RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

In België spreekt men uitsluitend Frans

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Te weinig plaats in de FM-band, daar begon het allemaal mee. Teveel plaats op de middengolf. Nou ja, de aan Vlaanderen toegekende frequenties zijn momenteel onbenut. Kunnen we daar nog wat mee? Uiteraard, er zijn altijd liefhebbers. Voorlopig mag het niet van de overheid. Liever braakliggend laten dan er iets nuttig proberen mee te doen.

België wordt in het buitenland, via de middengolf, nog enkel vertegenwoordigd door onze Franstalige landgenoten. Daar is niks mis mee, maar kan men niet beter iedere mogelijkheid aangrijpen om het buitenland duidelijk te maken dat er in dit land ook Nederlands gesproken wordt? Trouwens, als Vlaming in Wallonië kom je er als radioluisteraar ook maar bekaaid vanaf…

Enkele zendantennes op de site van Waver

In Oostende kan ik La Première (RTBF) prima ontvangen via AM, wat niet kan gezegd worden van onze eigen Radio 1 in Walllonië. Eens de taalgrens over ben ik verplicht te luisteren naar…Franstalige uitzendingen. Een Vlaming in eigen land die niet bediend wordt in zijn eigen taal… Ook DAB+ zal daar niks aan veranderen. Het internet biedt een oplossing, maar de ontvangst, zeker in de auto is vaak haperend en niet gratis. 

OK, als Vlaanderen nu echt niks meer zelf wil doen op middengolf waarom dan niet verhuren? Brengt toch geld op? Verdeel de bruikbare frequenties zoals in Nederland en in Groot-Brittanië. In veel huishoudens staat er nog een radiotoestel met AM/FM. Dit in tegenstelling tot het aantal FM/DAB+ toestellen.

De Vlaamse Gemeenschap mag zich officieel de ‘uitbater’ van vijf AM-frequentie noemen. Laat ze dan bvb de 927 kHz houden als een soort van noodfrequentie.Tenminste als ze daarvoor nog een AM-zender met antenne standby hebben staan. Het oude zenderpark in Waver kan daartoe nog dienstig zijn. Het staat nu ongebruikt te verkommeren…wegens geen onderhoud meer.

Waarom deze site niet verkocht wordt is me ook een raadsel. De grond is een paar miljoenen waard. De RTBF gebruikt het zenderpark nog wél. Misschien zijn de Waalse vrienden geïnteresseerd, net zoals de VRT indertijd hun kortegolfzenders verkocht aan de RTBF. Blijven er nog vier AM-frequenties over.  Om te verdelen. Iemand een suggestie? 

° Is getekend Pieter Van Banden 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luisteraars redden (alweer) Extra AM in Nederland

Vorige maand startte Extra AM, het een non-stop gouwe ouwe radiostation voor de regio Groot Lees verder

Extra AM start (nieuwe) crowdfundig

Harm ten Brink (foto bovenaan), eigenaar van het gouwe ouwe station Extra AM, in de Lees verder

Blad 1617: Radio Rossii, Radio Noord, Willy (video)

• Radio Rossii nu ook vanuit Krasnodar • Hans mocht het nog eens uitleggen bij Lees verder

Blad 1615: Capital XTRA Reloaded, Sweet Rock Radio, Bart & Lucas

• Capital XTRA Reloaded maakt nationale comeback • Den Haag: Sweet Rock Radio beter op Lees verder

RTL stopt eind 2022 op de langegolf

De energiecrisis brengt een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

Blad 1582: Radio Tamara, RAI, Alex Belfield (video)

• Twee dagen eetfestijn voor 40 jaar Radio Tamara • RAI-topman: “Middengolf kreeg doodvonnis in Lees verder

Italië: RAI schakelde laatste middengolfzenders uit

In Italië werden zondag de laatste 13 middengolfzenders van de publieke omroep RAI uitgezet. De Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
franky
franky
17 december 2017 - 01:25 01:25

ik kan al de rtbf zenders ontvangen ook brf1 en brf2 via de zendmast van doornik met mijn dab+radio van pioneer

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
16 december 2017 - 20:19 20:19

In de toekomst zou de RTBF/BRF zich kunnen nestelen in Vlaanderen op een DAB+ frequentie. Omgekeerd zou de VRT zich kunnen nestelen in Wallonië.In principe moet dat (met weinig kosten voor beide gemeenschappen) doenbaar zijn.Waarschijnlijk zelfs op dezelfde frequentie.Op dat moment kunnen we zowel in Wallonië als in Vlaanderen luisteren naar de ‘nationale radio’.Ik heb het dan wel over Radio1/La Première én BRF1.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
17 december 2017 - 08:42 08:42
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Pieter dit zou een mooie oplossing zijn. Maar gezien alle betreurenswaardige communiteire kwesties hier in België lijkt me dat eerder utopisch. Zelf droom ik al jaren van een meertalige landszender. Zou mooi zijn om ons als Belgen eens echt cultureel te verenigen. Ondanks de opgedrongen hippe is DAB+ geen lang leven beschoren. Deze techniek biedt momenteel enkel een voordeel bij mobiele verplaatsingen. Op het moment dat de databeperkingen worden opgegeven en er genoeg bandbreedte is op de GSM masten zal internetradio DAB+ volledig verdringen.
Ik vrees er dan ook voor dat het fenomeen radio zoals we dit kennen binnen een aantal jaren zal verdwijnen. Of gaan ze beperkingen opleggen aan de duizenden internetstation die hier vrij te ontvangen zijn ? Voer genoeg voor een discussie zeker op een medium zoals radiovisie. Radiovisie heeft toch ook geen frequentie ? En vergeet niet dat radio Caroline er nu nog altijd is dankzij internet. Staat trouwens ergens op hun website vermeld als een Godsgeschenk !

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
16 december 2017 - 20:16 20:16

In de toekomst zou de RTBF/BRF zich kunnen nestelen in Vlaanderen op een DAB+ frequentie. Omgekeerd zou de VRT zich kunnen nestelen in Wallonië.In principe moet dat (met weinig kosten voor beide gemeenschappen) doenbaar zijn.Waarschijnlijk zelfs op dezelfde frequentie.Op dat moment kunnen we zowel in Wallonië als in Vlaanderen luisteren naar de ‘nationale radio’.

Tom Decouttere
20 november 2017 - 23:50 23:50

Van een 1224 kHz in Kuurne heb ik nog nooit gehoord. Maar ik krijg ook mijn Medion wereldontvanger niet aan de praat op dergelijke frequenties. Wie kan mij helpen? 🙂

TVguy
TVguy
26 november 2017 - 15:08 15:08
Antwoord aan  Tom Decouttere

Heb nooit begrepen waarom men niet, naar analogie met Zwitserland, het eerste radionet in distributie deed in het Franstalige landsgedeelte en omgekeerd. Ook de Duitstalige Belgen mogen we niet vergeten. Nu het is nooit te laat. Via DAB+ kan het nog altijd.
Misschien moeten de Belgische politici, Vlamingen en Walen eerst af van hun “kleutertuin” mentaliteit. Ik krijg zowaar de indruk dat er op dat vlak iets aan het veranderen is bij de jongere generatie.

Wat de (nood) frequentie 927 KHz betreft die bestaat in theorie nog altijd. De antenne staat er nog altijd in Wolvertem. De oude zenders zijn wel afgebroken, maar misschien staat de (solid state) backup zender van 30 Kw er nog wel. Bij Norkring zal men je kunnen zeggen wat het moet gaan kosten om het in de lucht te krijgen en te houden.
Nu zijn er wel wat formats te bedenken die het nog redelijk kunnen doen op de middengolf. Ik zou het zeker combineren met andere vorm van distributie op DAB+, DVB-T, kabel e.d. Zie het als een (dure?) promotie, ondersteuning of aanvulling voor nieuwe ontvangstmogelijkheden.
Ik zeg het niet graag maar de analoge AM begint stilaan iets voor freaks te worden.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
26 november 2017 - 15:15 15:15
Antwoord aan  TVguy

