fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Zaterdag is Joey-dag is kerstmandag

Dat de huistekenaar van de gedrukte RadioVisie niet voor één enkel gat was te vangen, dat weet u inmiddels. Sedert het overlijden van Joey op 20 juli 2017, graven we iedere week één van zijn werkjes uit de archieven. Het is een palet van diversiteit geworden. Karikaturen van radiomakers allerhande, stripverhaaltjes, illustraties bij artikelen, koppen en hoofddingen bij vaste rubrieken en af en toe zelfs een zendschip of de kerstman.

Stickers plakken, postzegels kleven

We hadden het er onlangs nog over met Hans Knot, mede-oudstrijder in enkele duizenden radioverhalen. En misschien is dit aantal niet eens overdreven. We praatten bij over onze eerste journalistieke schrijverijen en dito tijdschriftjes. Baffle, Pirate Radio News, RadioVisie en Freewave zijn slechts enkele namen waar we onze schouders onder zetten. Pure nostalgie, vooral dan de manier waarop die bladen tot stand kwamen. Het is nauwelijks nog voor te stellen hoe ambachtelijk het er toen aan toe ging. Een hele snelle handleiding. 

Op een wit A4-vel werd de tekst getypt van. Waar foto’s, tekeningen of een ‘kop’ moesten komen, werd de passende ruimte open gelaten. Hoofddingen en tussentitels werden gemaakt met ‘afwrijfletters’. Zo ging het voor alle pagina’s. Uiteindelijk werden die allemaal op de juiste volgorde gelegd en met de nodige aanduidingen naar de drukker gebracht. Baffles en RadioVisies werden in Breda gedrukt omdat het BTW-tarief er lager was dan in België. 

Na een weekje wachten konden de boekjes opgehaald worden en klaar gemaakt voor verzending. Wat inhield dat heel veel mensen rond een grote tafel gingen zitten, waarbij persoon 1 zich bezig hield met de adressen. Die stonden op gefotokopieerde A4-vellen die in vele vakjes waren verdeeld. In ieder vakje stond één adres. Alles werd uitgeknipt en met een Pritt-stift op de enveloppen gekleefd. Een tweede persoon plakte postzegels, terwijl de derde de tijdschriftjes in de omslagen stopte. Uiteindelijk werd de hele oplage naar België… gesmokkeld (landsgrenzen en invoerrechten bestonden nog!). Want daar lagen de portokosten weer een heel stuk lager. Via de Belgische post ging drie kwart van de oplage daarna… terug naar Nederland. 

De geur van het ambachtelijke is weg

Tussen het schrijven van het artikel en het lezen ervan door de abonnee, zaten vaak enkele weken. En tegenwoordig? Wat je wil melden en onder woorden kan brengen, wordt meestal binnen de tien minuten door de beoogde doelgroep gelezen. En gezien, want foto’s zijn al net zo makkelijk te maken en op de juiste plek gezet. Naast de snelheid, kwam er nog een ander aspect bij… Iedereen is tegenwoordig auteur, stukjesschrijver, fotograaf, uitgever en commentator. En verantwoordelijke uitgever? Of is dit weer een ander verhaal?

Het pure ambachtelijke is verdwenen. Contact tussen de redactieleden is er tegenwoordig in veelvoud in vergelijking met vroeger, maar dan hoofdzakelijk zonder dat je elkaar ook echt ontmoet. Messenger, email, WeTransfer, WhatsApp, FaceTime, Skype… Het gaat supervlot, heel snel en is razend efficiënt. Tot zover het praktische van het hedendaagse ‘uitgeven’. Wat we missen is het brainstormen waarbij je met enkele redactieleden rond de tafel gaat zitten. Hapje d’brij, drankje d’bij. Er werd gepraat over de inhoud, hoe de layout er zou uitzien en vooral wat we op de cover zouden zetten van het volgende magazine.

Iedereen bracht ideeën aan. Vaak was die cover geïnspireerd op het hoofdartikel of werd het onderwerp gelinkt aan de periode van het jaar. Niks is makkelijker dan de fantasie de vrije loop te laten, maar uiteindelijk kreeg huistekenaar Joey het laatste woord. Hij was immers de man die de hersenspinsels van de redactie ook nog moest tekenen. Maar steeds weer lukte dat. De cover van RadioVisie 14 staat hieronder. We hoeven je de datum niet te vertellen. Of misschien toch het jaartal. Dit ‘boekje’ is alweer 39 jaar oud. Joey is er niet meer, de eerste kerst zonder hem. Het is een vreemd gevoel.


Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2017: Het jaar van de procedures (slot)

Laten we meteen de toon zetten: vele lokale radio’s waren ook op DAB+ gegaan als Lees verder

Het niet gesproken Radioblad op zondag

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

De crowdfunding TOPradio succesvol afgerond

TOPradio, de zender voor dance en urban in Vlaanderen die werd verplicht om te stoppen Lees verder

Juridische EHBO-kit bij het nieuwe decreet

OK, het is nu echt voorbij. Na een jaar net doen alsof we lokale radio Lees verder

JLB gaat soms naar zee (4)

Mijn eerste herinneringen? Het mag vreemd lijken maar hoe ouder ik word, hoe duidelijker die Lees verder

De ‘overgang’ van Maeva en Mi Amigo

Het is maar één keer ‘van oud naar nieuw’. Elkaar het beste wensen, een goede Lees verder

Adam Curry wint Marconi Oeuvre Award

De 53-jarige Adam Curry ontvangt op 25 januari 2018 tijdens het jaarlijks radiogala in het Lees verder

FM Switch: recente updates via Facebook

Vlaanderen is volop FM-frequenties aan het wisselen, aan het uit- en in gang te zetten. Bij Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Retro
Betalen om te luisteren (en te kijken)

Het eerste uur van Radio 538

Nederlands radiomonument: Ellen Bijl

Foto in RadioVisie? Dat kunnen we niet betalen!

Een omroep monument: Dr. E.D. Spelberg

Zaterdag is Joeydag is stripdag

Sluiten