RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Imec.digimeter 2020: DAB+ zet opmars verder

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag werd de dertiende editie van de imec.digimeter online gezet. De imec.digimeter peilt sinds 2009 ieder jaar naar de digitale mediatrends bij de Vlamingen. De resultaten zijn gebaseerd op de antwoorden van 2.981 respondenten en het veldwerk liep van september tot december 2020. 55 procent van de respondenten kwamen uit een eigen steekproef van het Rijksregister bij 10.000 Vlamingen. Voor de overige 45 procent van de respondenten werd beroep gedaan op bestaande panels.

Bij RadioVisie letten we in deze studie uiteraard specifiek op de radio- en audiocijfers. Vorig jaar bleken vooral die radiocijfers (periode 2019) behoorlijk ongeloofwaardig, wat we toen ook met zoveel woorden hebben geschreven. Nu blijkt echter dat imec die radiocijfers van 2019 achteraf serieus heeft bijgesteld. Mensen kunnen zich natuurlijk vergissen, maar het zou imec sieren indien ze dergelijke rechtzettingen ook zouden communiceren, in plaats van enkel op een diefje de pdf online aan te passen.

Radioluisteren doet het goed in Vlaanderen

Dit gezegd zijnde, zit er dit jaar gelukkig toch opnieuw wat meer logica in de radio- en audiocijfers. Nog steeds 63 procent van de Vlamingen luistert dagelijks naar de radio, 80 procent luistert wekelijks en 83 procent minstens maandelijks. Deze opnieuw lichtjes gestegen cijfers, wellicht mede beïnvloed door de corona-omstandigheden, liggen doorgaans echter nog steeds zo’n 10 procent lager dan wat de CIM RAM meestal claimt.

Het radioluisteren gebeurt via verschillende toestellen maar het belangrijkste toestel blijft nog steeds het ‘ouderwetse’ radiotoestel (FM/AM ontvangst) met maandelijks 56 procent. De verschuiving van FM naar DAB+ (25 procent, +8) zet zich echter verder door. Net als in het jongste Ipsos-onderzoek naar DAB+ loopt de generatie 25-34 momenteel het minste warm voor deze vorm van digitale radio, al is er dit jaar wel sprake van een bijna verdubbeling.

Ook het radioluisteren via de tv scoorde in 2020 opnieuw hoger, mogelijk weer een direct gevolg van de lockdown, want gewoonlijk ligt het marktaandeel van het radioluisteren via de tv erg laag in Vlaanderen. De autoradio wordt in dit onderzoek al enkele jaren niet meer specifiek genoemd, wat we bijzonder vreemd blijven vinden. Voorts: slechts 10 procent van de Vlamingen luistert op maandbasis minstens één keer radio via externe audiostreamers (internetradio of smartspeaker). Dergelijke toestellen blijven dus duidelijk een bescheiden niche.

Spotify en YouTube zijn de dominante muziekstreamers

Het luisteren naar muziekstreamingplatformen doet de Vlaming voornamelijk via de smartphone (51 procent, +2) en de computer (45 procent). 72 procent geeft aan minstens maandelijks digitaal muziek te streamen, in hoofdzaak via platformen als Spotify (41 procent, +4) en YouTube (53 procent). We zien ook dat het ‘jongleren’ hier in opmars is, maar minder dan bij video. 39 procent jongleert maandelijks met twee of meer streamingplatformen. 29 procent (+2) betaalt ook voor deze streamingplatformen, met als duidelijke koploper Spotify, die 25 procent van de Vlamingen in het voorbije jaar wist te overtuigen om voor zijn diensten te betalen.

Bijna een op vijf luistert af en toe naar podcasts

Bij de podcasts speelt volgens imec sterk de dynamiek van personenmerken. Het aantal ‘habituele luisteraars’ van de vorm van audio steeg naar 18 procent, een vooruitgang van 4 procentpunten. Meer en meer mensen weten wat deze soort audio-ervaring inhoudt, al is het in Vlaanderen nog lang geen dagelijks gebruik (2 procent). Slechts 13 procent (-8) van de Vlamingen hoorde nog nooit van de podcast. Het consumeren van podcasts gebeurt daarbij steeds minder via websites (31 procent, -21) en meer via apps op de smartphone.

Platformen als Google met YouTube (32 procent) en Google Podcast (10 procent, -2), en Apple met Apple podcast (13 procent, -7), voeren een sterke strijd om het prominentste platform te worden. Maar voorlopig lijkt toch Spotify met die titel te gaan lopen. Hun investeringen en focus op podcasts hebben ervoor gezorgd dat ze de voornaamste toegangspoort tot podcasts zijn geworden voor de Vlaming (41 procent, +14 van de podcastluisteraars doet dat via Spotify).


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Imec.digimeter 2019: is de Vlaamse FM-radio ingestort?

Enquêtes bij een groot publiek, het blijven rare beestjes. De imec.digimeter peilt ieder jaar naar Lees verder

Digimeter 2018: meer digitale radio, maar FM houdt stand

Vanmorgen maakte Imec de resultaten bekend van zijn tiende Digimeter, een bevraging bij bijna 5.000 Lees verder

Populairste podcasts in Vlaanderen: hoe vind je ze?

Podcasts zijn ook in ons land op enkele jaren alomtegenwoordig geworden in de Vlaamse media- Lees verder

Originele Mi Amigo-jingle tape uit 1973 is terecht

Radiofan Douwe Dijkstra blijft zich inspannen om de historie van Radio Mi Amigo veilig te Lees verder

Terug in de tijd: 15 mei 1971

Vuurbal van de golven Ter herinnering: De uitdrukkelijke wens in de vorige eeuw tot legalisering Lees verder

Company Radio: eigen radio op de bedrijfsvloer floreert

Ooit al gehoord van Radio Komplimang? NIPRO radio? TOPgeMERKt Radio? Radio DAF? Wasserman after hours Lees verder

VS: Grote radiobedrijven herstellen langzaam van pandemie

In de VS behoorden de radiostations tot de zwaarst getroffen entertainmentbedrijven in 2020, maar ze Lees verder

Nostalgie+ krijgt Vlaamse versie, ook op DAB+

Nostalgie lanceert maandag 17 mei, om 16 uur stipt, een nieuw, volledig digitaal radiostation in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x