Ter info: de antennes in Wolvertem zijn al een tijdje afgebroken, hoor, zie http://www.goeiedag.be/2017/06/voormalige-vrt-zendmasten-tegen-de-vlakte/

TVguy
TVguy
16 december 2017 - 10:23 10:23
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Wel ik kom daar ook niet zo vaak meer voorbij tegenwoordig.
Maar de geruisloosheid waarmee dit is gebeurd zegt op zich genoeg…

Het is me nu ook meteen duidelijk waarom de “ter beschikking stelling aan de VRT” van de frequentie een paar weken voor de afbraak werd ingetrokken.

Blijft er nog een mast(je) over in Kuurne (1188kHz) die onmiddellijk kan ingezet worden.
De mast in Waver kan ook mits het opnieuw tussen schakelen van de filter/combiner (540kHz – 621kHZ). Nu wel fel gestoord door de gloednieuwe 2 Megawatt zender van de Hongaren. En dan is er nog Veltem. Is ooit voor middengolf gebouwd.

Deze band moet eigenlijk gedigitaliseerd worden om nog enige toekomst te hebben. Kijk naar Indie. Daar is er wel een reden om naar DRM om te schakelen. De omschakeling van de FM naar DAB(+) zou een aanleiding kunnen zijn om de DRM techniek mee in te bouwen in de nieuwe ontvangers. Kan alleen vaststellen dat er zelfs in de grotere landen, Frankrijk, VK of Duitsland geen interesse voor is.

Marc
Marc
20 november 2017 - 19:45 19:45

“De Vlaamse Gemeenschap mag zich officieel de ‘uitbater’ van vijf AM-frequentie noemen. ”

540, 927, 1188 en 1512. Mis ik er één?

De RTBF heeft reeds de 1305khz in Luik laten vallen …

Jean-Luc Bostyn
Jean-Luc Bostyn
20 november 2017 - 20:08 20:08
Antwoord aan  Marc

Dag Marc, klopt de 1224 kHz (Kuurne) stond niet in de opsomming. Bij deze is dit aangevuld. Dank voor de reactie.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
20 november 2017 - 15:53 15:53

Als je het aantal ontvangstrapporten telt van de recente testuitzending op 648 kHz dat radio Caroline heeft mogen ontvangen, mag men toch concluderen dat AM nog niet einde verhaal is !

Guido schotmans
Guido schotmans
20 november 2017 - 11:47 11:47

Volgens nog niet bevestigde berichten zou RTBf 621 kHz er op het einde van het jaar ook uit gaan. Zowat alles van de installaties in Waver zou verdwijnen.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
20 november 2017 - 19:20 19:20
Antwoord aan  Guido schotmans

Guido, heb ik ook vernomen dat de AM 621 zou stoppen eind dit jaar.Maar de RTBF laat niet veel (of zelfs niks) los daarover.Dus geen bevestiging.Laat staan wat ze zinnens zijn met dat zenderpark in Waver.
De VRT heeft daar ook nog een FM en DAB+ zender in werking blijkbaar.
En dan hebben we ook nog Viva Cité op AM 1125 als tweede nog werkende AM zender van de RTBF nog.Volgens hun website goed voor in een straal van 100 km. rond La Louvière.In de streek van Aalst zelfs nog vrij goeie ontvangst.Zou die ook stoppen eind dit jaar?

Hans Bruynoghe
Hans Bruynoghe
19 november 2017 - 07:54 07:54

Is zo’n AM frequentie duur in vergelijking met FM of DAB+?

Kan dit niet dienen als alternatief voor Topradio of Family Radio (die hun FM vergunning verliezen)? Tja, natuurlijk, welke jonge gasten zullen tegenwoordig nog luisteren naar AM?

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx