RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Hongarije muilkorft laatste oppositieradio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De Hongaarse mediaregulator (NMHH) heeft de vergunning van het oppositieradiostation Klubradio niet verlengd. De licentie loopt af in februari volgend jaar. Volgens de Hongaarse media-toezichthouder hebben “aanhoudende schendingen van de wet” plaatsgevonden.

Klubradio, dat in hoofdzaak nieuws- en praatprogramma’s brengt, is het laatste radiostation in Hongarije met onafhankelijke nieuwsprogramma’s. In de regio van Boedapest werd het zendvermogen de afgelopen maanden al beperkt. Het station heeft het over een schijnvertoning. Volgens de zender heeft de mediaraad zelfs geen wettelijke basis om een ​​verzoek tot verlenging van een frequentiecontract af te wijzen. De mediaraad besliste echter om de frequentie (92.9 FM) opnieuw te veilen. De verwachting is dan ook dat er veel ‘competitie’ zal opduiken.

“Indien er relevante overtredingen waren geweest, dan hadden ze ons wel relevante straffen opgelegd, maar dat was niet het geval. De autoriteiten hadden in hun aankondiging ook gewoon kunnen schrijven dat ze het niet leuk vinden wat we zeggen”, reageerde het station.

Voorzitter András Arató (foto boven) rekent ook op demonstraties en internationale protesten tegen de beslissing. Opnieuw, want de regering van de rechtse nationalistische premier Viktor Orban probeerde het station tien jaar geleden al eens het zwijgen op te leggen. Dat werd toen verhinderd na een lange juridische strijd, studentenprotesten en internationale steun. Sindsdien is Klubradio wel noodgedwongen om te werken met kortlopende licenties, wat volgens de zender het aantrekken van adverteerders bemoeilijkte. Klubradio is vooral populair onder linkse intellectuelen in Boedapest en bereikt dagelijks ongeveer 200.000 mensen.

De mediaraad, die beslist over de toewijzing van frequenties en onderzoek doet naar schendingen van de mediawet, telt uitsluitend leden van de partij van Orban.

Eerder deze week besliste dezelfde NMHH dat Hongarije de experimenten met DAB+ stopzet “omdat er geen interesse is bij de radiostations en de luisteraars”. De digitale testen vonden sinds 2008 enkel plaats in de regio Boedapest via drie zendersites. De mux bestond uit zeven stations, waaronder ook Klubradio.

Gabor Polyak, van Mertek Media Monitoring, zei in een recent interview dat de Hongaarse overheid de radiomarkt stevig in handen wil houden. Als digitale radio een optie bleef, dan zou de Mediaraad haar monopolie op de frequentievergunningen niet kunnen behouden.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

POTZ is er aan begonnen

Sinds dinsdagavond is Vlaanderen alweer een radiostation rijker via DAB+. Met POTZ wordt de digitale Lees verder

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, Lees verder

Nieuwe Caroline-zender heeft een Nederlandse geschiedenis

Er komt wat meer duidelijkheid over de herkomst van de nieuwe (tweedehands)zender van Radio Caroline, Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx