RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Ierland: RTÉ sluit DAB in nieuwe besparingsgolf

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Ierse staatsomroep RTÉ gaat zijn digitale DAB-radiodiensten sluiten. De sluitingen maken deel uit van nieuwe zware bezuinigingen in de organisatie. Er gaan volgend jaar 200 banen op de schop en de studiofaciliteiten in Limerick, de thuisbasis van RTÉ lyric fm, worden gesloten.

De sluiting van het DAB-netwerk betekent ook het einde van vijf extra digitale radioproducten: RTÉ 2XM, RTÉ Pulse, RTÉ Gold, RTÉjr Radio en RTÉ Radio 1 Extra. Dat is mogelijk geen goed nieuws voor enkele iets oudere Ierse radiosterren als Larry Gogan, Rick O’Shea, Aidan Leonard en Will Leahy, oud-deejays van 2FM. Zij werden jaren geleden al, toen ze niet hip genoeg meer waren voor het station, uitgerangeerd naar deze digitale stations en ze doen daar momenteel nog steeds hun ding.

Het budget van de RTÉ verminderde al met 23 procent tussen 2008 en 2018. De komende drie jaar moet nog eens 60 miljoen euro worden bespaard. De bestbetaalde radio- en tv-sterren van de omroep moeten 15 procent van hun loon inleveren, bovenop de 30 procent loonsverlaging die ze de voorbije jaren al te slikken kregen. De honoraria van de leden van de Raad van Bestuur verminderen met 10 procent.

De Ierse openbare omroep heeft een gemengde financiering. De helft van het budget komt uit het kijkgeld. Een Ierse tv-licentie kost 160 euro per jaar. Enkel 70-plussers en blinden zijn vrijgesteld van die taks (de overheid betaalt die in hun plaats). Omdat de Ierse economie onder druk staat en het kijken via het internet meer en meer toeneemt, hebben al een kwart van de Ierse gezinnen vandaag geen tv meer in huis. De andere helft van het RTÉ-budget komt uit reclame op radio en tv, maar ook die inkomsten staan flink onder druk.

De nieuwe besparingsronde zou deze week eerst aan het personeel worden toegelicht, maar dat moment werd uitgesteld door het overlijden van de Ierse tv-legende Gay Byrne op 4 november. Intussen lekten echter steeds meer details uit, waardoor de omroep wel verplicht was om een mededeling te verspreiden.

Ierland heeft nooit echt ingezet op digitale radio via DAB. De RTÉ is sinds 2008 de enige omroep met een landelijke DAB-vergunning. Maar de vijf zendersites met DAB bestrijken slechts 52 procent van de Ierse bevolking en van actieve promotie voor DAB was ook nooit sprake. De enige twee Ierse landelijke commerciële radiostations, allebei in handen van Communicorp Media, hebben DAB en DAB+ steeds bewust tegenhouden, om hun monopolie op FM te beschermen.

De BAI, de Ierse mediaregulator, laat slechts sporadisch lokale experimenten in DAB(+) toe en de aanvraagprocedure is bovendien zeer omslachtig en duur. Het gevolg is dat er intussen piraatmuxen opduiken (zie ons DAB+ weekrapport 35). Ook op de Ierse FM, die nog heel veel vrije frequenties telt, stikt het al jaren van de radiopiraten. (RDS)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Ierland: RTÉ blijft op de lange-golf 252 AM (video)

Naar de radio luisteren is anno 2019 iets minder makkelijk dan in de vorige eeuw(en). Lees verder

Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders

Mediaregulator Broadcast Authority of Ireland (BAI), in de Ierse republiek, houdt de FM-band voorlopig op Lees verder

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (35)

UK: nieuwskanaal LBC News nieuw op Digital One UK: talkSPORT wil AM afbouwen Ierland: piraatmux Lees verder

Oorlog op de kortegolf: Turkije jamt Vlaams-Koerdische radio

De kortegolfuitzendingen van de Koerdische radiozender Radyo Dengê Welat, die opereert vanuit het Oost-Vlaamse Denderleeuw, Lees verder

Denemarken: de stekker gaat uit NRJ

De Deense versie van NRJ stopt op 31 juli. Een en ander blijkt een rechtstreeks Lees verder

Eurobarometer: traditionele media genieten meeste vertrouwen in België

Volgens een 'flash survey' van de Eurobarometer heeft een meerderheid van de Belgen meer vertrouwen Lees verder

Canada: KiSS Radio 104.9 FM draait nog slechts één plaat (video)

Al draait het Canadese station wel de 'radio edit', wat neerkomt op een gekuiste versie Lees verder

Daar zijn de tropo’s weer: Oekraïense radio’s flitsen op de Vlaamse FM!

Het is weer die tijd van het jaar dat de gewone FM-luisteraar al eens klaagt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Eduardo Martínez
Eduardo Martínez
9 november 2019 - 14:35 14:35

Ondertussen zullen verschillende piratenmultiplexen uit Ierland de wedstrijd winnen. Ik veronderstel dat ze niet zullen huilen, als ze het succes zien van degenen die allegorisch uitzenden, en dat ze niet zullen proberen de administratie ertoe te brengen deze digitale terrestrische radiostations te sluiten, wanneer ze verloren tijd willen herstellen.

wimo
wimo
8 november 2019 - 17:58 17:58

Als ze willen besparen waarom dan niet de 300 kW Clarkstown radio transmitter op 252 Khz lange golf uitzetten ? Hier zit RTE 1 op
overdag staat hij op met 300 kW en ’s nachts met 100 kW. ( vorig najaar stond hij trouwens nog uit gedurende weken voor antenne onderhoudswerken , en was Algerië goed te ontvangen op deze frequentie )

Tommy Vereecke
Tommy Vereecke
8 november 2019 - 17:12 17:12

Hopelijk volgt de VRT snel… De Vlaamse gemeenschap moet niet voor de kosten opdraaien voor de kosten om in dab+ uit te zenden. De VRT moet er zelf voor betalen.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx