RadioVisie

  • .
    .

Ierland: digitale radio stelt amper iets voor

In Ierland luistert volgens een nieuw onderzoek van Ipsos MRBI ongeveer 81 procent van de bevolking – 3,2 miljoen Ieren – dagelijks naar de radio. Maar het onderzoek, Radio in a Digital World, toont vooral aan dat de Ieren nog totaal niet vertrouwd zijn met digitale radio. Amper 5,9 procent van het dagelijkse radioluistervolume verloopt er via digitale weg.

Ierland is een interessante ‘case’ omdat het een van de weinige West-Europese landen is waar de regering DAB(+) nog steeds volledig links laat liggen, ondanks het feit dat in grote buur Groot-Brittannië digitale radio al richting 60 procent gaat. Dat leidt in Ierland echter helemaal niet tot een grotere interesse of aandeel voor internetradio, integendeel zelfs.

De overgrote meerderheid van de Ieren, 76,6 procent, gebruikt nog steeds een FM-radio. Slechts 330.000 Ieren, 8,4 procent, luisteren dagelijks online naar de radio, tegenover 7,2 procent in een gelijkaardig onderzoek in 2015. Het gaat om 4,8 procent via smartphone, 1, 9 procent via PC of laptop en 1,7 procent via de slimme speaker.

Voorts luistert 0,6 procent dagelijks via een tv-set naar de radio en haalt DAB(+) 0,5 procent (in het noorden van het land kun je vanuit Noord-Ierland via DAB(+) luisteren naar Britse zenders).

Hoewel 20 procent van de Ierse volwassenen verklaart minstens een radio-app te hebben geïnstalleerd op zijn smartphone, betekent dat niet dat die app ook veel wordt gebruikt. Op een gemiddelde weekdag vertegenwoordigt het radioluisteren via de smartphone slechts 365.700 uur, tegenover 12,5 miljoen luisteruren per weekdag via FM. Bij de jongeren (15-24) ligt het radioluisteren via de smartphone wel iets hoger dan in de andere leeftijdsgroepen, maar niet spectaculair. Globaal steeg het luisteraandeel van digitale radio in Ierland tussen 2015 en 2020 van 4,6 naar 5,9 procent.

Ierland zette dan ook nooit ernstig in op DAB. Enkel de RTE beschikte tussen 2008 en 2019 over een netwerk met vijf zendersites en een bereik van slechts 52 procent van de bevolking.

Het Ierse onderzoek bewijst nogmaals dat DAB+ en online-radio geen communicerende vaten zijn en dat de ontwikkeling van beide distributiesystemen volledig los staan van elkaar. Ook in Portugal en Finland, de twee andere Westerse landen waar DAB+ niet bestaat, werd al meermaals aangetoond dat online-radio daar helemaal niet het digitale “gat” vult.

Het volledige rapport kun je hier vinden.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx