Ninovieters, zo noemen ze inwoners van het Oost-Vlaamse Ninove, hebben iets met savooien. Zo zijn er tweejaarlijks de Savooifeesten. De volgende editie is pas volgend jaar, maar in het tussenjaar pakken de organisatoren graag uit met een originele stunt.
Die heet dit jaar ‘Radio Savooi’, een gelegenheidsradio die een vol etmaal zal te beluisteren zijn op 97.7 FM. De officiële start is vrijdag 31 augustus om 18:00 uur met livemuziek van Bram & Lennert en interviews met bekende Ninovieters. De programma’s komen vanuit de KAAI aan de Oude Kaai. Iedereen is er tijdens die 24 uur welkom en kan er ook genieten van een drankje en een babbel.
De evenementenfrequentie wordt normaal gezien komend weekend al in gebruik genomen met muziek, afgewisseld met Ninoofse spotjes. Tijdens de dag van Radio Savooi worden onder meer populaire en bekende radioprogramma’s zoals ‘Vragen staat Vrij’ en ‘De Zoete Inval’ in een Ninoofs kleedje gestoken. Op zaterdag om 10:00 uur wordt ook een (lokaal) politiek debat uitgezonden.
Er worden nog steeds vrijwillige medewerkers gezocht. Aanmelden kan via hun Facebookpagina, waar ook het complete programmaschema is terug te vinden.

Vele Ninovieters zullen zich wellicht de tijd nog herinneren toen de “Radiodistributie” vanuit de Stationsstraat (rechtover de toenmalige Drukkerij Anneessens”) in de jaren ’60/’70 Radio Mi Amigo doorgaf en dit dankzij het personeel van de drukkerij die erom gevraagd had.
O.m. in Leuven en Aalst bestond destijds ook een dergelijke lokaal privaat uitgebate stedelijke radiodistributie via kabel. Die hadden vaak ook een eigen kanaal en/of een sterke link met een plaatselijke platenwinkel. Maar dit is het eerste voorbeeld dat ik ken waar ze ook een piraat doorgaven. Het zou nuttig zijn om alle steden (op de buiten was dat commercieel niet leefbaar) eens op te lijsten waar je zo’n radiodistributie had.
De Ninoofse winkel was inderdaad ook een platenzaak, de zaakvoerders waren niet meer van de jongste maar stonden wel open voor suggesties. Ook later op de avond bleven ze het signaal doorgeven niettegenstaande de fading. De Mi Amigo programma’s waren, voor zover ik me nog herinner, ook te beluisteren in de Ninoofse straten. Zelfs in Aalst was dit het geval.
Dat klopt allemaal (ben nl. een geboren Ninovieter)…en de zoon van de (oudere) uitbaters noemde Pierre 😉 Ben er nog binnen geweest als kleine gast om te kijken hoe de vork daar aan de steel zat.Er was ook een non stop kanaal waar 45 toertjes werden gedraaid aan de lopende band.Je weet wel met zo’n 15 plaatjes opeengestapeld.Volledig automatisch dus voor die tijd…Tussen elke plaat door een paar seconden stilte (arm weg, plaatje moest vallen, armpje terug naar plaatje enz.).
In de Stationstraat op het hoekje met het Sint-Jorisstraatje…het winkeltje bestaat nog maar heeft niks meer met electro materiaal te maken.Waar is de tijd dat ik van huis uit moest achter een doos His Master Voice naaldjes gaan om onze 78t platen af te spelen!
Ze verkochten daar niet alleen platen maar…ik kocht er ook ooit mijn allereerste 6 transistor radiootje (merk Nico) én in 1964 mijn allereerste kleine bandopnemertje (met spoeltjes van 8 cm) van het merk National.
Inderdaad Jean-Pierre… dat waren de late jaren ’60. En rechtover dat winkeltje was onze drukkerij Anneessens-De Schakel (we werkten er toen met 20 mensen). De reclamebladen werden er gedrukt op een oude rotatiepers van Le Soir. Er was daar zelf een gemeenschappelijke ingang voor de drukkerij en de Vishandel Buyl ernaast.
Toeval wil dat ik toevallig op de Graanmarkt (altijd gewoond en dat is op 50 m van de lacatie) ben vrijdagavond , ga zeker eens op bezoek en een paar foto’s…zullen nooit veraf zijn !