Van de 124 erkende lokale radio’s in Vlaanderen hebben er welgeteld slechts 21 een eigen pagina bij Wikipedia. Hoe komt het dat zo weinig van die stations worden opgepikt door ’s werelds toonaangevende open encyclopedie? De vraag stellen is proberen ze te beantwoorden. En dat is niet zo eenvoudig.
Wikipedia-pagina’s verschijnen meestal hoog in de zoekresultaten van Google. Bovendien geeft een Wikipedia-pagina je station een zekere ‘serieux’. Dat alleen al maakt het de moeite waard om te zorgen dat uw radiostation niet alleen te ‘zien’ is op Wikipedia, maar ook om regelmatig te controleren of er onvolledige of ontbrekende informatie is. Want Wikipedia wordt vaak geconsulteerd en geniet een erg hoge geloofwaardigheid. Promotioneel is het een pak interessanter (én gratis) dan (betalend) aanwezig zijn op Radioplayer.
In de VS wijzen grote radio-adviesbureaus er hun klanten regelmatig op dat ze zorg moeten dragen over hun gegevens op Wikipedia. Geen wonder dus dat zowat elk Amerikaans radiostation een uitgebreide eigen pagina heeft. Vorig jaar kregen ook de ‘infoboxen’ van de radiostations een grondige update, zodat je er alle info over elk radiostation in één oogopslag vindt. Daarnaast zijn er oerdegelijke overzichtspagina’s aan de hand van kenletters (call sign), de frequentie, de staat of metropool, het format of het netwerk.
Via WikiProject Radio Stations vind je alle info over hoe in de VS de radiostations zijn opgenomen in Wikipedia. Dat is behoorlijk indrukwekkend. Het project bevat tevens een lijst van ‘Wikipedians’, de vrijwilligers die actief aan de pagina’s van radiostations werken en die kunnen helpen om de pagina’s up to date te houden.
Maar weinig of niets daarvan in Vlaanderen, dus. Ook Wallonië (via de Franstalige versie van Wikipedia) is trouwens geen haar beter. In de Nederlandstalige versie zijn er om te beginnen twee overzichtspagina’s – ‘Lijst van radiozenders in België‘ en ‘Categorie: Belgische lokale omroep‘ – die elkaar nodeloos voor de voeten lopen.
Beide overzichtspagina’s zijn trouwens in geen (Vlaamse) velden accuraat. We vonden ook meerdere bestaande lokale radio’s die toch een Wikipedia-pagina hebben, maar waar in de overzichtspagina’s niet naar verwezen wordt. Terwijl het niet zo moeilijk is om (via de VRM) een steeds geactualiseerde lijst van de lokale radio’s te vinden. Nog bedroevender is dat enkele tientallen radiostations, die elk intussen al tientallen jaren bestaan, zelfs nog geen pagina met enkele rudimentaire basisregeltjes hebben.
De kip en het ei
De reden is wellicht een combinatie van factoren. Wikipedia wordt geheel gerund door vrijwilligers, de Wikipedianen. Dan is het natuurlijk kwestie van daarbij ook enkele gedegen kenners en liefhebbers van het medium radio – in de breedst mogelijke zin – te hebben. Dat blijkt op vandaag in Vlaanderen duidelijk niet het geval. Anderzijds is er echter ook een duidelijk gebrek aan interesse en engagement vanuit de radiosector zelf. Bij Wikipedia, zo leert de ervaring, moet de inspanning altijd wat van de twee kanten komen. In de gewone (nieuws)media is dat trouwens niet anders. Een gemiddeld radiostation hoort zoiets uit zichzelf te weten.
Niet dat je als radio zelf je Wikipedia-pagina moet schrijven of onderhouden, al zijn er in Vlaanderen toch enkele die daarin slagen. Wikipedia heeft op dat vlak echter strenge regels, zeker als het neigt naar promotionele en betaalde bewerkingen. Onoordeelkundige aanpassingen kunnen je dus in de problemen brengen. Wees steeds erg voorzichtig bij het bewerken van een artikel.
Beperk je in eerste instantie tot de algemene, neutrale en gemakkelijk verifieerbare informatie. Als er belangrijke informatie op de pagina ontbreekt, overweeg dan om iets op de overlegpagina van het artikel te plaatsen, samen met links ter verificatie, en een redacteur te vragen dit in het artikel op te nemen. Een overzicht van de Vlaamse Wikipedianen vind je hier, al is het onduidelijk hoe actueel of volledig die is.
Op Wikipedia hebben bronnen van derden altijd de voorkeur, dus een artikel in een krant of tijdschrift is een meer betrouwbare bron dan de website van een zender. Als een stationslogo ontbreekt, kan er een worden geüpload, maar enkel als dit tegelijk wordt vrijgegeven voor openbaar gebruik onder een Creative Commons-licentie.
Wikipedia neemt vrijwel nooit volledige programmaschema’s of dj-biografieën op vanwege te promotioneel. Alle wijzigingen aan artikelen worden bijgehouden en zijn gekoppeld aan gebruikersaccounts en/of IP-adressen, dus als er wijzigingen worden aangebracht vanaf een IP-adres dat is verbonden met de radio, kan dit als problematisch worden aangemerkt.
Tot slot: de (weinige) Vlaamse lokale radio’s met een eigen pagina op Wikipedia:
Accent – Benelux – Beverland – BRUZZ – Centraal – ClubFM – Familyradio – Geel FM – Goldies Radio – Land Van Waas – MIG – Minerva – Noorderkempen – Reflex – RGR – Scorpio – Urgent FM – VBRO – Westradio – Zen FM – Zoe FM