RadioVisie

 • .
  Amptec
  .

In oktober trekt Klara alle registers open

Klara, dat is niet alleen klassieke muziek en de kunst, maar ook jazz, filmmuziek en neoklassiek, en van literatuur en verdieping. Zowel on-air, online als ‘te velde’ komen al die facetten in oktober extra aan bod.

Klara Live

Maestro Kazushi Ono is de nieuwe muziekdirecteur van Brussels Philharmonic, en geeft op 1 oktober zijn introductieconcert in Flagey. Klara Live is er graag bij op dit plechtige moment.

Op 5 oktober zit Klara live op het AMOK Festival in Brugge, met een concert van schntzl en Craig Taborn, een van de weinige actuele pianisten binnen de jazz die moeiteloos het wetmatige en wiskundige weet te combineren met het intuïtieve en gevoelsmatige. Het Belgische duo schntzl sleutelt al jaren – en met succes – aan het idee wat jazz was, is en kan zijn. 

De dag nadien, op 6 oktober verslaat Klara Live ook de seizoensopening van Amuz Antwerpen, met hymnen, psalmen en slaapliedjes van Trio Mediæval.

Hoe beter de 19e-eeuwse componist Franz Schubert huldigen dan met een uitgerekt muzikaal weekend? Zo dacht Flagey, en Klara Live is erbij, op 12 én 13 oktober!

En dan is er nog onze Belgische trots en internationaal geprezen Philip Catherine die dit jaar 80 wordt. In Klara Live hoor je vier dagen op rij zijn meest iconische concerten, met als topper op donderdag 27 oktober – de dag van zijn verjaardag – de live-uitzending van zijn verjaardagsconcert in Flagey.

 • Nicole Van Opstal, Lies Steppe, Sylvia Broeckaert (foto boven) en Geertje De Ceuleneer zijn de gastvrouwen van Klara Live.
 • Klara Live | van maandag tot en met zaterdag, vanaf 20 uur | op Klara en VRT MAX

The Original Soundtrack

Clara De Decker en filmjournalist Robin Broos.

Naar aanleiding van de World Soundtrack Awards op Film Fest Gent zendt Klara opnieuw een hele dag The Original Soundtrack uit, met uitsluitend de beste filmmuziek aller tijden. Deze hoogmis van de soundtrack wordt in goede banen geleid door Espresso-stem Clara De Decker en filmjournalist Robin Broos. Zij presenteren op 22 oktober acht uur live vanuit het Radiohuis in Gent.

De playlist wordt bepaald door liefhebbers en mensen uit het vak. Elk uur passeert er een nieuwe gast met een handvol persoonlijke soundtrackplaten onder de arm, waaronder acteur Sven De Ridder, regisseur Lukas Dhont (Close), MNM-dj Kawtar Ehlalouch, filmexpert Anke Brouwers, muzikant Ronny Mosuse, schrijver/scenarist Elisabeth Lucie Baeten, componist Ruben De Gheselle en regieduo Flo Van Deuren en Kato De Boeck (Roomies).

 • The Original Soundtrack | zaterdag 22 oktober, van 10 tot 18 uur | op Klara en VRT MAX

Nachtbaders

‘Nachtbaders’ Tom Soetaert en Niels Van Paemel dompelen je op zondagavond weer onder in de dromerige en melancholische wereld van de neoklassiek. Een stroming die ze zo breed mogelijk interpreteren. In hun queeste naar het beste uit het genre leggen ze de luisteraar acht weken lang te week in een bad van bedwelmende muziek van onder meer Nils Frahm, Arooj Aftab, Hania Rani, Alabaster Deplume, Agnes Obel en Jóhann Jóhannsson.

Heynen
 • Nachtbaders | van 30 oktober tot en met 18 december, elke zondag, van 22 uur tot middernacht | op Klara en VRT MAX

Podcasts

In oktober lanceert Klara alweer twee nieuwe podcasts.

Maurice Gilliams vertelt het raadselachtige leven van de auteur van het onsterfelijke boek Elias of het gevecht met de nachtegalen. De podcast steunt op de nieuwe biografie van Annette Portegies: Weerspiegeld in een waterglas, Maurice Gilliams, 1900-1982 (uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep). Naast de biografe zijn schrijvers als Leen Huet en Bart Meuleman aan het woord. Maar ook kenners, vrienden, een geliefde en uiteraard de archiefstem van Gilliams zelf. De podcast wordt gemaakt door Gudrun De Geyter. Een samenwerking met het Letterenhuis en Vita Brevis.

 • Maurice Gilliams | vanaf 3 oktober op VRT MAX | van maandag 31 oktober tot en met donderdag 3 november, van 17 tot 18 uur, op Klara

​De film Onze Natuur laat zien dat de natuur dichterbij is dan we denken. Maar hoe zit dat in de stad? Waar in de zomer de temperaturen tot 5 graden hoger kunnen liggen dan elders, waar het water niet meer kan afgevoerd worden door een overdosis beton en asfalt, waar de lucht niet zuiver is door een gebrek aan groen en waar geluidsoverlast de levenskwaliteit naar beneden haalt? Kunnen we verdichten en tegelijkertijd vergroenen? En zo ja, weten we dan nog wel hoe we met die natuur moeten omgaan? In de podcast Onze Natuur in de stad gaat Nicky Aerts hierover in gesprek met denkers en doeners, onder wie landschapsarchitect Bas Smets, schrijfster Annelies Verbeke en architect Koen Van Synghel.

 • Onze Natuur in de stad | vanaf 17 oktober op VRT MAX

Iedereen Klassiek in Brugge

Iedereen Klassiek in Brugge is de hoogdag voor de klassieke muziek waar duizenden mensen genieten van een prachtig muzikaal programma in het Concertgebouw en de Brugse binnenstad. Iedereen Klassiek is er werkelijk voor iedereen die klassieke muziek een warm hart toedraagt.

 • Iedereen Klassiek | zaterdag 29 oktober, vanaf 10 uur | in Concertgebouw Brugge en de Brugse binnenstad | op Klara en VRT MAX


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Klara
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx