RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

IBC Show terug ‘in het echt’ in Amsterdam

Na twee jaar gedwongen stilte, vanwege de vermaledijde pandemie, vindt IBC2022 opnieuw plaats van 9 tot 12 september in het RAI Amsterdam Convention Centre in Nederland. De ‘knaldrang’ is groot bij de exposanten, want veel innovaties van de laatste jaren bleven te weinig opgemerkt.

Zo prijkt het (maar dan in het Engels) op de officiële website van IBC2022: “Als ’s werelds meest inspirerende content- en technologie-evenement, is het de visie van IBC om content overal te versterken. Sinds 1967 is IBC een evenement verzorgd door de industrie, voor de industrie.”

“We hebben al gezien hoe de terugkeer van live-evenementen de industrie nieuw leven inblaast. Op IBC2022 stellen we iedereen op onze beursvloer opnieuw in staat om op de persoonlijke manier aan het werk te gaan, want die werd de afgelopen jaren echt wel gemist”, zegt Chief Executive Michael Crimp.

Duizend exposanten

De organisatoren projecteren geen bezoekersaantallen in het openbaar, maar net als bij andere recente evenementen zal de opkomst waarschijnlijk ver van het pre-pandemische niveau liggen. In 2019 trok IBC ongeveer 56.400 bezoekers. De vergelijkbare NAB Show in Las Vegas haalde afgelopen voorjaar ongeveer 43 procent minder bezoekers dan in 2019.

Bovendien is de IBC-show opnieuw korter. Er was een tijd dat IBC de evenementen over zes dagen spreidde. In 2019 werd dit teruggebracht tot vijf dagen en dit jaar zijn het er vier. Voor deze editie gelden voor de bezoekers evenwel geen inreisbeperkingen of mondmaskerplicht.

De hoogdagen met 1.400 exposanten komen voorlopig dus nog niet terug, maar niettemin hebben zich toch weer een duizendtal bedrijven aangemeld om te exposeren. Daarbij de voltallige wereldtop op vlak van broadcast: AEQ, Broadcast Bionics, Comrex, ENCO Systems, GatesAir, Jampro, Lawo, Nautel, Orban Europe, Prodys, RCS, Rohde & Schwarz, SixArms, Telos Alliance, Thimeo, Tieline, Veritone, Wheatstone, winMedia, WorldCast Group, Xperi en Yellowtec. De volledige lijst vind je hier.

WorldDAB

Behalve een sessie door WorldDAB gaat de officiële conferentieagenda weinig of niet specifiek over radio, hoewel er ook voor de radiowereld zeer veel relevante onderwerpen zijn zoals energie-efficiëntie, personalisatie, de impact van de cloud op media-operaties, mediarechtenbeheer, immersieve technologie en artificiële intelligentie.

IT en broadcast gaan immers steeds meer samen en de omroepen stonden de afgelopen jaren al voor veel uitdagingen, die door de pandemie ook nog eens werden versneld, denk maar aan het werken op afstand en de toenemende competitie om ‘het oor’.

Heynen

WorldDAB zal zondag tijdens IBC2022 een workshop faciliteren waarin wordt onderzocht hoe omroepen profiteren van DAB+-functies, zoals het omgaan met metadata, de open-source software voor kleinschalige DAB+. Er zijn sprekers van onder meer BBC, DAB Italia, Digris, Radioplayer UK, Xperi en organisaties van kleinschalige multiplexen.

Digital Radio Mondiale (DRM) heeft geen eigen stand, maar organiseert wel een ‘meet-and-greet’ met DRM-leden en specialisten op de Fraunhofer IIS-stand op de show zaterdag, diezelfde middag gevolgd door een evenement in de Nautel-stand over de proeven van DRM op FM in India en andere onderwerpen. Er worden ook nieuwe DRM-ontvangers getoond.

EBU

Ook de European Broadcasting Union, de alliantie van publieke omroeporganisaties, doet weer mee aan de expositie. De aandacht ligt dit keer op het werk dat de EBU verricht op het gebied van 5G-distributie en -productie, DVB-I, metadata en serverloze computing en HDR-workflows.

Je kunt daarnaast een blik werpen op het ‘European Perspective’-project, waarbij de EBU betrouwbaar en gecontroleerd nieuws van de EBU-leden in heel Europa aanbiedt in alle talen. “Het tijdperk van meertalige en volledig toegankelijke inhoud op zowel tv als radio komt eraan, en omroepen zouden zich hierop moeten voorbereiden”, zegt Ben Poor, senior projectmanager, EBU Technology and Innovation.

Voorts omvat IBC2022 een speciale Content Everywhere-ruimte in een uitgebreide hal 5, waar exposanten opkomende technologieën tonen voor levering op meerdere platforms, OTT-streaming en het genereren van inkomsten met inhoud. Een nieuw Showcase Theater bevat demo’s, masterclasses en presentaties van technologieleveranciers zoals Accenture, Amazon Web Services, EVS en Zixi.

Hoofdsprekers zijn onder meer executives van Marvel Studios, Paramount Global, Warner Bros. Discovery, Universal Pictures en Globo.

Wie IBC2022 op afstand wil volgen, kan dat onder meer via het officiële YouTube-kanaal.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx