RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
Heynen

Ierland: RTÉ Radio 1 stopt met langegolf

De Ierse openbare omroep RTÉ heeft aangekondigd vanaf 14 april te stoppen met de uitzendingen via de langegolf op 252 kHz. De huidige kosten bedragen 250.000 euro per jaar en dit kan volgend jaar oplopen tot 400.000 euro.

RTÉ zegt in een verklaring dat de LW 252 niet langer duurzaam is, aangezien de zender in Summerhill, Co Meath 2,5 procent van het totale energieverbruik van de organisatie verbruikt. De doodsstrijd van de langegolfzender duurt al sinds 2014. Het geplande uitzetten van de zender werd toen uitgesteld na klachten van (vooral oudere) Ieren in Groot-Brittannië, die RTÉ Radio 1 niet langer op hun transistorradio’s zouden kunnen krijgen.

Het uitstel gold oorspronkelijk voor drie jaar, maar werd nadien nog twee keer – in 2017 en 2019 – verlengd. RTÉ-directeur-generaal Dee Forbes zegt dat voortdurende investeringen in het verlengen van de langegolfzender niet langer meer te rechtvaardigen zijn. Op vrijdag 14 april komt er een definitief einde aan een best legendarische frequentie.

RTÉ wijst er ook op dat de langegolf meestal niet meer beschikbaar is op moderne radiotoestellen of audiosystemen en dat er nog maar weinig van dergelijke diensten in Europa zijn. Ook de BBC heeft de sluiting van BBC Radio 4 via de langegolf aangekondigd.

In Ierland zal RTÉ Radio 1 beschikbaar blijven op FM, via de tv-pakketten en online. In Groot-Brittannië blijft het station beschikbaar op Freesat (kanaal 750), Sky (kanaal 0137) en Virgin Media (kanaal 917, maar dat kan variëren), en via online, waaronder RTÉ Radio Player en Irish Radio player-apps.

De Summerhill-zender wordt stilgelegd, al zijn er geen plannen om deze fysiek te ontmantelen. Ook de 248 meter hoge mast (foto boven, Wikipedia), opgetrokken in 1988 voor Atlantic 252, blijft dus nog even staan. De laatste jaren werd overdag uitgezonden met een vermogen van 300 kW en ’s nachts met 100 kW.

De Ierse openbare omroep start een voorlichtingscampagne met advertenties in Ierse kranten in Groot-Brittannië en flyers en posters die via Ierse organisaties daar zullen worden verspreid. De omroep heeft een speciale website beschikbaar gemaakt.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

6 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Herman
Herman
4 april 2023 - 01:50 01:50

Op 162 khz Lange Golf is er ern kale (maw niet gemoduleerd) te horen , waar ooit Europe 1 te horen was.

Men verstookt 90 kw , uitsluitend en alleen om digitale klokken te sturen (zoals DCF 77 in Duitsland) dan stel ik mij de vraag als toch alles naar de knoppen moet gaan ? Waarom zetten ze die zender ook niet uit.

Want die staat nu stroom te stoken om wat klokjes aan de praat te houden. Dit is onzin toch ? Kunnen ze er dan niet gewoon muziek op zetten want het zal niet echt veel kosten dan nu.

Snappen wie kan.? Ik in elk geval dus niet. Want alles moet om zeep geholpen worden., er worden moedwillig slechte radio ontvangers gemaakt maw het in de hand werken en ze helpen want het besoaren wat de klok slaat op MG , LG en KG.

Ik haat de term radio’s als mem het heeft over radio stations , radio’s zijn meer dan 1 radio toestel.

Herman
Herman
6 april 2023 - 20:49 20:49
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Rudy , Daarom juist het is belachelijk om een draaggolf in de lucht te houden alleen voor die klokken. Men kan en zou erop kunmen moduleren maar dat doet men niet.

De huidige type zenders verbruiken veel minder nu., het is om geld te sparen dat de boel uit moet. Gewoon een schande. De schuld van het web oa , hoeveel kost het.niet om severs te doen draaien , als het toch hwbben over de voet afdruk,

Herman
Herman
6 april 2023 - 20:55 20:55
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Ps waarom gebruikem ze de DCF 77 niet , trouwens das ook een LG zender , anders dan een kale draaggolf we wetem dat de Fransen altijd alles doen dan de rest in Europa zoals vroeger met SECAM bv.

TVguy
TVguy
8 april 2023 - 09:43 09:43
Antwoord aan  Herman

DCF77 gebruikt een andere frequentie en een andere techniek. De bestaande “klok-ontvangers” in Frankrijk zijn daar niet voor gebouwd. De technische uitleg zou veel te lang worden. Het verschil zit hem in het feit dat 162kHz in de eerste plaats dient voor het uitzenden van audio, DCF77 is gebouwd om een tijdsignaal uit te zenden. Dat is de reden waarom DCF77 werkt met pulsen tussen 12,5 en 50 kW, terwijl bij 162 kHz 800 kW wordt gebruikt.

En ja, je zou er voor hetzelfde geld ook audio kunnen op zetten. Dat daar nu enkel een draaggolf staat heeft te maken met politieke beslissingen uit het verleden: privatisering van TDF, steeds meer besparingen opgelegd aan de openbare omroep etc … dat ze daarbij even uit het oog verloren zijn dat er ook nog een tijdsignaal van nationaal belang werd meegezonden waren ze even uit het oog verloren. Het gevolg is dat de staat nu betaald om de zender in de lucht te houden.

Don`t copy text!
6
0
Deel hier gerust uw gedachtenx