Iedereen aan de LPAM straks?

Leestijd: 3 minuten

In Nederland worden de onbenutte AM-fequenties alweer een tijdje ter beschikking gesteld van de ‘vrije markt’. Wie interesse heeft mag zich kandidaat stellen om met een laag vermogen, variërend van 1 tot 100 Watt, uit te zenden. In Vlaanderen is dit vooralsnog onmogelijk. Officieel heet het dat dit ‘niet aan de orde is wegens behorend tot een ver verleden en niet meer rendabel’. Meer uitleg wordt er niet gegeven.

Niet rendabel klopt als je ervan uitgaat dat je de middengolf opnieuw zou gaan gebruiken voor grote, landelijke, of regionale stations met een hoofdzakelijk muziek-format. De kwaliteit van het geluid, die in zo’n geval doorslaggevend is, is niet meer wat je vandaag verwacht of gewend bent. Anderzijds zijn AM-zenders duur in onderhoud, vooral in stroomverbruik. Maar… je kan de middengolf ook recycleren voor een ander doel. Vergeet het verleden en mik resoluut op de nieuwe mogelijkheden. Anderen deden het voor. Kortom, waar wachten we op om ook in Vlaanderen deze nieuwe weg in te slaan?

Met onze aandacht voor de AM willen we een (on)bestaande situatie bespreekbaar maken. Die van de LPAM. Vanwege het geringe bereik kan LPAM een sociaal/culturele functie op heel wat gebieden invullen. Het kan historische muziek zijn, de agenda van het buurthuis, een plaatselijk concert, teveel om op te noemen. Het kan ook een leerschool zijn. Een uitweg voor heel wat mensen die er een hobby in zien. En voor de luisteraars gebeurt er weer eens wat.

LPAM is een afkorting voor ‘Low Power Amplitude Modulation’. Dat is met een klein vermogen via de radio een lokale gemeenschap voorzien van muziek en nieuws uit de omgeving. Er wordt uitgezonden in het omroepgedeelte van de middengolf, in Europa loopt deze band van 531 tot 1602 kHz.

Sinds 2016 zijn dit soort uitzendingen in Nederland mogelijk. Er zijn twee soorten licenties: de 1 Watt (PEP) op 1485 kHz en 100 Watt (PEP). Ze worden vergund op 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz. Voor alle toepassingen is een machtiging van het Agentschap Telecom (AT) nodig, vergelijk het met het VRM in Vlaanderen. Daarbij dient het nieuwe station ook te worden aangemeld bij auteursrechten organisaties zoals Buma/Stemra en SENA (voor Vlaanderen is dat SABAM).

Eén van de voordelen van LPAM ten opzichte van de bekende FM-evenementenzenders is het gebruiksgemak. Er zijn immers een hoop minder technische voorzieningen nodig, onder andere met betrekking tot de antenne-installatie. Bij een LPAM-station is die vrij eenvoudig. Een dergelijke opstelling kan bestaan uit een zender, een draadantenne en een studio. Gevoed met een accu kan het gehele station geplaatst worden in een diplomatenkoffertje en in enkele minuten operationeel zijn.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat het fenomeen al veel langer en wordt het gebruikt voor een groot aantal toepassingen. Zo worden de zenders soms ingezet bij de verkoop van onroerende goederen als ‘Talkin House’. Er wordt continu relevante informatie uitgezonden. Bij een woning wordt er bvb een bord geplaatst met de mededeling ‘Information on 1610 kHz’. Het signaal op die frequentie is dan in de omgeving (op de autoradio) te beluisteren. Op dezelfde manier wordt LPAM gebruikt in natuurparken waar bezoekers tijdens de rit een uitgebreide rondleiding met uitleg kunnen beluisteren.

Verder wordt LPAM gebruikt als zeer lokale omroep bij sportevenementen, grote bijeenkomsten, buurtfeesten en andere gelegenheden waar het nodig kan zijn om op een snelle en gemakkelijke manier berichten en mededelingen door te geven aan de bezoekers. LPAM bestaat ook in hogescholen en universiteiten. Ten slotte zijn er ook een aantal, vooral zeer kleine en afgelegen dorpen die LPAM gebruiken als lokaal omroepstation, daar waar de ontvangst van de grote zenders te wensen over laat of niet voorzien in de lokale berichtgeving. Ook spelen LPAM-zenders soms een rol bij calamiteiten als de normale berichtgeving door omstandigheden tijdelijk buiten werking is.

Als de Vlaamse Overheid met haar gedrag tegenover de middengolf eindelijk eens wil afstappen van de houding die werd aangenomen vlak na de Tweede Oorlog; beheersen, behouden en beknotten, dan liggen mooie, zij het kleine radio-avonturen in het verschiet.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Fidelio: Vanuit Driebergen op 336 meter En nog een AM-zender d'r bij in Nederland Onze Nederlandse buren doen er nog eentje bij; een nieuw radiostation op de middengolf. Fidelio Radio vanuit Driebergen, in de provincie Utrecht, is een initiatief van Rob van der ...
Het Radioblad van 13 maart (video) Te kort voor een lang verhaal, te interessant om weg te... Redacteur wint nacht in Schaarbeek  Deze week is het tot en met vrijdag 16 maart op hoofdstadradio BRUZZ de 'Night Guide Week'. Daarvoor kan u afstemmen op FM 98.8 of de ju...
Nieuw Nederlandstalig radiostation op AM Radiozender met een 'verrassende muziekmix' Sedert 24 februari is er is alweer een nieuw Nederlandstalig radiostation te beluisteren op de middengolf. Eén ding weet u helemaal zeker na het lezen van deze eerste zin, het is n...
Het Radioblad: 5 maart (video) Analoog verleden, digitaal heden, toekomstige winnaars Radio Mi Amigo Revival Event Op 31 maart en 1 april (Paasweekend) is het opnieuw genieten van maar liefst 48 uur muziek, jingles, commercials en tunes van Radio Mi Amigo. Het ga...
Duitsland sloopt zendmast(en) (video) Nog slechts twee 'relicten' blijven voorlopig over Het op één na hoogste bouwwerk van Duitsland is vrijdag 2 maart gesloopt. Het gaat om de twee zendmasten voor de lange golfzenders bij Donebach in het noorden van de deelstaat Bade...
Het Radioblad: 26 februari Nieuwe radiozender, nieuwe nummer 1, nieuwe reclamelijst Er kan er nog altijd eentje bij LPAM en Nederland, het is geen onaardig ’huwelijk’ aan het worden. Dankzij de recyclage van de middengolf voor laagvermogen zenders, blijft het A...
Deel of print dit artikel
Amptec
Amptec
Spotlight
TVV Sound
Broadcast Partners

Eén gedachte over “Iedereen aan de LPAM straks?

  • zo 11 feb 2018 om 12:50
    Permalink

    In Nederland kan het al een tijdje. Zou iemand het al geprobeerd hebben om een vergunning te krijgen voor een 100 watt-station vlakbij de Belgische grens? Als er zo verschillende stations zouden kunnen goedgekeurd worden, dan krijg je ook druk vanuit het buitenland op de Vlaamse overheid om het ook hier toe te staan.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *