RadioVisie

  • .
    .

Ierland krijgt voorlopig niet meer FM-zenders

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Mediaregulator Broadcast Authority of Ireland (BAI), in de Ierse republiek, houdt de FM-band voorlopig op slot. Zolang de reclamemarkt geen beterschap vertoond, worden er geen nieuwe FM-vergunningen meer uitgegeven. Daarmee komt BAI tegemoet aan de wens van Communicorp Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in het land.

In Ierland is er relatief weinig ruimte voor commerciële spelers op FM. Zeker als je het vergelijkt met de buren uit het Verenigd Koninkrijk. Naast vier landelijke publieke omroepen zijn er slechts twee landelijke commerciële stations actief in de FM-band; Today FM en Newstalk.

Daarnaast is er nog het christelijke Spirit Radio in de lucht, landelijk te beluisteren op AM en ondersteund door enkele FM-zenders. Classic Hits, voorheen 4FM is te beluisteren in enkele grotere steden. De rest opereert lokaal of regionaal. Ook dit aanbod blijft beperkt tot slechts enkele zenders per regio.

Pro’s en contra’s

In juni 2017 besloot de mediaregulator te onderzoeken of er interesse zou zijn voor extra FM-stations, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Op de consulatie kwamen een flink aantal reacties, zowel van nieuwe als van bestaande partijen. De reacties waren uiteenlopend.

Nieuwe partijen waren geïnteresseerd in landelijke en regionale FM-pakketten. Communicorp Media, eigenaar van Today FM en Newstalk en diverse lokale radiostations, was evenwel fel tegenstander. Volgens hen had de markt het verzadigingspunt bereikt. Daarom werd de overheid gevraagd om eerst een economische haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de mogelijke effecten. 

Radio Nova uit Dublin, dat graag haar vleugels wilde uitbreiden naar andere gebieden was dan weer voorstander en stelde dat extra zenders op FM de reclame-inkomsten van bestaande stations niét significant zouden beïnvloeden. 

Er is ruimte, maar wachten kan ook

Het Britse adviesbureau Mediatique kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er ruimte is voor één tot twee extra FM-zenders, maar dat er eventueel mee gewacht kan worden tot de reclamemarkt is verbeterd. Na alle pro’s en contra’s op een rij te hebben gezet, besloot BAI om de markt te blijven onderzoeken, maar voorlopig geen nieuwe FM-vergunningen uit te geven.

En dus moeten de Ieren het voorlopig blijven doen met een beperkt aanbod. (radio.nl)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx