RadioVisie

  • .
    .

Hongarije: regeringsgezinde Spirit FM krijgt frequentie van regeringskritische Klubradio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Klubradio, het laatste onafhankelijke Hongaars radiostation dat in februari gedwongen werd te stoppen met uitzenden, maakte zondag bekend dat zijn oude frequentie werd toegewezen aan een radiostation van een groep die dicht aanleunt bij premier Viktor Orban.

Klubradio, waarvan de programma’s vaak kritisch waren over de Hongaarse overheid, is sinds februari enkel nog online te beluisteren, nadat zijn verzoek om haar zendvergunning te behouden werd afgewezen. De Europese Commissie en de Verenigde Staten hekelden bij deze gelegenheid een nieuwe aanval op de persvrijheid in Hongarije.

De Hongaarse mediaregulator NMHH beweerde in september dat Klubradio de administratieve regels voor het verlengen van licenties niet had nageleefd. Op 30 maart kende het de betrokken frequentie, 92.9 FM, toe aan Spirit FM, een station dat behoort tot de regeringsgezinde mediagroep ATV.

Volgens Laszlo Arato, voorzitter van Klubradio, handelde de NMHH illegaal. De toezichthouder “heeft de frequentie toegekend, hoewel we juridische stappen hebben ondernomen om de frequentie terug te krijgen, een procedure die nog steeds aan de gang is “, zei hij zondag tegen AFP. De ATV-groep, eigenaar van Spirit FM, “probeert een schijn van onafhankelijkheid te behouden, maar elke oppositiestem op zijn kanalen wordt strikt gecontroleerd”.

Sinds Orban aan de macht kwam in Hongarije kreeg Klubradio, dat al bestaat sinds de jaren negentig, te maken met een resem obstakels en juridische gevechten om in de ether te kunnen blijven. De NMHH, die volledig in de greep zit van Orban’s Fidesz-partij, zegt dat haar beslissing geen politiek karakter heeft.

In 2020 plaatste Reporters Without Borders (RSF) Hongarije op de 89ste plaats in zijn jaarlijkse Index of World Press Freedom, een verlies van 16 plaatsen, daarbij verwijzend naar een scherpe daling van de persvrijheid in dit land. In de afgelopen jaren gingen de meeste onafhankelijke media failliet of werden ze overgenomen door mensen die dicht bij de huidige regering staan.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 754: Klubradio, oortjes, Maarten & Erwin (video)

• Weer geen nieuwe licentie voor (te) kritische Hongaars radiostation. • Lelijke dingen kunnen mooier Lees verder

Blad 733: StuBru, No Radio & Klubradio

Waarom je de kapper nog moet uitstellen tot na 5 april. Nieuwe lokale radio laat Lees verder

Blad 728: Klubradio, Radio Hallo, Wim Wouters

Orbán "vermoordt" laatste onafhankelijke Hongaarse radiostation. Marcske van Radio Hallo maakt voor één keer écht Lees verder

Polen: onafhankelijke media in gevaar?

Na Hongarije probeert ook Polen meer greep te krijgen op onafhankelijke media die grotendeels in Lees verder

Achtergrond: waarom de Ierse RTÉ zijn DAB-net uitschakelt

De Ierse openbare omroep RTÉ stopt op 31 maart met het uitzenden via DAB, zo Lees verder

Hongarije muilkorft laatste oppositieradio

De Hongaarse mediaregulator (NMHH) heeft de vergunning van het oppositieradiostation Klubradio niet verlengd. De licentie Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx