fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Indianapolis: 500 Miles en veel radio (audio & video)

Jaarlijks combineren talloze Amerikanen tijdens het laatste weekend van mei de herdenking van de gesneuvelde landgenoten in militair dienstverband met een uitstap naar de meest iconische tempel van de autosport, de Indianapolis Motor Speedway (IMS). 

Neergezet in een adembenemend groen decor krijgen de fans een weergaloos spektakel waarbij duizelingwekkende snelheden, bloedstollende gevechten en de verheerlijking van het patriottisme goed zijn voor vele legendarische bladzijden sportgeschiedenis. Bovendien zorgt het IMS-radionetwerk, dankzij een niet te evenaren verslaggeving, voor een flinke bekendheid die concurrerende sporten als basketbal even naar het achterplan verwijzen. Tijd voor een blik achter de schermen van een strak geoliede organisatie.

Stap voor stap

Het concept van de ‘500 Miles’, bestaande uit 33 deelnemers, die tegen waanzinnige snelheden tweehonderd rondjes op een rechthoekig circuit met vier licht hellende bochten voltooien, leidde in 1922 tot het prille begin van de radioverslaggeving. Twee lokale ‘stations’ uit de buurt van Indianapolis; WOH en WLK, sloegen toen de handen in elkaar en brachten aanvankelijk beperkte flitsen. Maar de interesse was gewekt. De mogelijkheid om te adverteren ontsnapte niet aan de aandacht van de grotere maatschappijen. NBC en WIBC zagen vanaf de jaren ’50 brood in deze hoogmis van de autosport en stopten geld in de onderneming.

In 1951 dreigde het journalistieke werk nochtans in het water te vallen. Door de plotse verhoging van de reclametarieven haakten enkele belangrijke geldschieters, waaronder de hoofdsponsor ‘Perfect Circle Pistons Rings’, af. Gelukkig bereikte Wilbur Shaw, de voorzitter van de beroemde speedway, een deal met het radiostation WIBC-AM. Beide partijen namen de productiekosten op zich en haalden er Sid Collins als ‘anchorman’ bij. 

Zijn energieke stijl, gecombineerd met volkse accenten, tijdens de interviews met vele beroemdheden, veroverde het Amerikaanse continent. De toevoeging aan het klantenbestand via korte golf van het American Forces Network (AFN) deed in één klap de luistercijfers fors toenemen. In 1977 verving Paul Page de zieke presentator, die zich later van het leven beroofde.

Indianapolis 2019 Radio Network Promo

Van een stem tot team

Nog voor het einde van de vorige eeuw werd de redactie flink uitgebreid. Naast de hoofdpresentator kregen verschillende journalisten de kans om zich volledig uit te leven. Mike King, Jerry Baker, Mark Jaynes, Bob Jenkins, Davey Hamilton, Paul Page en historicus Donald Davidson zorgden tijdens de race voor een unieke beleving. Terend op puur enthousiasme en op maximale informatie, hielden ze miljoenen fans aan de radio gekluisterd. Een opmars die met de integratie van alle multimediamogelijkheden, opnieuw in een hogere versnelling belandde.

Het Indianapolis Motor Speedway Network Radio Network, met de studio’s op de negende verdieping van de controletoren langs het circuit, werkt ondertussen voltijds. Niet alleen de wereldbekende 500 mijlenrace maar ook de NASCAR-competitie en het integrale Indycar kampioenschap zorgen voor een rijk gevulde programmering. De resterende uren worden sinds kort met de heruitzending van historische duels opgevuld. 

Met ongeveer 350 aangesloten radiostations; AFN, World Harvest Radio, satellietradio Sirius XM, diverse streaming-diensten en podcasts-services mikt men op een maximale bereikbaarheid. Wie van deze opzwepende sfeer wil proeven; afspraak op zondag 26 mei aanstaande om 18:30 uur, na de vertolking van het Amerikaanse volkslied door Kelly Clarkson voor editie 103. Ondanks de afwezigheid van publiekslieveling Fernando Alonso is er een deelnemersveld met 32 mannen en één vrouw: Pippa Mann. (FvM)  

° Luisteren kan ook via het hoofdstation voor alle Indycarwedstrijden: 1070TheFan


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

Barry White op 1 in de ‘Top 70 van de Jaren 70’

Na een lange marathon, waarvan het grootste deel onder een stralende najaarszon, mocht presentator Peter Lees verder

2019: Afscheid van een radiolegende (video en audio)

‘Baby’ Bob Stewart werd net geen 80 jaar Een natuurtalent Precies een jaar geleden werden Lees verder

Old Lady alsnog ‘verdronken’ (audio)

Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens Lees verder

3 maart 1974: Woelig dagje op de Noordzee (audio)

Precies 46 jaar geleden speelden zich op de Noordzee enkele merkwaardige gebeurtenissen af. Goed voor Lees verder

Mi Amigo 45 vanaf de mv Castor: foto’s en video

In de jachthaven van Blankenberge ligt op dit moment een “echt” zendschip voor anker. Vanaf Lees verder

‘De Wereldtop’ van Radio 1 op Pinkstermaandag

Pinkstermaandag 10 juni zendt Radio 1 van 09:00 tot 13:00 uur ‘De Wereldtop’ uit. Ilse Liebens presenteert Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 73 (video)

Vandaag de laatste aflevering van mijn terugblik op de Amerikaanse radio van de jaren 70 Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Goeiemorgen, dit is Mi Amigo en ik ben Stan – 2 (audio)

Zes nieuwe digitale studio’s voor Qmusic en Joe

Blad 151: Trump, Evenaar en Eclips TV (video)

Sluiten