fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Iedereen aan de LPAM straks?

In Nederland worden de onbenutte AM-fequenties alweer een tijdje ter beschikking gesteld van de ‘vrije markt’. Wie interesse heeft mag zich kandidaat stellen om met een laag vermogen, variërend van 1 tot 100 Watt, uit te zenden. In Vlaanderen is dit vooralsnog onmogelijk. Officieel heet het dat dit ‘niet aan de orde is wegens behorend tot een ver verleden en niet meer rendabel’. Meer uitleg wordt er niet gegeven.

Niet rendabel klopt als je ervan uitgaat dat je de middengolf opnieuw zou gaan gebruiken voor grote, landelijke, of regionale stations met een hoofdzakelijk muziek-format. De kwaliteit van het geluid, die in zo’n geval doorslaggevend is, is niet meer wat je vandaag verwacht of gewend bent. Anderzijds zijn AM-zenders duur in onderhoud, vooral in stroomverbruik. Maar… je kan de middengolf ook recycleren voor een ander doel. Vergeet het verleden en mik resoluut op de nieuwe mogelijkheden. Anderen deden het voor. Kortom, waar wachten we op om ook in Vlaanderen deze nieuwe weg in te slaan?

Met onze aandacht voor de AM willen we een (on)bestaande situatie bespreekbaar maken. Die van de LPAM. Vanwege het geringe bereik kan LPAM een sociaal/culturele functie op heel wat gebieden invullen. Het kan historische muziek zijn, de agenda van het buurthuis, een plaatselijk concert, teveel om op te noemen. Het kan ook een leerschool zijn. Een uitweg voor heel wat mensen die er een hobby in zien. En voor de luisteraars gebeurt er weer eens wat.

LPAM is een afkorting voor ‘Low Power Amplitude Modulation’. Dat is met een klein vermogen via de radio een lokale gemeenschap voorzien van muziek en nieuws uit de omgeving. Er wordt uitgezonden in het omroepgedeelte van de middengolf, in Europa loopt deze band van 531 tot 1602 kHz.

Sinds 2016 zijn dit soort uitzendingen in Nederland mogelijk. Er zijn twee soorten licenties: de 1 Watt (PEP) op 1485 kHz en 100 Watt (PEP). Ze worden vergund op 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz. Voor alle toepassingen is een machtiging van het Agentschap Telecom (AT) nodig, vergelijk het met het VRM in Vlaanderen. Daarbij dient het nieuwe station ook te worden aangemeld bij auteursrechten organisaties zoals Buma/Stemra en SENA (voor Vlaanderen is dat SABAM).

Eén van de voordelen van LPAM ten opzichte van de bekende FM-evenementenzenders is het gebruiksgemak. Er zijn immers een hoop minder technische voorzieningen nodig, onder andere met betrekking tot de antenne-installatie. Bij een LPAM-station is die vrij eenvoudig. Een dergelijke opstelling kan bestaan uit een zender, een draadantenne en een studio. Gevoed met een accu kan het gehele station geplaatst worden in een diplomatenkoffertje en in enkele minuten operationeel zijn.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië bestaat het fenomeen al veel langer en wordt het gebruikt voor een groot aantal toepassingen. Zo worden de zenders soms ingezet bij de verkoop van onroerende goederen als ‘Talkin House’. Er wordt continu relevante informatie uitgezonden. Bij een woning wordt er bvb een bord geplaatst met de mededeling ‘Information on 1610 kHz’. Het signaal op die frequentie is dan in de omgeving (op de autoradio) te beluisteren. Op dezelfde manier wordt LPAM gebruikt in natuurparken waar bezoekers tijdens de rit een uitgebreide rondleiding met uitleg kunnen beluisteren.

Verder wordt LPAM gebruikt als zeer lokale omroep bij sportevenementen, grote bijeenkomsten, buurtfeesten en andere gelegenheden waar het nodig kan zijn om op een snelle en gemakkelijke manier berichten en mededelingen door te geven aan de bezoekers. LPAM bestaat ook in hogescholen en universiteiten. Ten slotte zijn er ook een aantal, vooral zeer kleine en afgelegen dorpen die LPAM gebruiken als lokaal omroepstation, daar waar de ontvangst van de grote zenders te wensen over laat of niet voorzien in de lokale berichtgeving. Ook spelen LPAM-zenders soms een rol bij calamiteiten als de normale berichtgeving door omstandigheden tijdelijk buiten werking is.

Als de Vlaamse Overheid met haar gedrag tegenover de middengolf eindelijk eens wil afstappen van de houding die werd aangenomen vlak na de Tweede Oorlog; beheersen, behouden en beknotten, dan liggen mooie, zij het kleine radio-avonturen in het verschiet.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 10 april – 101 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2011: Start Radio Maria versneld in Vlaanderen?

Sinds enkele weken wordt duidelijk dat de katholieke radiozender Maria, Vlaamse ambities koestert. Publicaties in Lees verder

Het radiodagboek van 6 april – 097 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 3 april – 094 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 2 april – 093 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Frankrijk: RMC gestopt op lange golf

Na France-Inter en Europe 1 nam RMC de kostenbesparende maatregel om de doorgifte van de Lees verder

Het radiodagboek van 31 maart – 091 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 454: Rob, Ferry, Castor en RMC (video)

En wie hebt u vandaag al ontmoet? Wij zagen alleen de postbode. Hij parkeerde voor Lees verder

6
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
5 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
3 Personen die reageerden
Bert SchuurPieter Van BandenJohan de Jonghe Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Johan de Jonghe
Gast
Johan de Jonghe

In Nederland kan het al een tijdje. Zou iemand het al geprobeerd hebben om een vergunning te krijgen voor een 100 watt-station vlakbij de Belgische grens? Als er zo verschillende stations zouden kunnen goedgekeurd worden, dan krijg je ook druk vanuit het buitenland op de Vlaamse overheid om het ook hier toe te staan.

Bert schuur
Gast
Bert schuur

Het is sinds 2016 steeds gezelliger op de middengolf. Hier in Amsterdam hoor ik vanmiddag stations op 1602(flandria uit Friesland), 1395, 1224, 1008, 828 en 747khz. Savonds komt radio Calypso uit Groningen er nog bij op 675, soms studio Den akker, ook op 675. Vahon hindustani met een mooi signaal op 1566. In het weekend als bonus savonds piraten rond 1640khz.

Pieter Van Banden
Lid

Ik vraag mij nu al een hele tijd af wat de juiste (echte) reden kan zijn dat men in Vlaanderen (ook in Wallonië maar die stopten maar onlangs) de niet meer gebruikte (al jaren wat Vlaanderen betreft) AM frequenties niet vrijgeeft of …in bruikleen geeft.Daar moet toch een reden voor te zoeken zijn?Of is dat nu een staatsgeheim?Iemand een idee ervan?

Bert Schuur
Gast
Bert Schuur

Volgens de site van het Nederlandse Agentschap Telecom “leent” Nederland per 4 september 2019 vanwege het grote succes van de Nederlandse LPAM/hobbyradio 10 middengolf frequenties van buurlanden. Ik heb een officieus lijstje gezien waar 531, 729, 765, 1134, 1440, 1233 en 1512(!) op voorkomen maar weet niet of dit klopt. Het zou kunnen omdat het allemaal frequenties van onze buurlanden zijn. Het lijkt er inderdaad op dat Vlaanderen en Wallonie niet gebruikte AM-frequenties in bruikleen geven……aan Nederland. Met dank aan onze Belgische, Duitse en Zwitserse buren voor het mogelijk maken van gezellige radio in Nederland. Model voor wanneer straks de uitzendingen op FM stoppen ?

De volgende programma’s zijn te horen op de Nederlandse LPAM frequenties ? 747 (Eindhoven): Campus radio, internationaal programma vanwege de internationale Philips campus, 675 (Groningen/Drenthe) Nederlandstalige “piraten”muziek, polka’s, 1395 (Friesland) popmuziek. 1224(Lelystad): buurtprogramma en muziek, 747(Alphen a/d Rijn: popmuziek, flink bereik), 1008(Emst) Nederlandstalig, 1602(Hemelum Friesland) Nederlandstalig, polka’s non-stop.

Pieter Van Banden
Lid

De 1512 is inderdaad een Vlaamse AM frequentie, en nog een zeer goeie ook .Mocht dat waar zijn…schande voor ons eigen landsgedeelte!!!
StuBru heeft er ook nog op uitgezonden in den beginne…
Werd door RVi gebruikt later o.a. Met volle vermogen(in avonduren) goeie ontvangst zelfs tot in Oostenrijk!Luisterde op vakantie …
Werd ook nog door RNW gehuurd s’avonds !
Trouwens de 1440 AM is eveneens een zeer goeie frequentie, lang gebruikt door de Nederlandstalige (en Engelse) uitzendingen van Radio Luxemburg!Als ik me niet bedrieg ook nog gebruikt door de Duitse Oldie zender!De zendantenne én zender zijn ondertussen volledig afgebroken.

Bert Schuur
Gast
Bert Schuur

Ik luisterde ook wel naar de Vlaamse gewestelijke omroep en later RVI/RN op 1511/1512KHz. Was in de tijd dat in Oostende (?) op 1485(?) nog een steunzender van 926KHz stond. 540 heb ik overdag in heel Nederland gehoord, savonds werd-ie platgedrukt door Boedapest met 2 Megawatt. Tsja, het kan altijd harder. 1440 was altijd knalhard savonds. Ik luisterde op het einde graag naar Der Oldie Sender. Wat ook een goede frequentie is: 1395KHz. BigL kwam na 23:00 met 10KW in de zomer van 2009 keihard door het transistorradiootje op de camping bij Napels.

Over 1485 gesproken: daarop zitten in Nederland de 1-watt zendertjes. Wie eens wil luisteren naar het Nederlandse middengolflandschap kan ik verwijzen naar de SDR van de TU Twente (google !).

Meer in middengolf
Vlaanderen kannibaliseert de middengolf

Met 100 Watt van Ingelmunster tot Brussel

Sluiten