RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Imec.digimeter 2021: DAB+ is opnieuw de winnaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Vlaanderen kampt het radioluisteren plots met een probleem in de belangrijke groep 35-44 jaar, blijft Spotify groeien als (betalend) muziekplatform en zijn podcasts nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. Dat zijn althans enkele conclusies die wij trekken uit de Imec Digimeter 2021.

Imec publiceerde vanmorgen de veertiende editie van zijn digimeter, een jaarlijkse peiling naar de digitale gewoontes van de Vlaming. Van september tot december 2021 werden net geen 3.000 mensen (+16 jaar) bevraagd (onderaan meer over de methodologie). Wij letten als RadioVisie zoals steeds vooral op de resultaten op vlak van audio: radio, streaming (muziek) en podcasts.

Radio: digitaal versnelt, maar de ether blijft baas

80 procent van de Vlamingen blijft regelmatig – minstens maandelijks – naar de radio luisteren, drie procent minder dan een jaar eerder. Op dagelijkse basis gaat het om 60 procent, eveneens min 3 procent. Grosso modo zou je kunnen stellen dat de winst in 2020 – toen radio enkele procenten won als gevolg van de lockdowns – in 2021 weer moest worden ingeleverd.

Overigens zijn het dit keer niet zozeer de jongeren die (verder) afhaken – het dagelijks radioluisteren bij de jongeren (16-24 jaar) stijgt zelfs verder van 30 naar 33 procent – maar bevindt het probleem zich in de (economisch levensbelangrijke) categorie 35-44 jaar. Daar laat het dagelijkse luisteren een forse terugval noteren van 66 naar 54 procent, terwijl de stijging bij het wekelijks en maandelijks luisteren dat verlies slechts deels compenseert. Dat is toch iets wat ze in de reclamewereld écht niet graag gaan lezen.

Bij de meest gebruikte radiotoestellen maakt de autoradio – die de afgelopen jaren vreemd genoeg gewoon ontbrak in de gepubliceerde resultaten – zijn grote comeback. Nogal wiedes, want de autoradio blijft met 82 procent immers nog steeds met voorsprong de nummer één manier om (minstens maandelijks) naar de radio te luisteren.

Het gebruik van het gewone FM-radiotoestel laat in deze digimeter toch weer serieus van zijn pluimen. Tussen 2017 en 2020 was er al een geleidelijke terugval van 63 naar 56 procent, nu gaat het met nog slechts 48 procent versneld naar beneden. Let wel: in principe gaat dit enkel om het luisteren thuis of op het werk, want bij de autoradio wordt door Imec geen onderscheid gemaakt tussen analoog en digitaal.

Het verlies bij FM wordt vrijwel volledig ingepikt door DAB+, dat verder stijgt van 25 naar 32 procent. Dat is des te opmerkelijker, want algemeen wordt aangenomen dat de verkoop van gewone radiotoestellen met DAB+ trager ingang vindt dan bij de autoradio’s met DAB+ (die sinds vorig jaar verplicht zijn in alle nieuwe auto’s). Voorts maakt DAB+ volgens deze Vlaamse peiling in alle leeftijdsgroepen boven de 25 jaar een flinke sprong voorwaarts. Daarentegen blijft het gebruik van de diverse toestellen om online te luisteren slechts traag groeien.

De belangrijkste algemene conclusie hier is dus dat de Vlaming het liefst van al radio blijft consumeren via de ether.

Streaming: Spotify rukt verder op

De smartphone blijft voor de Vlaming het belangrijkste toestel om naar muziekstreamingplatformen te luisteren (54 procent, +3), gevolgd door de computer (43 procent, -2). De toename van het streamen van muziek gaat vooral ten koste van het luisteren via traditionele dragers (platenspelers en CD). Smartspeakers blijven in Vlaanderen een randverschijnsel. Amper 5 procent gebruikt dit toestel om te streamen.

YouTube blijft met 53 procent het meest gebruikte platform om muziek te streamen, maar het aantal gebruikers van Spotify rukt wel verder op (45 procent, +4). Het aantal Vlamingen met een abonnement op een muziekstreamingplatform stijgt van 29 naar 31 procent. 27 van die 31 procent heeft een betalend abonnement bij Spotify, tegenover slechts 2 procent bij YouTube. Dit betekent dat een meerderheid van 59 procent van de Spotify gebruikers ook effectief betaalt voor de dienst, terwijl dit opgaat voor slechts 4 procent van de YouTube gebruikers.

Apple Music bereikt slechts 4 procent van de Vlamingen. Volgens Imec heeft 68 procent van die Vlaamse gebruikers van Apple Music een betalend abonnement. Hoe die overige 32 procent Apple Music gebruiken, dat mag Joost weten, want Apple Music heeft helemaal geen formule om gratis naar muziek te luisteren.

Podcasts: doorbraak blijft uit in Vlaanderen

Het luisteren naar podcasts laat in Vlaanderen een kleine stijging optekenen in maandelijks gebruik ten opzichte van vorig jaar (20 procent, +2), terwijl ook steeds meer mensen weten wat podcasts zijn. Amper 7 procent (-6) weet nog steeds niet wat een podcast is.

Toch blijft de belangrijkste vaststelling dat podcasts voor 80 procent van de Vlamingen voorlopig een ver-van-mijn-bed-show blijven en dat slechts twee op honderd Vlamingen dagelijks een podcast beluistert. Dat voorspelt dus weinig goeds voor wie hoopt om hier een renderend (betalend) model van te maken.

Spotify is wel met grote voorsprong hét platform waarop podcasts beluisterd worden. Zo gebruikt 43 procent van de podcast luisteraars maandelijks Spotify als gids voor deze luisterervaringen. YouTube zakt wat weg, van 32 procent in 2020 naar 26 procent dit jaar. De jongere Vlamingen luisteren vooral via Spotify en YouTube, de oudere generaties luisteren vaker via apps of websites van Vlaamse mediamerken.

Methodologie Imec digimeter 2021

Imec hanteert bij het rekruteren van respondenten drie quota op basis van drie criteria: geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De dataset bevat 2.972 respondenten en het veldwerk liep van september tot december 2021. Het Rijksregister trok een steekproef van 10.000 Vlamingen uit de databank die tweemaal per brief gecontacteerd werd om deel te nemen aan onze digitale vragenlijst. Een kortere papieren versie van de vragenlijst kon telefonisch worden aangevraagd. 41 procent van de steekproef voor deze digimeter is op deze manier gerekruteerd. De overige 59 procent van de steekproef is volgens dezelfde quota gerekruteerd uit bestaande panels. In eerste instantie uit het eigen Maakdatmee-panel en via de Digimeter website (25 procent), aangevuld met partnerrekrutering via Mobile Vikings, VDAB en Bilendi Belgium (34 procent).


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Imec.digimeter 2020: DAB+ zet opmars verder

Vandaag werd de dertiende editie van de imec.digimeter online gezet. De imec.digimeter peilt sinds 2009 ieder Lees verder

Imec.digimeter 2019: is de Vlaamse FM-radio ingestort?

Enquêtes bij een groot publiek, het blijven rare beestjes. De imec.digimeter peilt ieder jaar naar Lees verder

Digimeter 2018: meer digitale radio, maar FM houdt stand

Vanmorgen maakte Imec de resultaten bekend van zijn tiende Digimeter, een bevraging bij bijna 5.000 Lees verder

Blad 1648: Qmusic, Radio 10, My 90s TV

• Qmusic betaalt uw aankopen terug • De grootste hitlijst is er aan begonnen • Lees verder

Liedjes worden korter en dat is de schuld van TikTok

Het aandeel van songs onder de drie minuten in de Amerikaanse hitlijst is van 4 Lees verder

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Blad 1628: Radiotunes, DAB+ in Saksen, zeezenderdag

• Een Spotify-playlist met radiotunes • Landelijke Saksische DAB+ komt er aan • Zeezenderdag in Lees verder

Blad 1607: Financietoren, leescijfers, The Playlist

• De Financietoren, het epicentrum van DAB+ in Brussel • Vlaamse dag- en weekbladen zien Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
PVM
PVM
20 april 2022 - 21:44 21:44

Ik heb in mijn auto een FM DAB+ toestel en dit staat altijd op DAB+. Naar gewone FM luister ik al een hele tijd niet meer. Ook thuis, waar ik minder naar de radio luister is het meestal naar DAB+. Enige uitzondering is soms in het weekend als ik thuis ben dat ik online naar Mi Amigo zou luisteren.

Thomas
Thomas
19 april 2022 - 12:50 12:50

Ik heb zelf vier maanden gratis Apple Music geluisterd door een promo bij de aankoop van een toestel, net zoals Apple TV+. Het kan dus goed zijn dat de 32% gratis gebruikers op zo’n manier luisteren. Anderzijds: de app die vroeger iPod heette op iPhone etc. heet ook “Music”, dit kan voor verwarring zorgen

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx