De televisietak van DPG Media, het bedrijf boven bekende mediamerken als Qmusic, Joe, Q2, VTM en HLN, moet door de opmars van uitgesteld kijken zwaar saneren, zo werd dinsdag bekend. Eén job op de vier moet er verdwijnen. Deze ‘evolutie’ bij DPG Media België (ex-Medialaan), is mogelijk ook slecht nieuws voor de VRT en meer bepaald haar Vlaamse Audiovisuele Regie (VAR), zo stellen de collega’s van opiniesite Apache.be.
“Als de reclamekoek dusdanig krimpt dat de commerciële spelers in ademnood komen, is het politiek niet te verkopen dat de VRT nog (meer) uit die ruif mag eten” , meent Karl van den Broeck, hoofdredacteur Apache gisteren – woensdag 25 september – in een opiniestuk. De “Crisis bij VTM is slecht nieuws voor de VRT”, luidt het in een artikel achter een betaalmuur.
U herinnert zich vast nog dat de VAR/VRT zich in 2018 voor het eerst sinds lang vrij strikt hield aan het reclameplafond uit de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Zo bleek uit het jaarverslag 2018. De jaren ervoor had de omroep in de commissie Media van het Vlaams parlement de wind van voor gekregen omdat de reclame-inkomsten steeds boven de afgesproken grens lagen. Over de zogenaamde ‘excedenten‘ werd afgesproken dat de VAR, vooral op de radioreclame een rem moest zetten. Wat ze ook deed.
Netto 95 ontslagen
In totaal staan nu 145 jobs bij de Vilvoordse omroep van DPG Media op de helling. Tegelijk komen er wel 50 nieuwe, meer digitaal georiënteerde jobs in de plaats. Netto kost de omgooi dus 95 jobs. Kris Vervaet, CEO: “We zullen er dan ook alles aan doen om dit transformatieplan samen met de sociale partners zo respectvol mogelijk uit te werken. We blijven daarnaast inzetten op het opleiden van onze collega’s zodat ze in een veranderende sector hun vak kunnen doen”.
Het bedrijf zal daarmee de organisatie van zijn televisiepoot transformeren. DPG Media bespaart op zijn klassieke, ‘live’ tv-activiteiten en investeert in nieuwe digitale platformen. De advertentieomzet van de televisieactiviteiten daalt er gestaag, zo weet de Tijd: ”In de eerste jaarhelft al met vijf tot tien procent vergeleken met vorig jaar”. (TDN)
Reageer op dit artikel