RadioVisie

  • .
    .

In Zuid-West Vlaanderen zijn er 2 opnieuw thuis

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lang geleden was er eens een vrije zender in het West-Vlaamse Avelgem. Een afgescheurde groep van de Anzegemse Radio Intercity startte met Radio Express. Het was begin jaren 80 van de vorige eeuw. Maar Express kreeg geen erkenning van de Vlaamse overheid. Geen nood, het Avelgemse radiostation en de VZW Antares namen Express over. En zo kon het blijven…

Tot begin jaren 90 de beslissing viel om ketenradio’s het leven zuur te maken. Was Radio Contact te populair geworden? Een marktaandeel van quasi 15% zorgde voor beroering in de Brusselse Reyerslaan. Er werd beslist dat elke zender een aparte andere naam moest hebben. Weg was het netwerk van Contact. Maar er waren ook gevolgen voor het onafhankelijke Radio Express.

Ook zij moesten nu hun naam veranderen want in het Antwerpse bestond er al een Radio Expres. En geen enkele radio in Vlaanderen mocht nog dezelfde naam dragen. Express uit Avelgem, weliswaar met dubbel S achteraan, werd daarom Radio Media, uitzendend op 107.0 FM. Expres uit Antwerpen hield het in 1996 voor bekeken, maar is sinds enkele weken terug op FM. Al is dit een ander verhaal…

Twee gevraagd, evenveel gekregen

Bij de laatste erkenningsronde in 2017, waarmee ex-minister van Media Sven Gatz zich onsterfelijk maakte, toonde de vzw Antares grootse ambities. Een aanvraag voor twee pakketten werd ingediend. Eentje voor Waregem & Deerlijk waar Waregem1 al op 1 maart 2018 op beide frequenties on air ging. Een andere voor Oudenaarde-Ronse bedoeld voor Radio Media. Hiermee verdween het station verplicht uit de thuisbasis van weleer; Avelgem. Al bleven de programma’s er via de nieuwe frequenties te ontvangen. Voor de 107.0 FM in Avelgem had niemand zich gemeld, die frequentie bleef dus leeg… 

Na de laatste erkenningsronde bleek het kleine zusje van Radio Media, Waregem 1, de frequentie van Gaveromroep (GO) uit Deerlijk te hebben ingepikt, dus moest die laatste online verder, zonder FM. In een latere extra erkenningsronde diende de VZW achter Gaveromroep, Solidar, een aanvraag in voor de leeg gebleven frequentie in Avelgem. Als enige kandidaat kregen ze die. In de lente van 2018 waren ze opnieuw te beluisteren via FM (107.0 MHz). Alleen ligt Avelgem niet in Deerlijk, dus was Gaveromroep eigenlijk verschoven van verzorgingsgebied. Maar beter iets dan niks… Tussen Radio Media en de Gaveromroep is er een pax media, bijgevolg kon GO de zendmast van Media in Avelgem gebruiken.

Intussen in de Guldensporenstad

Enkele forse boogscheuten verder was er de vzw Gemini die het frequentiepakket voor Kortrijk & Zwevegem had binnengehaald. Op het eerste zicht heeft dit project niks met het bovenstaande te maken. Gestart op 7 mei 2018 verdween Kortrijk’s oudste echter alweer in januari 2019 uit de ether. Na slechts negen maanden uitzending. De Gaveromroep zag z’n kans schoon om de frequenties van Gemini over te nemen. En zo kwamen de mannen en vrouwen uit Deerlijk plots weer thuis. Met een antenne in Deerlijk.

Bijgevolg werd de 107.0 FM in Avelgem weer vrij verklaard. Enkele maanden waren er testuitzendingen te horen onder de naam Media Gold. Sinds enkele weken zijn die weer off air tot 1 december. Op de eerste dag van de laatste maand van 2019 gaat Radio Media dan opnieuw van start in Avelgem. Starten is veel gezegd, verhuizen is juister. En zo komt Media ook weer thuis.

Het zit ‘m in het cijfer 1

Alles bij het oude? Toch helemaal niet. Uiteraard moet Radio Media, dat nu een product wordt van Solidar, uit de lucht in Oudenaarde en Ronse. Daar wordt dan weer gestart met Vlaamse Ardennen 1. Het cijfer ‘1’ kan alvast gerecupereerd worden van het inmiddels twee jaar oude zusje uit Waregem en Deerlijk. Niet te verwarren met het internet Radiomony-product Radio Vlaamse Ardennen. Het verschil zit hem in de 1.

En zo komen ze bij Gaveromroep en Media na twee jaar weer thuis. Een stoelendans om weer op dezelfde plek te belanden in Zuid-West Vlaanderen. De plannen van Sven Gatz bleken enkel een maat voor niets… Bakken energie, heel wat investeringen en miserie, niet te na gesproken. (DDP)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Gemini: ‘de smaak wàs raak’ (audio)

Vorig jaar op 7 mei officieel van start gegaan, is het avontuur van het Zuid Lees verder

Radio Gemini: opnieuw opgevist en opgepoetst

Twee burgervaders op dreef, Vincent Van Quickenborne (Open-VLD, Kortrijk) en Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen, Zwevegem), een Lees verder

Radio Gemini terug van (nooit) weggeweest (video)

Contact, Maeva en Gemini. Alle drie tastten ze de grenzen van de legaliteit af in Lees verder

Gaveromroep: van 1 naar 2 frequenties

Er gebeurde vandaag (eindelijk) weer eens wat in het zuiden van West-Vlaanderen. Al was er Lees verder

Gaveromroep gaat op huisbezoek

Gisteren publiceerden we in onze rubriek 'Het Radioblad' een ruwe indicatie van het aantal luisteraars Lees verder

Gaveromroep: sociaal weefsel weggesneden (audio)

De Gaveromroep uit Deerlijk was één van die lokale zenders met een sterk sociaal weefsel. Lees verder

Gaveromroep online met ‘high quality stream’

Het team van de Deerlijkse Gaveromroep heeft zich snel herpakt na het negatieve nieuws over Lees verder

Blad 218: Antennes, Media Gold en radio’seks’ (audio)

Niet enkel het oor wil wat, het oog maakt het zoveel imposanter Na de 'huisruil' Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx