Radio blijft wereldwijd voor de muzieksector een zeer belangrijke pijler. Dat blijkt uit de studie ‘Engaging with Music 2021’ in opdracht van IFPI, gebaseerd op een enquête bij 43.000 internetgebruikers in eenentwintig landen over de hele wereld.
Vooreerst dit: België noch Nederland werden in dit onderzoek geënquêteerd (zie onderaan dit artikel voor de details). IFPI, wat staat voor International Federation of the Phonographic Industry, is de wereldwijd overkoepelende organisatie van platenmaatschappijen. Het onderzoek focust dan ook voornamelijk op muziekconsumptie. Toch is er in dat verband ook een interessant hoofdstukje radio.
Radio blijft immers wereldwijd het belangrijkste onderdeel van de luistermix en muziek blijkt ook de voornaamste reden om naar de radio te luisteren. 74 procent van de respondenten verklaart vooral naar de radio te luisteren voor de muziek en 73 procent kiest voor zijn favoriete radiostation vanwege de muziek die wordt gespeeld. Zonder muziek zou 66 procent van de ondervraagden gewoon niet naar de radio luisteren.
Het engagement tegenover radio is het sterkst in de leeftijdsgroepen vanaf 35 jaar. Daar is bij 81 procent van de respondenten een sterk engagement tegenover radio aanwezig. In de categorie tussen 25 en 34 jaar valt dat terug tot 76 procent. Bij de jongeren tussen 16 en 24 jaar is nog 66 procent sterk geëngageerd met het medium.
Andere conclusies uit het onderzoek
Het beluisteren van muziek blijft wereldwijd toenemen. Op weekbasis besteden mensen gemiddeld 18,4 uur aan het luisteren naar muziek. Omgerekend komt dit neer op ongeveer 2,6 uur – of het equivalent van 52 nummers van drie minuten – per dag. In 2018 was dit 17,8 uur in 2018 en in 2019 18 uur per week.
De meeste mensen (54 procent) identificeren zich als ‘liefdevol’ of ‘fanatiek’ tegenover muziek. Bij 16- tot 24-jarigen loopt dit op tot 63 procent. Het meest favoriete muziekgenre wereldwijd is pop, gevolgd door rock, 90s, 80s, soundtracks, hiphop/rap, R&B, dance/electronic/house, 70s en soul/blues.
Oudere leeftijdsgroepen omarmen steeds vaker audiostreamingdiensten. De betrokkenheid bij audiostreaming is wereldwijd sterk, met 64 procent van alle respondenten die in de afgelopen maand toegang hebben tot een muziekstreamingservice – een stijging van ongeveer 7 procent ten opzichte van 2018. De hoogste groei voor betrokkenheid is in de leeftijd van 35 tot 64 jaar groep, waarbij 54 procent van die groep in de afgelopen maand toegang had tot een muziekstreamingdienst (+8 procent ten opzichte van 2018).
Schending van het auteursrecht blijft een uitdaging voor het muziekecosysteem. 27 procent van alle ondervraagden gebruikte de afgelopen maand ongeoorloofde methoden om muziek te ‘rippen’. Bij de jongeren loopt dit zelfs op tot 35 procent. 23 procent gebruikte illegale uitwisselingsdiensten, de meest voorkomende vorm van muziekpiraterij.
Over het onderzoek
IFPI’s Engaging with Music 2021 onderzocht in juni en juli 2021 de manieren waarop mensen over de hele wereld muziek ontdekken en beluisteren. Het is het grootste op muziek gerichte consumentenonderzoek ter wereld. In totaal werden 43.000 internetgebruikers ondervraagd in 21 landen, waarbij in elk land het aantal respondenten in verhouding stond tot de grootte van de markt van de muziekopnames.
De deelnemende landen zijn Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten. Het onderzoek is ook uitgevoerd in China en India, maar de resultaten van deze twee landen zijn vanwege de omvang en aard van deze markten niet opgenomen in de ‘globale’ cijfers.
Deze 21 landen vertegenwoordigen samen 91 procent van de wereldwijde omzet van de muzieksector. Het gaat per land om steekproeven tussen de 1.000 en 4.000 respondenten tussen 16 en 64 jaar in overeenstemming met de online populatieomvang en de demografische structuur. Het betrouwbaarheidsniveau van het onderzoek bedraagt 95 procent.
- De samenvatting van het IFPI-rapport kun je hier downloaden.