RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Iedereen verliefd op Conny!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In 1961 was in Amerika de populariteit van popsterren helemaal uit de hand gelopen. Niet alleen de hitparades van de meest verkochte platen verschenen er wekelijks, er werden wel meer lijstjes gepubliceerd. Zo had men een fantastische barometer ontdekt in het aantal… politieagenten dat een ster diende te beschermen tijdens een optreden. 

Zo had Elvis Presley er zeventien nodig, waarvan twee ter paard. Voor Frankie Avalon, Bobbie Rydell en Fabian stond het aantal op elf. Paul Anka was dan wel populair maar had slechts negen agenten nodig als bescherming tegen te opdringerige fans.

In Noorwegen had de Duitse zangeres Lolita zich ontpopt tot één van de grootse vedettes van de laatste vier jaren. Liefst 23 weken wist ze zich in 1961 in de Noorse bestsellerlijst te handhaven. Die bestond in Noorwegen pas vier jaar. Uit onderzoek bleek dat de van Italiaanse ouders en in België wonende Rocco Granata de meest succesvolste artiest was in de Noorse hitlijsten. Hij vertoefde er 26 weken met het nummer ‘Marina’. 

In de bioscoop kwam in de zomer van 1961 een huilebalkfilm met Conny Froboess uit. Ze was nog geen 18 jaar en had al een paar keer het ideale tiener duo gevormd met Peter Kraus. Het leken echte boezemvrienden. Het tweetal diende een voorbeeld voor de opgroeiende jeugd in Duitsland te zijn. Hun succes sloeg over naar de omringende landen en dus ook naar Nederland en België. 

Na een aantal gezamenlijke hits en nog veel meer optredens gingen beiden hun eigen weg en constateerden vele ouders dat de positieve ontwikkeling van beide jongelingen wel heel wat sneller ging dan bij de eigen puberende kinderen.

Ondertussen was de nog zeer jonge Froboess ook aardig op weg om een populaire filmster te worden, niet alleen in de rol van lieftallig zangeresje, maar ook als zeer belovend aankomende actrice met een grote portie aan talent. Dit was onder meer te zien in de film ‘Mein Mann, das Wirtschaftswunder’, die in 1961 in de Belgische en Nederlandse cinema’s was te zien en een jaar eerder al in Duitsland op het witte doek werd vertoond. 

Ze speelde in deze film Julia, de dochter van een weduwnaar, een rijke industrieel – Alexander Engelmann. Ze was 16 jaar, enigszins verwaarloosd. Vader besloot een moeder te zoeken en trouwde de actrice Ilona Farkas, die hij tijdens een vliegreis had ontmoet. Het leek op een zakelijk arrangement zoals het huwelijk tot stand was gekomen. 

De nieuwe echtgenote zette echter de hele huishouding naar haar hand en werd het idool van de jonge dochter. Dit zorgde voor de nodige hilarische momenten waarbij de moeder, weliswaar tijdelijk, het gezin verliet. Alles kwam uiteindelijk weer goed en ook Julia zou de man van haar leven vinden. Hoofdrollen in de film waren weggelegd voor Heinz Erhardt, Marika Rökk en Cornelia Froboess. Een film die tegenwoordig als één van de Duitse ‘cultfilms’ wordt beschouwd.

Over 1961 ben ik nog lang niet uitgeschreven en ik kom later nog terug op dat jaar. 

Hans Knot


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

1961: Groninger ontdekt Italiaanse Milva via… BRT radio (audio & video)

Hans Knot brengt in zijn nostalgische column het verhaal van een illuster Italiaans zangeresje uit Lees verder

1971: Het jaar van de smartlappen (video)

Al passeren ook John Lennon en Van Morrison in deze column van Hans Knot.

Ome Joop en de kapotte stemband

Een verhaal uit 1979 waarvoor we nog eerst even terug moeten naar Radio Noordzee International Lees verder

Kappen om muziek te kunnen kopen (video)

In 1965 was de tijd dat tieners massaal vinyl kochten nog heel ver weg. Zelf Lees verder

Caroline North: verzegeld pakket, in geval van nood openen (video & audio)

In 1965 praatte de Nederlandse correspondent van de GPD met kapitein Kooger van de MV Lees verder

Radio Caroline North: één jaar later (audio & video)

Sinds de kerstperiode 2021 scant Hans Knot een enorme collectie krantenknipsels verzameld door één van Lees verder

1965: Ben leerde huisvrouw roeren in de potten

Nederland had in 1965 twee tv-kanalen, met beperkte uitzenduren. Maar met Ben Kuyper was er Lees verder

De start van ‘popstation’ Hilversum III (video)

De kleinere herinneringen, daar gaat het Hans Knot om in zijn wekelijkse column. Dit keer Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx