RadioVisie

  • .
    .

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terug naar november en december 1979. ‘Freewave’, noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse maandblad ‘RadioVisie’, stond nog in de kinderschoenen. Het tweewekelijkse magazine was toen vooral opgebouwd rond korte berichtjes. Zo was er een artikeltje over de dorpen Varik en Ophemert, destijds onder de gemeente Neerijen, met een totaal van 2100 inwoners.

De Rijkspolitie had een groots opgezette inval gedaan in diverse woningen en met tien man werden op hetzelfde tijdstip percelen betreden waarvan vermoed werd dat er illegale zendactiviteiten plaats vonden. Met groot succes want liefst veertien geheime zenders werden opgerold.

Aegir 2 in beter tijden: Kees Kaas Mulder, Ronald van der Vlught, Ronald Bakker en Hans Keers (kapitein)

Eén van de medewerkers van ‘Freewave’ was voor de tweede maal naar het kleine haventje van de Rijkspolitie ter water in het Zeeuwse Willemstad getrokken. Eerder dat jaar, op 23 september, was daar de in beslag genomen MV Magdalena van Radio Mi Amigo 272, afgemeerd. Maar dat zendschip lag er niet meer, wel vond hij er de Martina terug. Het door eigenaar Gerard van Dam tot ‘Aegir 2’ omgedoopte zendschip van Radio Delmare. (Foto bovenaan)

Aan boord bleek er al enkele weken slechts één persoon aanwezig te zijn geweest die zich in barre omstandigheden in leven had weten te houden. Eerder, al op 18 oktober 1979, was duivel-doet-al Johan Rood vertrokken. Zijn buik helemaal vol van de niet en nooit aflatend miserie rond het Delmare-project en vooral ontgoocheld omdat afspraken nooit werden nagekomen met de leiding.

Rood’s ‘opvolger’ op de Noordzee was Hans Keers geweest. De Martina stond trouwens ook op zijn naam, hijzelf werd omschreven als de kapitein. Toen op 31 oktober het zendschip nog op zee lag en het sportvisserschip ‘De Mijntje’ langszij was gekomen om polshoogte te nemen, vond men het totaal onverstoord om de totaal uitgeputte Hans nog aan z’n lot over te laten.

Waarop besloten werd om het zendschip naar binnen te slepen. Om half acht die avond kwam men aan in de haven van Stellendam, waar de Martina/Aegir 2 meteen in beslag werd genomen voor onderzoek door de autoriteiten. Keers werd aangehouden en ondervraagd, maar na enkele uren ook weer vrijgelaten. De aanwezige journalisten stond hij niet te woord. Hij had het immers helemaal gehad met het hele Delmare-gebeuren.

Een woordvoerder van de Rijkspolitie wist te melden dat het zendschip zou worden overgedragen aan de Dienst der Domeinen. Wel werd de aanwezigen nog een blik gegund op de in beslag genomen zaken. Kisten vol platen, banden, studioapparatuur waaronder een mengpaneel, twee draaitafels, een Marantz cassettedeck, een Sony tapedeck, een draagbare televisie en een 27 MC bak, waarvan werd verondersteld dat deze vooral veelvuldig door Johan Rood was gebruikt.

Hans Knot


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zorgen om zeezenders, en om ‘mobilofoons’ (video)

Voor velen zal 1974 onherroepelijk verbonden blijven met het deels verdwijnen van de zo geliefde Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Amerikanen maakten radioprogramma’s mooier (audio)

Onlangs kwam in een nieuwsgroep over radio het onderwerp ‘productiemuziek op lp’s’ voorbij. Toen ikzelf Lees verder

“Dat Is Het Oog Van De Duivel!” (video)

Een bijdrage dit keer waarin ik ruimte maak voor lezer Henk Kruize die het stukje Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx