen de handen in elkaar en brachten aanvankelijk beperkte flitsen. Maar de interesse was gewekt. De mogelijkheid om te adverteren ontsnapte niet aan de aandacht van de grotere maatschappijen. NBC en WIBC zagen vanaf de jaren ’50 brood in deze hoogmis van de autosport en stopten geld in de onderneming.

In 1951 dreigde het journalistieke werk nochtans in het water te vallen. Door de plotse verhoging van de reclametarieven haakten enkele belangrijke geldschieters, waaronder de hoofdsponsor ‘Perfect Circle Pistons Rings’, af. Gelukkig bereikte Wilbur Shaw, de voorzitter van de beroemde speedway, een deal met het radiostation WIBC-AM. Beide partijen namen de productiekosten op zich en haalden er Sid Collins als ‘anchorman’ bij. 

Zijn energieke stijl, gecombineerd met volkse accenten, tijdens de interviews met vele beroemdheden, veroverde het Amerikaanse continent. De toevoeging aan het klantenbestand via korte golf van het American Forces Network (AFN) deed in één klap de luistercijfers fors toenemen. In 1977 verving Paul Page de zieke presentator, die zich later van het leven beroofde.

Indianapolis 2019 Radio Network Promo

Van een stem tot team

Nog voor het einde van de vorige eeuw werd de redactie flink uitgebreid. Naast de hoofdpresentator kregen verschillende journalisten de kans om zich volledig uit te leven. Mike King, Jerry Baker, Mark Jaynes, Bob Jenkins, Davey Hamilton, Paul Page en historicus Donald Davidson zorgden tijdens de race voor een unieke beleving. Terend op puur enthousiasme en op maximale informatie, hielden ze miljoenen fans aan de radio gekluisterd. Een opmars die met de integratie van alle multimediamogelijkheden, opnieuw in een hogere versnelling belandde.

Het Indianapolis Motor Speedway Network Radio Network, met de studio’s op de negende verdieping van de controletoren langs het circuit, werkt ondertussen voltijds. Niet alleen de wereldbekende 500 mijlenrace maar ook de NASCAR-competitie en het integrale Indycar kampioenschap zorgen voor een rijk gevulde programmering. De resterende uren worden sinds kort met de heruitzending van historische duels opgevuld. 

Met ongeveer 350 aangesloten radiostations; AFN, World Harvest Radio, satellietradio Sirius XM, diverse streaming-diensten en podcasts-services mikt men op een maximale bereikbaarheid. Wie van deze opzwepende sfeer wil proeven; afspraak op zondag 26 mei aanstaande om 18:30 uur, na de vertolking van het Amerikaanse volkslied door Kelly Clarkson voor editie 103. Ondanks de afwezigheid van publiekslieveling Fernando Alonso is er een deelnemersveld met 32 mannen en één vrouw: Pippa Mann. (FvM)  

° Luisteren kan ook via het hoofdstation voor alle Indycarwedstrijden: 1070TheFan


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 20 januari – 020 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Het radiodagboek van 17 januari – 017 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 16 januari – 016 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

VS: grote ontslagronde bij iHeartMedia

De grootste Amerikaanse radiogroep, iHeartMedia, zet blijkbaar de botte bijl in de bemanning van heel Lees verder

Het radiodagboek van 15 januari – 015 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 383: Extra Gold, Pirate Act, Braem (audio)

Een radiostation dat de fanatieke plaatjessnuffelaars tegemoet komt Een hogere boete voor wie in de Lees verder

Het radiodagboek van 14 januari – 014 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Zes nieuwe digitale studio’s voor Qmusic en Joe

Blad 151: Trump, Evenaar en Eclips TV (video)

Eurovisiesong-winnaar heeft band met de… Norderney

Blad 150: RBS, Radio Barbier, Radioline

Blad 149: Luc Verschueren, Qmusic.nl en FMscan.org

Groot-Brittannië: digitale radio blijft fors groeien

Sluiten