RadioVisie

  • .
    .

Hongkong: Uncle Ray stopt na een radiocarrière van 72 jaar

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na een radiocarrière van liefst 72 jaar nam Ray Cordeiro (96), alias Uncle Ray, vrijdagavond voor het laatst afscheid van zijn luisteraars bij de Hongkongse (Engelstalige) omroep RTHK Radio 3. Het Guinness Book of World Records vermeldt de man al sinds 2000 als « ‘s werelds meest duurzame radiodeejay ».

Cordeiro, geboren in een Portugese wijk in Hongkong, werkte na WOII in Hongkong eerst korte tijd als gevangenisbewaker, nadien als griffier. Maar de jonge Ray was enorm gebeten door de muziek en in 1949 kreeg hij op 25-jarige leeftijd, zijn kans bij Radio Rediffusion, eerst als omroeper en scenarioschrijver van hoorspelen.

Ray Cordeiro in 1960

Uiteindelijk koos hij voor het dj-vak en presenteerde hij een programma genaamd ‘Progressive Jazz’. In 1960 maakte Ray de overstap naar de openbare Radio Television Hong Kong (RTHK) als Head of Light Music. In 1970 startte hij de serie All the Way with Ray, een avondprogramma vijf dagen per week. Oorspronkelijk liep het iedere avond van 22 uur tot 2 uur, maar nadat Cordeiro tien jaar geleden een hartoperatie moest ondergaan, werd het programma ingekort tot drie uur, van 21 uur tot middernacht.

Dat hij toen al veel respect genoot blijkt onder meer uit het feit dat hij als culturele ambassadeur voor Hong Kong werd afgevaardigd op de Osaka World Expo. Doorheen de jaren groeide Uncle Ray uit tot hét icoon van de radio in Hongkong, toen nog een Bitse kolonie. Zijn handelsmerken waren zijn warme bariton, platte pet en programma’s met een steeds toegankelijke maar nooit voorspelbare playlist. De rode draad in zijn programma was dat hij bij het begin van de avond eerder koos voor popmuziek – The Beatles, Elvis, Cliff Richard – en later op de avond meer aandacht schonk aan crooners als Frank Sinatra en Tony Bennett.

Hij ontmoette en interviewde trouwens ook veel van die grote namen. Aan Paul McCartney en John Lennon moest hij uitleggen dat Chinezen van achter naar voor lezen. De toen nog piepjonge Beatles waren ontgoocheld omdat hun foto slechts op het laatste blad van een Kantonees magazine prijkte, maar eigenlijk was dat dus de voorpagina.

Ray’s faam reikte tot ver buiten Hongkong. Hij was te zien in verschillende films in de jaren zeventig en tachtig, werd vier jaar op rij verkozen tot top-dj van Hongkong en kreeg in 1987 een MBE opgespeld door koningin Elizabeth II in Buckingham Palace. Het zou ons te ver leiden om al zijn awards, erkenningen en medailles op te sommen.

Cordeiro’s carrière valt niet alleen op door zijn lange levensduur, maar ook door zijn stabiliteit. Zelfs op zijn 96ste zit er opmerkelijk weinig sleet op zijn stem. Zijn grote liefde was achter de microfoon zitten. “Hoe slecht ik me ook voel”, schreef hij in zijn pas verschenen autobiografie, “zodra ik de studio binnenloop, ben ik vol energie – en klaar om te gaan.” Van die biografie verschijnen slechts 100 exemplaren, die per opbod worden verkocht voor een goed doel.

Vrijdagavond nam hij definitief afscheid van de radio met een eenvoudige “Well that’s it. Thank you very much for tuning in, goodbye, thank you for coming”, in het Engels en het Katonees (herbeluister in video hiernaast). Een uitgebreid Engelstalig artikel over Ray Cordeiro kun je hier vinden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx