RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Imec.digimeter 2019: is de Vlaamse FM-radio ingestort?

Enquêtes bij een groot publiek, het blijven rare beestjes. De imec.digimeter peilt ieder jaar naar de digitale mediatrends bij de Vlamingen. De studie bestaat sinds 2009 en geniet doorgaans een hoge waardering.

Ook RadioVisie werpt er graag een blik op, want het is zowat de enige studie in Vlaanderen die een onafhankelijk licht laat schijnen op de globale ‘radioconsumptie’ in ons landsgedeelte. De CIM-RAM is immers een eigen (betalende) studie van de radiosector en voorts is er in Vlaanderen enkel nog de Ipsos-studie rond digitale radio, in opdracht van de Vlaamse overheid en onder toezicht van de stuurgroep Digitale Radio Vlaanderen.

Toch valt de imec.digimeter dit jaar wat ons betreft op enkele vlakken van zijn voetstuk. Op de vraag “Via welke toestellen luister je minstens één keer per maand naar de radio?” zou moeten blijken dat het gebruik van FM het afgelopen jaar in Vlaanderen een fenomenale duik maakte van 63 procent (het cijfer in 2017 en 2018) naar nog amper 46 procent (in 2019). Sta ons toe om daar toch de grootste bedenkingen bij te maken.

Als dit geloofwaardige cijfers zouden moeten zijn, dan is de FM-radio in Vlaanderen het afgelopen jaar dus compleet ingestort. Nou, om eerlijk te zijn, dat hadden zelfs wij dan echt niet zien aankomen. Opmerkelijk daarbij is dat de forse daling zich, dixit de studie, aftekent onder alle leeftijdsgroepen. In de groep 16-34 spreken we zelfs over een halvering van het FM-gebruik. In de groep 16-24 luistert nog amper 27 procent maandelijks eens via FM.

Ter vergelijking: in de Ipsos-studie (oktober 2019) over digitale radio in Vlaanderen lag het cijfer over het maandelijkse gebruik van FM nog op 75 procent (81 procent in 2018), terwijl FM bij Ipsos ook goed was voor 71 procent van het totale luistervolume. Zelfs in de groep 12-24 haalde FM nog een bereik van 70 procent. En nu amper 27 procent, terwijl die enquêtes in quasi hetzelfde tijdvak plaatsvonden?

Nog zo’n mysterie: de autoradio (47 procent in 2017 en vorig jaar nog ‘amper’ 39 procent) is in deze imec.digimeter zelfs helemaal verdwenen uit de lijst van toestellen. Heeft de Vlaming plots massaal zijn autoradio’s overboord gekieperd?

Ook het radioluisteren via de computer, de smartphone en de tablet neemt een flinke – wat ons betreft ongeloofwaardige – duik. Enkel DAB+ en audiostreamers (zoals Sonos) gaan er als toestellen in dit onderzoek gestaag op vooruit. Met respectievelijk 14 en 8 procent vallen die cijfers binnen de grenzen van de geloofwaardigheid.

Nochtans is er volgens deze studie niet echt iets mis met het radioluisteren op zich. Op de vraag “Hoe vaak luister je naar de radio?” krijgen we best geloofwaardige cijfers: 62 procent dagelijks, 15 procent wekelijks, 3 procent maandelijks, 13 procent zelden en 6 procent nooit.

Het vervelende is dat deze opmerkelijke radiocijfers – specifiek voor de analoge FM – in de toelichtingen bij de studie nergens worden aangestipt, laat staan dat ze zouden worden geduid. Ook onze Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), die gisteren nochtans drie tweets uitstuurde over deze studie, negeert deze ‘vaststelling’ volledig.

De studie is volgens imec zelf gebaseerd op 2.754 bevragingen (16 jaar en ouder) waarvan 89 procent via online. In de editie 2018 had imec het nog over 4.547 bevragingen. Of dat grote verschil al dan niet verband houdt met deze resultaten, laten we hier verder in het midden.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Digimeter 2018: meer digitale radio, maar FM houdt stand

Vanmorgen maakte Imec de resultaten bekend van zijn tiende Digimeter, een bevraging bij bijna 5.000 Lees verder

Onderzoek digitale radio Vlaanderen 2019: de details

Bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden maandag al de ‘grote Lees verder

Nulmeting digitale radio: de details

Afgelopen maandag, bij de start van de ‘week van de digitale radio’ werden al de Lees verder

Week van de digitale radio: Vlaming pikt DAB+ snel op

Vandaag start de 'Belgische' Week van de Digitale Radio. Werd de eerste editie vorig jaar Lees verder

Wallonië: DAB+ neemt veelbelovende start

In Wallonië scoort DAB+ “boven verwachting”, zo blijkt uit een nieuwe steekproef bij 1.500 mensen Lees verder

EBU: radio blijft lichtjes achteruitgaan

De EBU publiceerde zijn Audience Trends Radio 2021, een Europese samenvatting van alle nationale luistercijfers. Lees verder

NLO Streaming Audio Standaard juni 2021

In Nederland zijn de NLO Streaming Audio Standaard cijfers over over de periode juni 2021 Lees verder

Frankrijk: Luistercijfers als de triomf van het surrealisme

De misplaatste hoerastemming omtrent de progressie in de strijd tegen Covid-19 werd een kaakslag bij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
BBC start lokale afschakeling AM (audio)

Duitsland: private DAB+ wordt stilaan rendabel

Nostalgische column Hans Knot – 111 (video)

Sluiten