RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. ‘Freewave’, noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse maandblad ‘RadioVisie’, stond nog in de kinderschoenen. Het tweewekelijkse magazine was toen vooral opgebouwd rond korte berichtjes. Zo was er een artikeltje over de dorpen Varik en Ophemert, destijds onder de gemeente Neerijen, met een totaal van 2100 inwoners.

De Rijkspolitie had een groots opgezette inval gedaan in diverse woningen en met tien man werden op hetzelfde tijdstip percelen betreden waarvan vermoed werd dat er illegale zendactiviteiten plaats vonden. Met groot succes want liefst veertien geheime zenders werden opgerold.

Aegir 2 in beter tijden: Kees Kaas Mulder, Ronald van der Vlught, Ronald Bakker en Hans Keers (kapitein)

Eén van de medewerkers van ‘Freewave’ was voor de tweede maal naar het kleine haventje van de Rijkspolitie ter water in het Zeeuwse Willemstad getrokken. Eerder dat jaar, op 23 september, was daar de in beslag genomen MV Magdalena van Radio Mi Amigo 272, afgemeerd. Maar dat zendschip lag er niet meer, wel vond hij er de Martina terug. Het door eigenaar Gerard van Dam tot ‘Aegir 2’ omgedoopte zendschip van Radio Delmare. (Foto bovenaan)

Aan boord bleek er al enkele weken slechts één persoon aanwezig te zijn geweest die zich in barre omstandigheden in leven had weten te houden. Eerder, al op 18 oktober 1979, was duivel-doet-al Johan Rood vertrokken. Zijn buik helemaal vol van de niet en nooit aflatend miserie rond het Delmare-project en vooral ontgoocheld omdat afspraken nooit werden nagekomen met de leiding.

Rood’s ‘opvolger’ op de Noordzee was Hans Keers geweest. De Martina stond trouwens ook op zijn naam, hijzelf werd omschreven als de kapitein. Toen op 31 oktober het zendschip nog op zee lag en het sportvisserschip ‘De Mijntje’ langszij was gekomen om polshoogte te nemen, vond men het totaal onverstoord om de totaal uitgeputte Hans nog aan z’n lot over te laten.

Waarop besloten werd om het zendschip naar binnen te slepen. Om half acht die avond kwam men aan in de haven van Stellendam, waar de Martina/Aegir 2 meteen in beslag werd genomen voor onderzoek door de autoriteiten. Keers werd aangehouden en ondervraagd, maar na enkele uren ook weer vrijgelaten. De aanwezige journalisten stond hij niet te woord. Hij had het immers helemaal gehad met het hele Delmare-gebeuren.

Een woordvoerder van de Rijkspolitie wist te melden dat het zendschip zou worden overgedragen aan de Dienst der Domeinen. Wel werd de aanwezigen nog een blik gegund op de in beslag genomen zaken. Kisten vol platen, banden, studioapparatuur waaronder een mengpaneel, twee draaitafels, een Marantz cassettedeck, een Sony tapedeck, een draagbare televisie en een 27 MC bak, waarvan werd verondersteld dat deze vooral veelvuldig door Johan Rood was gebruikt.

Hans Knot


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx