Zijn leeftijd en het verhaal achter het Mi Amigo-lied
Nog even terug naar het overlijden van Norbert (Van Slambrouck). De zanger, regisseur, presentator en radiomaker die op 3 februari stierf, net 85 geworden. De oud-Bruggeling wordt in intieme kring begraven op vrijdag 10 februari aanstaande in Sint-Kruis. Oud-collega Ferry Eden, maakte op verzoek van een andere oud-collega bij Mi Amigo Frans van der Drift, zopas een In Memoriam-programma voor Norbert. Dat unieke uur is nu een kleine week te downloaden.
° Link ‘In Memoriam’-programma Norbert
Hoe ‘jong’ was Norbert?
Een minder bekend verhaal is dat Norbert zich indertijd, als zanger, eind jaren ’60, zes jaar jonger voordeed dan hij werkelijk was. De boekskes van toen gaven allemaal 1943 als geboortejaar, terwijl hij van 1937 was. Zo kon hij zich jonger voordoen dan Will Tura (1940). Zelfs in de laatste Vlaamse Showbizzencyclopedie, waar nochtans zeer goed en grondig werk in stak, staat hij nog altijd vermeld als geboren in 1943. Er waren toen nog wel meer van die Vlaamse vedetten die logen over hun leeftijd.
Pierre Kartner pikt graantje mee
In de vele stukjes die inmiddels over Norbert zijn verschenen, werd meestal een bijzondere plaatopname het hoofd gezien: het ‘Mi Amigo strijdlied’. Enkel dankzij z’n inzet werd het nummer alsnog een succes en een hype. Maar hoe kwam deze bijzondere opname tot stand? Norbert zelf in 2013 in gesprek met radiohistoricus Hans Knot.
“Ergens midden 1974 kwam Fonske – Alfons Staepels, toen muzikant bij Pierre Kartner – met zijn gitaar mijn zolderstudio in Breda binnengestapt. Hij speelde het Mi Amigo-liedje en vroeg me of ik dit wilde inzingen. En hij wist me te vertellen dat de tekst van Pierre Kartner was, Maar ik denk dat die gewoon wenste mee te tekenen om op die manier ook er aan mee te verdienen. We weten allemaal dat dit in die tijd dikwijls gebeurde.”
°Tekst gaat verder onder de foto.
De inbreng van Eddy Govert
Norbert stuurde Fons vervolgens met zijn liedje naar Mi Amigo-directeur Sylvain Tack, die vooraf werd geïnformeerd dat hij zou komen. Andermaal Nobert: “Hij wist wel degelijk dat het refreintje niet van hem afkomstig was, want dat had ik hem verteld. Ik wist dat Eddy Govert al die originele jingles voor Radio Mi Amigo gecomponeerd had, maar wist niet hoe dat geregeld was met de auteursrechten.”
Eddy Govert: “Op een dag stond Alfons Staepels in de kantoren van Start (muziekopname studio van Sylvain Tack, nvdr), met een ‘nieuw’ nummer. Dit bleek een song te zijn met weliswaar een nieuw gecomponeerde strofe en als refrein het bekende ‘Mi Amigo Radio’. De muziek van de strofe was van Alfons Staepels, de tekst bleek van Pierre Kartner te zijn. Ze stelden voor om dit nummer op te nemen met als solist Norbert en het refrein te laten zingen door de Mi Amigo Boys. Ik schreef het nieuwe arrangement en de opnames gebeurden in de grote Start studio. Gelukkig dat we toen heel wat sporen hebben toegevoegd, want de Mi Amigo Boys bleken niet zo stemvaardig te zijn.”
Struikelen over ‘schabadaba’
Norbert: “Eddy bedoelt dat we eindeloos de boys het ‘schabadaba’ met het koor lieten inzingen. Maar het draaide uit op een: ‘Hou er maar mee op’. Het Mi Amigo-refrein kon er mee door, maar Eddy en ikzelf hebben het minstens vijfmaal gedubd, met het meenemen van de vorige opnam, tot ook het refrein een best te beluisteren koor was.
Door al dat tijdverlies kwam het aanvangsuur van de volgende opnamesessie in gevaar. Dus zei Sylvain Tack tegen mij: “Als het er in eenmaal opstaat, champagne voor iedereen”. Dus ik zong, met de tekst links en bladmuziek rechts voor mij, en de strofes stonden er in één take op. Wie goed naar de opname luistert, hoort dat ik van mijn leven nog nooit zo netjes op de maat heb gezongen. De rest is geschiedenis”. (Mi Amigo-lied verhaal: Mediapages)
Ik heb het programma gehoord via Mi Amigo Radio. Het was prachtig om te horen.
Een eerbetoon om U tegen te zeggen.Voor een hele grote meneer in de muziekwereld.Ik stond er bijna bij te huilen, echt waar. Met dan nog het mooie strijdlied.
Rust zacht Norbert. En dank u wel Mi Amigo Radio en Ferry voor het maken en uitzenden van het programma.
In verband met het artikel “In memoriam-programma Norbert” met o.a. info over de leeftijd van hem en de opmerking dat zelfs in de laatste editie van mijn boek “De Vlaamse Showencyclopedie” als geboortejaar1943 vermeld staat, wil ik het volgende verduidelijken. Begin jaren negentig heb ik voor de eerste editie van het boek mijn teksten aan de artiesten voorgelegd en gevraagd bij te sturen en aan te vullen waar nodig. Norbert heeft me toen als geboortejaar 1943 opgegeven (dus zelfs in de jaren negentig deed hij zich nog steeds zes jaar jonger voor). Ik heb zijn door hem opgegeven geboortejaar verder gekopieerd in de tweede editie (2009) en de eerste druk van de derde editie (2019) van het boek. Bij het bijdrukken van exemplaren in 2020 ben ik op zijn ‘leugen’ gevallen en heb ik zijn geboortejaar veranderd naar 1937. Met de beste groeten. Marcel Dickmans
We waren ons niet bewust dat er ook nog een derde editie van jouw monumentale boek bestond, Marcel. Bij ons is de frank pas gevallen toen er bij VBRO, toen nog een netwerkradio, een artikel verscheen over de 80ste verjaardag van Norbert. Blijkbaar was dat de gepaste aanleiding om komaf te maken met zijn levenslange leugentje. Bij Johan Stollz is dezelfde leugen – die loog ook zes jaar – pas aan het licht gekomen bij de publicatie van zijn overlijdensbericht.